SpelaSpel Odds

Allsvenskan

Allsvenskan är en av de verkliga kronjuvelerna i idrottssverige och en serie som också ligger många svenska fotbollsfans varmt om hjärtat. Charmen med Allsvenskan är att den till skillnad mot många andra europeiska ligor inte är lika förutsägbar, vilket gör att Allsvenskan alltid är mycket spännande att följa.

På den här sidan finner du det mesta du behöver veta om Allsvenskan 2020 i form av grundläggande fakta där du också får veta vad det innebär att sluta på en viss placering i tabellen. Därefter tar vi en titt på de internationella framgångar som lag från Allsvenskan haft. Vi avslutar sedan med lite allsvensk historia och listar även tidigare vinnare.

Hitta Allsvenskan odds här

 1. Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod ekluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas
  18+ Spela Ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor
 2. 18+ år - Regler & villkor gäller, stodlinjen.se, spelpaus.se, Spela Ansvarsfullt Erbjudandet gäller nya spelare från 22 december 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar utan omsättningskrav. Läs fullständiga regler och villkor här.
  18+ Spela Ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor

Om Allsvenskan

Första säsongen av Allsvenskan spelades redan 1924, dock var det inte förrän några år senare som det lag som vann Allsvenskan även blev svenska mästare. Sedan 2008 består Allsvenskan av 16 lag, vilket innebär att en säsong spelas över 30 omgångar. Allsvenskan är utan tvekan den idrottsliga i Sverige som är mest populär, såväl hos publiken som hos medierna. De senaste åren har publiksnittet i Allsvenskan legat på runt 10 000 åskådare per match.

Dock ligger Allsvenskan inte särskilt högt på UEFA:s ranking, där Sverige under många år legat runt plats 20 med länder som Vitryssland, Norge och Kazakstan.

Under årens lopp har en lång rad klubbar varit dominerande i Allsvenskan under olika tidsperioder. Sett i ett historiskt perspektiv är dock Malmö FF, IFK Göteborg och IFK Norrköping de lag som vunnit Allsvenskan flest gånger.


  Andra Allsvenskan odds här

 1. Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod ekluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas
  18+ Spela Ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor

Tabellplacering betydelse

Eftersom Sverige ligger så pass lågt på UEFA:s ranking är det bara ett lag från Allsvenskan som går till kvalet i Champions League medan tvåan och trean får nöja sig med att kvala till Europa League. Skulle något av de tre första lagen vinna Svenska cupen går även laget som kommer fyra i Allsvenskan till Europa League-kval.

Det lag som slutar på 14:e plats får kvala mot det lag som slutar trea i Superettan medan de två sista lagen flyttas ned i Superettan kommande säsong.

Placering Betydelse
1Champions League – Kval
2-3Europa League – Kval
4Ev. kval till Europa League
5-13Inget
14Nedflyttningskval
15-16Nedflyttning

Internationella framgångar

Än så länge har inget lag från Allsvenskan vunnit Champions League eller den tidigare Europacupen. Dock var Malmö FF i Europacup-final 1979 där man föll mot Nottingham Forest med 1-0.

Men, Sverige och Allsvenskan kan i alla fall stoltsera med två titlar i den tidigare UEFA-cupen. Både 1982 och 1987 vann nämligen IFK Göteborg turneringen efter finalsegrar mot tyska Hamburger SV respektive skotska Dundee United.

Numera får det ses som en stor framgång om ett allsvenskt lag över huvud taget tar sig till gruppspelet i antingen Champions League eller Europa League.

Historia

Den allra första allsvenska säsongen spelades 1924/25, det vill säga höst-vår. Segrade gjorde GAIS före göteborgsrivalerna IFK Göteborg och Örgryte. På den tiden hade dock inte Allsvenskan SM-status, vilket innebar att de första lagen som vann Allsvenskan inte vann SM-guld. Detta ändrades till säsongen 1930/31 när GAIS återigen vann Allsvenskan och därmed också blev svenska mästare.

En av de stora profilerna under Allsvenskans första decennium var IFK Göteborgs Filip ”Svarte Filip” Johansson, som på 180 matcher gjorde 181 mål, med andra ord ett mål per match. Trots detta lyckades IFK Göteborg fram till andra världskriget bara vinna ett SM-guld. Istället var Hälsingborgs IF det stora laget i Allsvenskan med hela fem SM-guld mellan 1929 och 1941.

I mitten på 1940-talet tog Malmö FF och IFK Norrköping över taktpinnen i Allsvenskan och mellan åren 1943 och 1953 delade lagen mer eller mindre på SM-gulden.

I samband med fotbolls-VM på hemmaplan 1958 bestämde sig Allsvenskan för att gå över till att spela nuvarande vår-höst, vilket bland annat innebar att säsongen 1957/58 utökades till 33 omgångar mot tidigare 22 omgångar.

Under 1960-talet blev Malmö FF återigen den ledande klubben i Allsvenskan och under 1970-talets första halva var MFF-dominansen total. Mellan 1970 ocb 1977 vann ”di blåe” inte mindre än fem SM-guld, varav tre under ledning av den legendariske tränaren Bob Houghton. 1972 utökades också Allsvenskan till 14 lag.

1982 bantades Allsvenskan till 12 lag samtidigt som slutspel infördes, vilket innebar att vinnaren av Allsvenskan inte automatiskt blev mästare även om detta sammanföll vid flera tillfällen. Exempelvis vann Malmö FF Allsvenskan fem gånger i rad mellan 1985 och 1989, men tog bara två SM-guld, 1986 och 1988.

1991 bantades Allsvenskan till 10 lag och istället för slutspel infördes en mästerskapsserie med de sex bästa lagen. Dock blev det inte någon större succé och till säsongen 1993 gick man tillbaka till den gamla ordningen där vinnaren av Allsvenskan också blev mästare samtidigt som serien utökades till 14 lag.

Under 1990-talet var IFK Göteborg det stora laget i Allsvenskan med hela sex SM-guld mellan 1990 och 1996 med flera landslagsspelare som Thomas Ravelli, Jesper Blomqvist och Håkan Mild i laget.

I början av 2000-talet var Allsvenskan jämnare än någonsin. Mellan 2000 och 2011 vann hela nio olika klubbar Allsvenskan, däribland mindre klubbar som Halmstad, Hammarby och Kalmar FF. Sedan 2010 har Malmö FF återigen blivit lite av en dominant med fem SM-guld mellan 2010 och 2017.

Tidigare vinnare

2018/19 Djurgården
2017/18 AIK
2016/17 Malmö FF
2015/16 Malmö FF
2014/15 IFK Norrköping
2013/14 Malmö FF

*Ej SM-guld

Allsvenskan på svenskfotboll.se

Allsvenskan på fotbollskanalen.se

Om Fredrik S

Har enda sedan tidig ålder haft ett stort intresse för fotboll, men även en hel del övrig sport. Utöver det finns också ett stort intresse för musik och politik, framför allt amerikanska presidentval.

 • sport
 • musik
 • politik