Kroatien – Belgien Odds & Speltips

Om vi tar en titt på Kroatien – Belgien: odds och förutsättningar är det en på förhand jämn match som fotbollsälskare kan njuta av från den tredje gruppspelsomgången i VM i Qatar 2022.. Matchen går av stapeln på Ahmad bin Ali Stadium och har potential att bli en riktigt sevärd tillställning mellan två spelskickliga lag i grupp F i VM.

Kroatien – Belgien odds & analys

I VM 2018 blev det succé för både Kroatien och Belgien när dessa nådde långt i turneringen. Det är två nationer som har några av världens främsta mittfältare i Luka Modric respektive Kevin De Bruyne.

Kroatien gjorde 21 mål framåt under VM-kvalet vilket ger ett snitt på lite över två mål per match. Belgien ville inte vara sämre och och gjorde hela 25 mål, detta på bara åtta matcher. Vi tror att båda lagen kommer kunna skapa chanser genom mittfältet där det sedan är upp till anfallsspelare att förvalta dessa.

Ett intensivt spelschema som i VM gör också att det kan finnas en del trötta ben i försvaret vilket talar för att det ramlar in någon boll mer än vad det annars hade gjort. Sett till detta och odds på matchen blir överspelet högst intressant.

Kroatien upplever ny storhetstid

I VM 1998 förde måltjuven Davor Suker Kroatien hela vägen till ett VM-brons. 20 år därefter förde Luka Modric landet till ett VM-silver. Det är förmodligen mittfältsgeniets sista världsmästerskap men bakom honom finns en drös intressanta namn. Kan man fortsätta bygga på de senaste årens resultat blir det otroligt spännande att följa Kroatien framöver.

Kroatiens främsta målskytt i VM-kvalet
Luka Modric är inte bara Kroatiens hjärta och hjärna på planen. Den spelskickliga mittfältaren hittade nätet vid tre tillfällen under kvalet till VM och blev med det nationens främsta målskytt. Då ska det tilläggas att han har sina styrkor i att spela fram medspelare till farliga chanser och mål snarare än att göra målen själv.

Kommer Belgiens gyllene generation bära frukt?

Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne och Romelu Lukaku är bara några av spelarna som ingår i den gyllene generation som Belgien har haft till sitt förfogande på senare tid. Efter bronset i VM 2018 närmar sig nationen den där riktigt stora framgången som man har väntat på. Känslan är att man också kryper allt närmare densamma.

Belgiens främsta målskytt i VM-kvalet
Romelu Lukaku har haft det svårt med målskyttet sedan han lämnade Inter för Chelsea efter säsongen 2020/21. Nu är han tillbaka i Milan och Inter men inledde säsongen skadad. Innan dess hann han dock med att göra fem mål för Belgien i VM-kvalet och blev därmed deras bästa målskytt i resan till VM i Qatar.

Inbördes möten i mästerskap mellan Kroatien och Belgien

Då Kroatien har en relativt kort, om än framgångsrik, historia i egen regi har det “bara” blivit åtta möten mot Belgien genom historien. Inget av mötena har varit i ett mästerskap utan under kvalspel. Det är helt jämnt i den inbördes statistiken med tre segrar vardera och två oavgjorda matcher.

Kroatien – Belgien matchinfo

Matchinfo
AvsparkTorsdag 1 december 2022 (16:00)
ArenaAhmad bin Ali Stadium
TV-kanal/streamSVT, SVT Play

Vanliga frågor och svar

Vem är förbundskapten för Kroatien?

Tränar Kroatien i VM 2022 i Qatar gör Zlatko Dalic. Det har han gjort sedan hösten 2017 och var alltså den som förde nationen till VM-silver 2018. Han har tidigare tränat bland annat Al-Hilal SFC från Saudiarabien och HNK Rijeka i hemlandet.

Vem är förbundskapten för Belgien?

Roberto Martinez har tidigare varit tränare för Swansea, Wigan och Everton i det engelska seriesystemet. Efter sejouren i den sistnämnda klubben tog han över tränarsysslan i Belgien sommaren 2016 och är fortsatt kvar på posten i kombination med rollen som teknisk direktör.

Var spelas matchen mellan Kroatien och Belgien?

Matchen mellan Kroatien och Belgien spelas på Ahmad bin Ali Stadium, med plats för knappt 45 000 åskådare. Avspark är 16:00 torsdagen 1 december 2022. Det är den tredje matchen för båda nationerna under VM 2022.

Andra VM relaterade artiklar & speltips