Dagens Dubbel

Dagens Dubbel är en spelform på hästar som erbjuds av svenska ATG.  Dagens Dubbel har funnits sedan 1987 och går ut på att tippa vinnarhästarna för två lopp. Man måste tippa båda rätt för att vinna något. Vinsterna är redan beskattade så du betalar inte någon skatt på det belopp du vinner.

För varje speldag väljs en travbana ut för Dagens Dubbel, men det är dock inte något ett eget lopp utan man spelar på två av de lopp som körs för V75, V65 eller V64 den dagen. Normalt väljer ATG de två sista loppen.

Dagens Dubbel är en mycket populär spelform i Sverige och omsätter cirka 4 miljoner per dag. Oddset varierar och kan ändra sig ända fram till start.

ATG:s spelformer V75, V65, V5, Dagens Dubbel, Trio och Komb (lördag och söndag) visas alltid i TV, antingen i programmet Vinnare i TV4, i TV4-sporten eller i TV4+.

Hur spelar man Dagens Dubbel (DD)?

Du spelar på Dagens Dubbel genom att på spelkupongen markera vilka hästar du tror kommer att vinna de två lopp som valts ut av ATG. För att vinna måste du har rätt på båda loppen.

Om du fyller i en spelkupong för hand måste du använda svart eller blå bläckpenna. Dra ett lodrätt streck över numret för varje häst du har valt i avdelningen. Välj dag. Välj insats. Kupongen lämnas in till något av de cirka 2000 ATG-ombuden runt om i Sverige eller på någon av de 30 banorna. Det går även att spela på Dagens Dubbel på ATG:s sajt samt direkt i mobiltelefonen.

Om du vill ha hjälp att välja hästar (helt eller delvis) kan du använda dig av tjänsten Harry Boy. Ange hur mycket du vill satsa så väljer Harry Boy ut hästar åt dig. Harry Boy är inte ett slumpspel utan baseras huvudsakligen på hur övriga tippare har spelat. När man spelar på ATG:s sajt finns en särskild Harry-knapp på spelkupongen som man trycker på när man vill ha hjälp.

Om du vill spela på Dagens Dubbel direkt i mobiltelefonen finns flera alternativ. Om du har en iPhone, iPod Touch eller iPad, skriv in adressen iphone.atg.se i din webbläsare i enheten och följ anvisningarna. Om du har en telefon som använder sig av operativsystemet Android, skriv in addressen android.atg.se i din webbläsare i mobilen och följ anvisningarna. Om du vill använda en Java-applikation (fungerar i de flesta nyare telefoner), skicka texten ATG till nummer 71175 för att ladda hem Java-applikationen.

Vad kostar Dagens Dubbel?

Lägsta insats på Dagens Dubbel är 5 kronor.

När kan jag spela?

Dagens Dubbel avgörs en gång per dag. Det är vanligen de två sista loppen på den utvalda travbanan som får vara med i Dagens Dubbel.

Vad kan jag vinna?

Hur mycket du kan vinna beror på oddset och hur mycket du har satsat. Oddset anger utdelningen per satsad krona, så om du till exempel har satsat 10 kronor på de rätta hästarna och oddset är 36,30 får du 363 kronor. Oddset kan röra på sig ända fram till start.

Om någon av dina hästar blir struken får du tillbaka insatsen för de kombinationer där den hästen ingår.

ATG ombud betalar ut vinster upp till 30 000 kronor. För vinster upp till 200 000 kronor får du ett vinstbevis att lösa in hos Nordea. Vinster på över 200 000 kronor betalas ut den 32:a dagen efter tävlingsdagen. (Då får du även ränta på beloppet.)

Om du har spelat på någon av banorna runt om i Sverige kan du hämta ut din vinst där, såvida den inte överstiger 200 000 kronor.

Om du har spelat via ATG:s sajt eller i mobiltelefonen sätts vinster automatiskt in på ditt ATG-konto.

Dagens Dubbel fakta

Till skillnad från till exempel roulette och trisslotter går det inte att spela på Dagens Dubbel många gånger per dag, och man måste också vänta på att loppen ska avslutas innan man får veta om man vunnit eller inte. Dagens Dubbel passar alltså dig som inte har något emot en lite långsammare spelform.

Dagens Dubbel har ett skicklighetsmoment i sig eftersom den som är välinformerade om hästarna, kuskarna etc och kan göra bra analyser har större chans att välja rätt hästar. På så sätt skiljer sig Dagens Dubbel från renodlade turspel som  t ex Lotto.

ATG ägs av trav- och galoppsporten och överskottet går tillbaka till hästsporten och används bland annat till att driva trav- och galoppbanorna, att betala ut tränar- och uppfödarpremier, och att genomföra övergripande insatser för den svenska hästnäringen. 70% av intäkterna går tillbaka till spelarna i form av vinster, 13% går till hästsporten, 11% går till staten och 6% går till ATG. (Observera att dessa siffror gäller hela ATG, inte specifikt för Dagens Dubbel.)

Utbetalningsgraden på 70% är högre än hos de flesta spel hos Svenska Spel. Däremot finns det gott om spelformer hos privata aktörer online som erbjuder en utbetalningsgrad på betydligt mer för den som vill spela på hästar.

ATG har speltillstånd från svenska regeringen och företaget granskas av Lotteriinspektionen.

ATG har funnits sedan 1974 och är travsportens samverkansorgan för spel på hästtävlingar i Sverige. ATG är de enda som får erbjuda pengaspel på trav och galopp i Sverige. ATG ägs gemensamt av Svensk Travsport och Svensk Galopp, och staten har rätt att tillsätta hälften av styrelsemedlemmarna – inklusive styrelsordförande.