E-Sport

E-Sport (Electronic Sport) är tävling utförd med hjälp utav datorer eller spelkonsoler där de tävlande spelar olika typer av datorspel mot varandra. Den vanligaste typen av spel som spelas är s.k. First Person Shooters (FPS) och realtidsstrategispel (RTS), där de allra vanligaste är Counter-Strike, Counter-Strike:Source, Warcraft III samt Starcraft:Broodwar. E-sporten kom igång under slutet av 1990-talet med spelet Quake som fortfarande hänger med.

E-SportDe största turneringarna anordnas av organisationen Cyberathlete Professional League och nykomligen World Series of Video Games (WSVG) där prispotterna kan vara miljonsummor. Ett annat stort datorspelsarrangemang är World Cyber Games som utger sig för att vara esportens motsvarighet till de olympiska spelen. Professionella spelare har ofta sponsorer som betalar deras lön och resor. I Sydkorea tjänar de bästa spelarna miljontals kronor och betraktas som stjärnor och det är inte ovanligt att spelarna får medverka i reklamfilmer.

Warcraft III var, och är till viss del fortfarande, en av de största e-sporterna, och i bland annat Tyskland och Sydkorea sänds många turneringsmatcher på nationell TV. I bland annat Sydkorea tjänar de bästa spelarna miljontals kronor och betraktas som kändisar. Det är inte ovanligt att spelarna får medverka i reklamer eller få egna datorprodukter. Det största spelet i Korea är StarCraft, ett annat RTS från Blizzard.