Alternativ till ATG

Bättre odds och utbetalningsprocent

trav

I takt med att spelbolagen hittade ut på nätet på 90-talet dröjde det inte länge innan svenska spelbolag som Unibet började ta upp kampen med ATG. Genom att erbjuda högre odds och bättre utbetalning var det en del spelare som valde att gå över och spela hos spelbolagen online istället.

Statliga ATG ger tillbaka till travsporten på så sätt att de ger sin vinst rakt in i svensk hästsport. Visst är det nobelt men samtidigt är detta inget positivt för spelarna. De privata aktörerna som Bet365, Betfair och 888sport kan istället dela ut mer pengar till spelarna. ATG ger tillbaka sisådär 1,75 miljarder kronor varje år och det ger en begränsning till hur mycket spelarna får tillbaka. Till exempel har Unibet – som är kända för sina fantastiska odds på trav – en återbetalning som ofta når uppemot 90%, betydligt mer än vad ATG kan erbjuda till sina kunder.

Spela till fasta odds

Inom travsporten pratas det om fasta och rörliga odds. Med rörliga odds påverkar spelarnas insatser oddsen. Ju fler som satsar på en häst desto lägre kommer också oddsen bli. Nackdelen med detta är att om du till exempel spelat på en häst till högt odds kommer oddset att sänkas om denne helt plötsligt blir favorit. Kanske har en spelare upptäckt något och valt att lägga ett bet på en häst för att sedan upptäcka att andra upptäckt samma sak en timme senare. Oddsen är därmed aldrig garanterade med rörliga odds.

Det finns rörliga odds hos privata aktörer men skillnaden är att de också erbjuder fasta odds. Med ett fast odds spelar det ingen roll hur oddsen påverkas, det som lagts är lagt och det är samma odds som gäller oavsett vad som kan tänkas förändras. Till exempel kanske en spelare lagt ett bet till oddset 5,00 hos Unibet. Efter ett tag seglar hästen upp till storfavorit och oddsen sänks till 1,50. Har det placerats 100 kronor till oddset 5,00 är det detta odds som gäller och en eventuell vinst betalar tillbaka 500 kronor. Därför spelar det ingen roll om en eller miljontals spelare bettat på samma häst, oddset är alltid samma. Fördelen är att det då går att vara mer seriös och beräknande i spelandet.

De flesta föredrar fasta odds eftersom det ger en trygghet. Visst kan ett rörligt odds ändras till det bättre jämfört med lagt bet men samtidigt är fasta odds en garanti. Oddsen hos spelbolag som inte är ATG är ofta dubbelt så bra, d.v.s 100% bättre odds hos till exempel Unibet eller Legolas.bet. Därför är det allt fler svenska spelare som prioriterar att lägga sina bets hos privata aktörer eftersom vinsten som regel blir betydligt bättre när det är fasta odds.     

Större utbud av hästsport

Hos ATG ligger huvudfokus på Sverige även om det finns några lopp som körs utomlands. Av de utländska loppen ligger största andelen av ATG:s utbud på våra grannländer som Norge, Finland och Danmark. Det är givetvis ingenting fel på dessa marknader men för de spelare som vill betta på lopp i USA, Australien och andra mer avlägsna länder, finns det flera fördelar att välja spelbolag som Unibet, LeoVegas och Bet365.

Svenska spelare föredrar ofta att ha ett brett utbud som inte är begränsat. Till exempel har Betfair ett enormt utbud av spel på travlopp i såväl USA, Tyskland och Storbritannien. Där spelar du rakt in poolen och får samma plats som om du vore på besök på själva travbanan. Hos Bet365 streamas flertalet lopp utomlands och allt som behövs är ett positivt spelsaldo. Genom att titta på hästsport gratis skaffar man sig större kunskap om hästarna, banorna och kuskarna utan extra kostnad. Spelbolagen har också satsat allt mer på statistik så att det blir enklare för spelarna att göra analyser som sedan kan användas i betting på hästsport.

Förutom att det blir bättre utdelningsprocent finns det också fördelen att det går att ta emot en bonus. Eftersom ATG är statligt ger de inte ut någon välkomstbonus men det gör däremot samtliga spelbolag som är listade ovan. Med en bonus får spelarna ut mer av sina pengar eftersom insättningen matchas. Signar du till exempel upp hos Unibet erbjuds det upp till 100% upp till 2000 kronor i välkomstbonus. Vid en insättning på 2000 kronor hos spelbolaget ges 4000 kronor att spela för. Samma insättning hos ATG ger 2000 kronor och inget mer. Inför större event som Prix d’Amerique och Elitloppet erbjuds specifika travbonusar och boostade odds. 

legolas.bet

Spela på hästar hos Legolas.bet

Legolas.bet slog igenom med dunder och brak 2017. Under självaste Elitloppet på Solvalla samma år flög man ett flygplan ovanför evenemanget för att på så sätt marknadsföra sig själva. Ett briljant och kontroversiellt drag som minst sagt gick hem. Legolas ger tillbaka 40% till travet och har flera olika marknader.

