Bettingskolan

Bettingskolan - lär dig hur man spelar på odds och sport

Bettingskolan är en vägledning till dig som vill börja spela på sport – ”betta” från engelskans bet/betting – och som behöver lite grunder i hur man börjar och kommer igång. Denna guide kan också användas av lite mer erfarna spelare som kanske redan kommit igång men som behöver lite vägledning för att komma vidare.

Spel på sport är inget man lätt blir rik på men det kan definitivt ge en bra extrainkomst varje månad. Vill du tjäna de riktigt stora pengarna krävs det erfarenhet, mod, klokhet, disciplin och en portion tur – det är inte många som klarar av att helt leva på sitt spelande, och dom som lyckas har ofta lång erfarenhet. Denna första del i bettingskolan hjälper dig förstå grunderna.

Komma igång

Till att börja med ska du avsätta en summa till startkassan från din privata ekonomi som du vet med dig att du har råd att förlora, och som inte påverkar dig alltför negativt om du skulle förlora allt.

Många frågar hur stor en startkassa ska vara när man börjar spela på sport, och svaret på den frågan är att det beror ju alldeles på hur mycket man kan avsätta till spel, men en bra startkassa för en nybörjare kan vara 5000 kr.

När du avsatt pengar för ändamålet ska du öppna ett konto hos ett spelbolag. Här nedan är de bästa spelbolagen just nu:

    Bäst spelbolag för oddsspel

När man ska öppna ett konto hos ett spelbolag för första gången kan det vara bra att tänka på vissa saker. Till att börja med ska du försäkra dig om att bolaget ligger inom EU, detta för att du ska undgå att behöva betala skatt på dina vinster.

Kontrollera vad spelbolaget tar ut för avgifter på insättningar och uttag, och vad bolaget erbjuder för olika sorters alternativ för insättning och uttag av pengar (kreditkort, banköverföring, Neteller, etc). Undersök även vad bolaget i fråga har för utbetalningstid på dina eventuella vinster, det vill säga hur många bankdagar det tar.

Vill du inte överföra pengar direkt till spelbolaget, eller om du kommer att flytta pengar mellan olika spelbolag, så kan du använda en Internetbank som t ex Neteller eller Moneybookers. De erbjuder smidiga betaltjänster och kan t om ge dig ett betalkort som du kan handla i butiker eller ta ut pengar från uttagsautomater med.

Det kan också vara bra att kika på om bolaget i fråga har några bonusar på din första insättning för att få mer att börja spela med. En typisk bonus kan vara 100% upp till $500, vilket betyder att sätter du in $300 så får du $300 extra av spelbolaget. Du har då $600 att spela för.

Se också till att du väljer ett bolag som erbjuder ett stort utbud av matcher och olika sporter.

När du kommit så långt så är det bara att öppna ditt konto och du kan börja spela.

Budget

Som vi nämnde tidigare så börjar du ju med en startkassa, och det är viktigt att du redan från början håller disciplinen när det gäller din budget. Att du t ex inte slänger iväg 50 % av kassan redan på första spelet.

Många spelare sätter upp gränser för sitt spelade gällande hur mycket man ska satsa på ett objekt, detta är en viktig sak för att få sin kassa att hålla i längden, både när det gäller bra perioder och dåliga perioder. En bra riktlinje kan vara att satsa mellan 1-5% av sin kassa på ett spelobjekt, där kanske 1 % motsvarar ett spel där man inte är så säker, och 5 % motsvarar ett spel med bra chans.

När din kassa sedan växer eller minskar så kan du räkna om 1-5% på varje tusenlapp upp eller ner för att hålla dina nivåer uppdaterade.

En sund budget kan vara skillnaden mellan överlevnad och förfall när en dålig period kommer.

Bokföring

En annan mycket viktig sak inom spel på sport är att du bokför dina spel, detta för att du ska kunna hålla koll på hur det går i ditt spelande. Att bokföra sina spel är något som alla seriösa spelare gör.

Att bokföra sina spel gör att du i ett senare stadium kan gå tillbaka och analysera vad som t ex gick fel under en dålig period, du kan hålla koll på hur ditt spelande går över en specifik period eller för en enskild sport eller liga.

Att spela utan att bokföra sina spel och kassa kan lätt göra att man faller i blindo och kanske tappar disciplinen för sitt spelande. Din bokföring kan förslagsvis visa dig ditt genomsnittliga odds, din ROI eller Hit-Rate mm. Att bokföra sitt spelande är A och O för att kunna överleva och vinna i längden.

