Fotbolls-VM 2018 odds

FIFA_World_Cup_2018Världsmästerskapet i fotboll (FIFA World Cup) 2018 spelas i Ryssland den 8 juni – 8 juli 2018. Då har de stora europeiska fotbollsligorna hunnit avsluta sina säsonger, och sommaren har kommit till hela Ryssland, även till de nordligaste av de städer som VM kommer spelas i.

Detta är första gången som Ryssland står som värd för världsmästerskapen i fotboll. Detta gjordes möjligt av att FIFA 2007 avskaffade det så kallade rotationssystemet som innebar att VM flyttade mellan olika kontinenter. Detta system hade då bara varit verksamt i 7 år. Ryssland är den första medlemmen av före detta Sovjetunionen som får anordna Fotbolls-VM. 2022 kommer fotbolls-VM att spelas i Qatar.

 

VM i fotboll 2018 kommer enligt planeringen att spelas i:

 • Jekaterinburg (Central Stadium)

Rysslands fjärde största stad och ligger vid Uralbergen. Staden hette tidigare Svedlovsk. FC Ural Jekaterinburg spelar sina hemmamatcher på arenan som är nybyggd.

 • Kaliningrad (Kaliningrad Stadium)

Hette tidigare Köningsberg. Nu är det den ryska exklaven som ligger mellan Polen och Litauen. Arenan är hemmaplan till laget FC Baltika Kaliningrad som spelar i andraligan.

 • Kazan (Kazan Arena)

Hemmaplan för FC Rubin Kazan som har spelat i Champions League. Förre Djurgårdaren Emil Bergström ägs av Rubin Kazan. Kallas ibland för Rysslands sporthuvudstad.

 • Moskva (Luzhniki Stadium och Otkrytie Arena)

Rysslands huvudstad och största stad och har 12.2 miljoner invånare. Luzhniki Stadion är hemmaplan för ryska landslaget.. Champions League-finalen 2008 mellan Manchester United och Chelsea spelades här.

 • Nizjnij Novgorod (Nizhny Novgorod Stadium)

Staden är en gammal militärstad som på senare tid blivit en industristad. Hette tidigare Gorjik och ligger 35 mil från Moskva. Arenan tar in nästan 45 000 personer.

 • Rostov-na-Donu (Levberdon Arena)

Hemmaplan för FC Rostov, som bland annat 2017 spelade mot Manchester United i Europa League.

 • Sankt Petersburg (Saint Petersburg Stadium)

Ny hemmaplan för FC Zenit där bland annat Branislav Ivanovic spelar. Arenan är nybyggd och kallas även Krestovsky Stadium. Tar in över 68 000 personer vid idrottsarrangemang. 80 000 vid musikevent.

 • Samara (Samara Stadium)

Samara är en industristad med 1,2 miljoner invånare. Samara Stadium eller Metallurg-stadion som den också kallas är hemmaplan för Krylja Sovetov Samara.

 • Saransk (Yubileyniy Stadium)

Ännu en nybyggd stadium. Den här kommer att bli Mordovia Saransks hemmaarena. Kapaciteten är 45 000 personer under turneringen. Efter VM kommer däremot övre sektionerna att tas ner och kapaciteten reduceras till 28 000.

 • Sotji (Fisht Olympic Stadium)

Staden anordnade vinter-OS så sent som 2014 och ligger vid Svarta havet. Arenan Fisht byggdes till OS 2014 och då som stängd arena men har byggts om till en öppen arena för just fotbolls-VM.

 • Volgograd (Volgograd Arena)

Staden hette Stalingrad mellan 1925-1961. Men nuförtiden ändrar man under sex dagar per år tillbaka till namnet Stalingrad i ceremoniellt syfte. Arenan är ännu ett nybygge och tar in 45 000. FC Rotor Volgograds hemmaarena.

Många av de arenor som skall användas vid FIFA fotbolls-VM 2018 kommer vara helt nybyggda. Från början var det tänkt att även arenor i Krasnodar och Jaroslavl skulle medverka. Ryssland eliminerade dock dessa arenor från planerna 2011. Det är inte ovanligt att städer faller bort mellan ansökningshandlingarna och att VM faktiskt spelas. Qatar har t.ex. också redan minskat antalet arenor som 2022 års fotbolls-VM kommer spelas i.

 

VM-finalen kommer att spelas i Luzhniki Stadium som rymmer hela 81 000 personer. Vilket är nästan dubbelt så mycket som de andra arenorna.

 

 

Kvalspel

25 juli 2015 lottades kvalspelet och kvalmatcherna började spelas under samma höst.

Kvalspelet till fotbolls-VM 2018 består av sex olika kval med lag från Afrika, Asien, Europa, Nord- och Centralamerika, Oceanien och Sydamerika. Totalt kan 41 lag gå vidare.

Ryssland är som värdnation direktkvalificerade till VM och behöver inte spela kvalspel.

Här hemma i Europa är det UEFA (Union of European Football Associations) som arrangerar kvalspelet, där 53 europeiska lag slåss om 13 platser. De 53 lagen delas in i nio olika grupper (Grupp A-I). Vinnarlaget i varje grupp går vidare till Ryssland, medan de åtta bästa tvåorna får tävla mot varandra i playoff för att avgöra vilka fyra lag som ska få de resterande platserna. Med tanke på att Sverige har Frankrike i sin grupp är det andraplatsen som siktet är inställt på.

 

Här är kvalgrupperna i Europa:

Grupp A

Sverge, Holland, Frankrike, Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg

Grupp B

Portugal, Schweiz, Ungern, Färöarna, Lettland och Andorra

Grupp C

Tyskland, Tjeckien, Nordirland, Norge, Azerbaijan och San Marino

Grupp D

Wales, Österrike, Serbien, Irland, Moldavien och Georgien

Grupp E

Rumänien, Danmark, Polen, Montenegro, Armenien och Kazakstan

Grupp F

England, Slovakien, Skottland, Slovenien, Litauen och Malta

Grupp G

Spanien, Italien, Albanien, Israel, Makedonien och Liechtenstein

Grupp H

Belgien, Bosnien och Hercegovina, Grekland, Estland och Cypern

Grupp I

Kroatien, Island, Ukraina, Turkiet och Finland

 

Detta är vad som förväntas gäller för kvalspel i resten av världen:

Afrika

52 lag tävlar om 5 direktplatser.

Asien

43 lag tävlar om 4 direktplatser + 1 plats som tillsätts via playoff mot ett lag från Sydamerika.

Nord- och Centralamerika

35 lag tävlar om 3 direktplatser + 1 plats som tillsätts via playoff mot ett lag från Oceanien.

Oceanien

11 lag tävlar om 1 plats som tillsätts via playoff mot ett lag från Nord- och Centralamerika.

Sydamerika

9 lag tävlar om 4 direktplatser + 1 plats som tillsätts via playoff mot ett lag från Asien.