 • P54 – Här gäller det att hitta vinnaren i fem olika lopp. Halva potten tilldelas de som har fem rätt medan andra halvan delas ut till de med fyra rätt. 3 kronor är priset per rad!
 • P3 – Ett av de mer fartfyllda alternativen där det gäller att hitta vinnaren i tre olika lopp. 10 kronor är lägsta insatsen och alla som får tre rätt delar på potten.
 • P76 – Detta spel spelas på lördagar och du ska hitta vinnaren i sju olika lopp. Återbetalning får den som har sex eller sju rätt. Påminner en hel del om V75 med skillnaden att potten delas jämnt mellan spelare med sex respektive sju rätt. Varje rad kostar 50 öre.
 • D2 – Detta kan kan jämföras med Dagens Dubbel där det gäller att hitta vinnaren i två förutbestämda lopp. Lägsta insats är 1 krona och vinsten delas mellan alla som lyckats få ett rätt. 
 • Vinnare – Som namnet antyder gäller det att hitta vinnaren i ett lopp i “Vinnare”. Om hästen inte kommer till start betalas insatsen tillbaka.

NordicBet

Det svenska spelbolaget Nordicbet har gått från klarhet till klarhet när det kommer till spel på trav och hästsport. De har flera olika spelformer inklusive följande:

 • Långtidsspel – Hos Nordicbet går att placera bets på tävlingar flera dagar innan de äger rum. Detta kallas också för Ante Post-post. Många föredrar att göra detta inför större lopp där det finns en hype innan tävlingen börjar. 
 • Early Prices – På de flesta marknader i Storbritannien, Tyskland, Irland, Frankrike och Sydafrika finns det möjlighet att lägga tidiga odds. Det används för att beskriva de odds som kommer innan oddsen från kapplöpningsbanan blir disponibla. 
 • Vinstdistanser – När en spelare bettar på vinstdistanser rör det vinstmarginalen mellan ettan och tvåan. Det finns olika måttstockar i detta koncept om ettan vunnit med mindre än en halv längd. Nos (0,05 längder), Nosrygg (0,1 längder), Huvud (0,2 längder) eller Hals (0,3 längder) är de olika alternativen. Kan vara en bra idé om det finns två väldigt jämna deltagare.
 • Mästarjockey – Vilken jockey kommer att plocka flest segrar under en säsong? Det är ett bet som finns tillgängligt att spela på hos Nordicbet. Om inget annat anges är det kalenderår eller i ett tävlingsmästerskap som gäller.
 • Duell – Kallas också för Head 2 Head och innebär att du kan betta på vem som når bäst av två olika hästar. Är extra roligt om det är två rivaler eller extremt jämna tävlanden.
 • Specialspel – Det finns en hel del specialspel hos Nordicbet med fasta odds. Det kan verkligen röra sig om vad som helst.
 • Vinnare/Placering – Hos spelbolaget har du möjlighet att placera bets på vem som kommer vinna eller nå en viss placering.

Unibet

Unibet erbjuder höga odds på såväl trav som galopp. Med flera olika marknader är detta ett lysande alternativ till den som är ute efter ett bra utbud. Unibet satsar framförallt på de stora loppen som Elitloppet och Prix d’Amerique. 

 • Vinnare – Som namnet antyder gäller det här att spela på den häst man tror kommer att vinna loppet.
 • Placering 1-3 – Här går spelet in om hästen kommer bland de tre främsta placeringarna
 • Head 2 head – Två hästar ställs mot varandra och det gäller att betta på den som kommer bäst till av de två alternativen.

Bet365

Världens största spelbolag sätt till omsättning är bra att välja för trav betting då de erbjuder live streamat trav helt gratis och många spelvänliga marknader. Oddsen är alltid fasta hos Bet365 och de erbjuder såväl svenska som utländska travlopp över hela världen. 

 • Långtidsspel – Hos Bet365 är långtidsspel mycket populärt. De erbjuder bets långt innan travloppet går av stapeln vilket är en fördel för den med stor kunskap.
 • Vinnare – Spela på den häst som tros vinna loppet
 • Udda/jämnt – Blir det flest udda eller jämna startnummer bland vinnarna? Denna spelform är alltid intressant.
 • Placering – Vilken specifik placering kommer en häst få?
 • Inte ta en plats – Kommer en häst att komma till startskott eller tar den inte en plats?
 1. Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod ekluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas
  18+ Spela Ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor

888sport

Tyska 888sport har en lång erfarenhet och blir allt mer etablerade bland travälskare i Sverige. En av de stora fördelarna med att välja 888sport är att de har ett bra utbud på trav men framförallt boostade odds för nya kunder på de största tävlingarna. Är det ett stort utbud och höga odds som är prioritet är det inte mycket som slår 888sport.

 • Vinnare – Här spelas det på den som tros vinna loppet.
 • Placering – Vilken placering får en specifik häst?
 • Head 2 Head – Två hästar ställs mot varandra och det gäller att spela på den som kommer först av alternativen.
 • Långtidsspel – Långt innan de största loppen ska avgöras går det att betta på placeringen av de specifika hästarna.

Betfair

Fördelen med Betfair är att de streamar enormt mycket hästsport dagligen samtidigt som de har ett av de bättre utbuden av samtliga spelbolag. För spelaren som vill betta på Betfair är det Hästkapplöpning som är det bästa alternativet. Vad som gör Betfair unikt är att spelaren kan välja mellan Betfairs egna odds alternativet att köpa eller sälja odds på Spelbörsen. 

Det brittiska spelbolaget har travlopp över hela världen men mycket av fokus ligger på Storbritannien och Irland. Plattformen ser något annorlunda ut men efter några minuters utforskning är den enkel att förstå.

 • Vinnare – Betta på den häst som kommer vinna loppet
 • V&P – På varje bet på vinnare går det att kryssa i V&P vilket gör att spelet går in om hästen kommer topp två. Det spelas alltid till en fjärdedel av vinnaroddset.