Travbanor

I ATG:s regi körs travlopp på sammanlagt 33 travbanor runt om i landet varje år, från Boden i norr till Jägersro i söder. Det finns dock fem travbanor som står ut från mängden. Det handlar om Solvalla, Jägersro, Åbytravet, Axevalla och Bergsåker. Dessa banor är i fokus flest gånger under travsäsongen.

Trav

    Tips på bra oddssidor för trav

  1. Reklamlänk | Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod ekluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas
  2. Reklamlänk | 18+ | Spela ansvarsfullt | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | 35x omsättningskrav på casino | Freespins gäller Book of Dead | 6x omsättningskrav på sport, min. odds 1.80 | Giltig i 60 dagar | https://stodlinjen.se/ | spelpaus.se | Regler & Villkor
  3. Reklamlänk | 18+ | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Regler & Villkor

Travbanor för olika spelformer

ATG har delat in Sveriges travbanor i olika klasser och det är klasserna som avgör vilka banor som kan stå som värdar för olika lopp. I klassificeringen har man bland annat tagit hänsyn till banans standard, banans mått, faciliteter för tillresande publik samt geografiskt läge. Det är bara vissa av banorna som kan komma ifråga för de viktigaste loppen.

För V75, som ju är svensk travsports ”elitserie” och som också är den spelform hos ATG som röner störst intresse, är det följande travbanor som kan komma ifråga som arrangör: Solvalla, Halmstad, Åby, Bergsåker, Jägersro, Axevalla, Gävle, Kalmar, Färjestad, Eskilstuna, Romme, Örebro, Umåker, Mantorp, Östersund, Boden, Årjäng, Bollnäs, Rättvik, Dannero, Solänget och Hagmyren. Majoriteten av tävlingsdagarna arrangeras emellertid på de fem största banorna (Solvalla, Jägersro, Åbytravet, Axevalla och Bergsåker).

För V86 är Solvalla ”hemmabana”, men även några av de andra större banorna samt några av de mindre landsortsbanorna får under vissa tidpunkter under säsongen äran att arrangera lopp inom denna spelform.

Tävlingarna inom ramen för V65 och V64 sprids i regel ut ganska jämnt över banorna i Sverige. Detsamma gäller lopp inom ramen för V5 och V4.

Utländska travbanor

Under de senaste åren har ATG börjat blicka mot andra länder i Norden för att kunna bredda sitt utbud av spel på trav. Det gäller framför allt V5, men även några tävlingsdagar för V75 är förlagda till banor i andra nordiska länder.

Bjerke och Momarken är två travbanor i Norge som ofta står som värdar för V75-tävlingar. Bjerke travbana ligger strax norr om Oslo medan Momarken i stället ligger några mil söder om huvudstaden. Lite speciellt med Momarken är att upploppet är hela 240 meter.

Charlottenlund i Köpenhamn är den äldsta travbanan i Norden (invigdes 1891) och är räknas som den främsta i Danmark. Här körs bland annat elitloppen Dansk Trav Derby och Copenhagen Cup.

Mariehamn (Åland) och Vermo är två exempel på travbanor i Finland där det arrangeras V75-tävlingar. Travbanan Vermo är den främsta i Finland och har status som nationalarena för trav, på samma sätt som Solvalla (inofficiellt) har i Sverige.

Travbanor i Sverige – mått och specialegenskaper

De allra flesta travbanor i Sverige (25 av totalt 33 stycken) har en oval som mäter exakt 1000 meter. Fem av banorna mäter 800 meter medan resterande två har de ovanliga längderna 1004 m (Solänget) och 1609 m (Tingsryd). Banan i Tingsryd är alltså den enda i Sverige som mäter en engelsk mile.

Vad gäller bredden finns en standard som säger att bredden vid respektive startplats (2140 m respektive 1640 m) bör vara minst 20 meter. Kalmar har de avgjort bredaste startplatserna (25,5 m respektive 26,0 m) medan Hoting har de smalaste (18,0 m respektive 17,0 m).

Längden på upploppet skiljer sig markant mellan olika banor. Banor som mäter 800 m har av naturliga skäl betydligt kortare upplopp än banor som mäter 1000 m, men det finns stora skillnader även inom respektive kategori. Det längsta upploppet finns på Axevalla (227 m) medan det kortaste upploppet återfinns i Åmål (105 m).

Populära travbanor i Sverige

Länkar till Sveriges travbanors officiella webbsidor

Här nedan länkar vi till olika travbanor i Sverige. Klicka på en bana i listan för att komma vidare.

Arvika »
Axevalla »
Bergsåker »
Boden »
Bollnäs »
Skellefteå »
Örebro »
Östersund »