Kunskap/Information – välj rätt sport och odds

Till en början kan det vara enklast om man väljer att spela på en sport som man vet med sig själv att man kan något om. Detta för att förenkla informations inhämtning men också för att öka sina chanser att vinna.

Det säger sig ju självt att du har större chanser att vinna om du spelar på en sport eller liga som du kan något om tillskillnad från att börja spela på en sport eller liga som du inte kan något om.

När du ska ta fram dina spel är det väldigt viktigt att du har koll på senaste nytt om matchen/lagen du tänker spela på. Har något av lagen mycket skador, kanske till och med skador på nyckelspelare, reser man långt till matchen, väder och så vidare.

Det finns många saker som kan påverka ett lag och som gör att just ditt spel blir extra spelbart. Att hålla koll på dessa saker är mycket viktigt innan man lägger ett spel.

Det är ju också en fördel om man redan från början har god kunskap om den ligan man tänker spela på, man vet kanske med sig vilka lag som är bra och vilka lag som är lite sämre och så vidare.

Kunskap och information är en av grundstenarna i att spela på sport och ett bra verktyg när det kommer till att träffa rätt i en match.
När du sedan behärskar ditt spelande kan du gå vidare till att börja spela på fler sporter och ligor.

Spelformer

Det finns en rad olika spelformer att välja bland när du ska lägga ditt spel hos ditt bolag. Vi ska här gå igenom några av dom vanligaste för att du ska få en liten inblick i vad som erbjuds på marknaden.

1X2 – Är den vanligaste spelformen och kallas också för matchvinnare hos vissa bolag. Här handlar det kort och gott om att sia om hur matchen slutar, dvs vilket lag som vinner eller om det blir oavgjort.

Över/Under – Denna spelform handlar om att spela på hur många mål det kommer bli i matchen, vanligaste värdet för Fotboll är över eller under 2.5 mål, har du spelat över och matchen slutar med 3 eller fler mål så har du vunnit, har du spelat under och matchen slutar med 2 eller mindre mål har du vunnit. I Hockey brukar det vanligaste värdet ligga på över eller under 5.5 mål.

Resultat – Denna spelform handlar om att sia om det korrekta slutresultatet i matchen, det vill säga 1-0, 2-2 och så vidare.

Vinnare – Denna spelform är vanligast när det gäller långtidsspel, det kan t ex handla om att spela på vilket lag som vinner Premier League, detta är alltså ett spel där du binder upp dina pengar över en lång tid innan spelet avgörs.

Handikapp – Detta är en populär spelform och som du förmodligen kommer att tillämpa så fort du kommit igång med ditt spelande. Här handlar det om att spela på hur många mål ett lag kommer att vinna med. Man kan också spela på att det andra laget leder redan från start också. Dom vanligaste värdena här är -1 och +1 men kan så klart variera beroende på hur mycket som skiljer lagen emellan. Oftast ger denna spelform ett bättre odds också till skillnad från att spela matchvinnare. Detta kan också vara en bra spelform om det är klasskillnad lagen emellan.

Moneyline – Är en spelform som erbjuds på ganska många sporter, denna spelform fungerar precis som 1X2 men kryss alternativet finns inte, blir det oavgjort så betalas pengarna tillbaka.

Spelformerna vi tagit upp här är bara några av dom vanligaste, du kommer att se när du börjar spela att det finns betydligt fler. En rekommendation är dock att man börjar med dom vanligaste tills man behärskar dem och kan sedan gå vidare med att lära sig fler.

Övriga råd

Då oftast oddsen på en match kan skilja sig från bolag till bolag kan det vara bra att ha konton hos flera bolag, detta för att du ska kunna ta del av det högsta oddset. Här på spelaspel.se kan du jämföra de bästa spelbolagens odds på olika matcher, så att du vet att du vinner mesta möjliga pengar på varje lagt spel.

När det kommer till bokföring är det enklaste och klart bästa alternativet att använda sig av sidan www.spelboken.se som är ett av marknadens bästa verktyg för bokföring av sitt spelande.

Motivation hos lag kan vara avgörande och ska räknas som en stor faktor att ta i beaktande oavsett hur mycket som skiljer lagen emellan.

Det lönar sig sällan att spela med hjärtat, dvs bara för att du håller på ett lag betyder inte det att de kommer att vinna – var realistisk.

Håll dig till singlar om du vill vinna i längden, att börja spela på tripplar och så vidare ökar bara riskerna för att du ska förlora dina pengar.

Spela aldrig för pengar du inte har råd att förlora, spel på sport ska vara något roligt och givande, inte en belastning. Känner du att du börjar förlora kontrollen på ditt spelande ska du sluta och om det behövs söka hjälp. Läs mer om spelproblem här: spelberoende