Asian Handikapp

Asian handikapp (även Asian handicap) är en relativ ny form av vadslagning på sport som snabbt blir alltmer populär. Systemet har sitt ursprung i Asien och kom till väst under 1990-talets slut. Denna typ av vadslagning är den absolut mest populära formen av sportsbetting i mellanöstern och delar av Asien.

När du spelar på sport i Sverige har varje match normalt tre olika möjliga resultat: hemmaseger, bortaseger eller oavgjort. Med Asian handikapp – eller Asian line betting som det också kallas – finns det bara två olika möjliga resultat. Laget du spelar på kan endera vinna eller förlora. Oavgjort är alltså inte längre ett möjligt resultat. Asian handikapp används primärt vid spel på fotboll där oavgjort är ett relativt vanligt slutresultat i matcherna.

Om du vill veta mer om hur Asian handikapp fungerar så kan du läsa mer om detta nedanför tabellen. Om du bara vill veta hur olika vad betalar i olika situationer kan du titta i tabellen.

HandikappResultatSpelresultatHandikappResultatSpelresultat
0VinstVinst0VinstVinst
OavgjortInsats tillbakaOavgjortInsats tillbaka
FörlustFörlustFörlustFörlust
– 0.25VinstVinst+ 0.25VinstVinst
OavgjortHalv FörlustOavgjortHalv Vinst
FörlustFörlustFörlustFörlust
– 0.50VinstVinst+ 0.50VinstVinst
OavgjortFörlustOavgjortVinst
FörlustFörlustFörlustFörlust
– 0.752+ MålssegerVinst+ 0.75VinstVinst
1 MålssegerHalv VinstOavgjortVinst
OavgjortFörlust1 MålsförlustHalv Förlust
FörlustFörlust2+ MålsförlustFörlust
– 1.002+ MålssegerVinst+ 1.00VinstVinst
1 MålssegerInsats tillbakaOavgjortVinst
OavgjortFörlust1 MålsförlustInsats tillbaka
FörlustFörlust2+ MålsförlustFörlust
– 1.252+ MålssegerVinst+ 1.25VinstVinst
1 MålssegerHalv FörlustOavgjortVinst
OavgjortFörlust1 MålsförlustHalv Vinst
FörlustFörlust2+ MålsförlustFörlust
– 1.502+ MålssegerVinst+ 1.50VinstVinst
1 MålssegerFörlustOavgjortVinst
OavgjortFörlust1 MålsförlustVinst
FörlustFörlust2+ MålsförlustFörlust
– 1.753+ MålssegerVinst+ 1.75VinstVinst
2 MålssegerHalv VinstOavgjortVinst
1 MålssegerFörlust1 MålsförlustVinst
OavgjortFörlust2 MålsförlustHalv Förlust
FörlustFörlust3+ MålsförlustFörlust
– 2.003+ MålssegerVinst+ 2.00VinstVinst
2 MålssegerInsats tillbakaOavgjortVinst
1 MålssegerFörlust1 MålsförlustVinst
OavgjortFörlust2 MålsförlustInsats tillbaka
FörlustFörlust3+ MålsförlustFörlust
– 2.253+ MålssegerVinst+ 2.25VinstVinst
 2 MålssegerHalv förlust OavgjortVinst
 1 MålssegerFörlust 1 MålsförlustVinst
 OavgjortFörlust 2 MålsförlustHalv vinst
 FörlustFörlust 3+ MålsförlustFörlust
– 2.503+ MålssegerVinst+ 2.50VinstVinst
 2 MålssegerFörlust OavgjortVinst
 1 MålssegerFörlust 1 MålsförlustVinst
 OavgjortFörlust 2 MålsförlustVinst
 FörlustFörlust 3+ MålsförlustFörlust

Asian handikapp backgrund

Asian handikapp har slagit igenom i Europa tack vare internets framväxt. Fram till slutet av 1990-talet var Asian handikapp betting i princip helt okänt i Europa och om någon kände till spelformen så kände de troligen till den under det asiatiska namnet Hang Cheng. År 1998 startade Joseph Phan den första stora engelskspråkiga asiatiska spelsajten. Han beslutade sig för att skriva om Hang Cheng och skickade ett e-postmeddelande till Joe Saumarez Smith som vid tidpunkten arbetade med Vegas Insider och skrev om spel i engelska tidningar. I brevet till Smith frågade Phan vad den engelska termen för Hang Cheng var. Eftersom det vid denna tid inte fanns något engelskt namn för spelformen, och eftersom Smith tyckte det påminde om ett handikappsystem, föreslog han namnet Asian handicap. Phan använde termen flitigt på sin sajt jphan.com. Både termen och spelformen började därefter bli alltmer populära och fler och fler speloperatörer började erbjuda Asian handicap betting. Joe Saumarez Smith har under åren fått många negativa kommentarer angående det engelska namnet för Hang Cheng som många tycker är både fult och missvisande.

Fördelar och nackdelar med Asian handikapp

Fördelar för spelaren

Asian handikapp spel erbjuder spelaren en rad fördelar gentemot vanligt spel.

 • Genom att eliminera oavgjort som ett matchresultat så erbjuder Asian handikapp 50% större chans att vinna pengar än vad som är fallet vid vanlig vadslagning. För vissa satsningar är det dock möjligt att vinna en halv vinst.
 • Det är lättare att välja vinnare med Asian handikapp eftersom det inte kan bli oavgjort och eftersom du kan spela så att du vinner även om ditt lag förlorar med ett mål eller två.
 • Man vinner oftare om man spelar Asian handikapp.
 • Du kan vinna även om ditt lag förlorar.
 • Du kan välja olika Asian handikapp betting alternativ beroende på vad du tror att slutresultatet kommer att bli och därigenom påverka det odds du får. Om du till exempel tror att ditt lag kommer vinna med flera mål kan du välja att spela på -2.0 som kommer ge dig ett bättre odds än vad du skulle få om du bara spelade på seger. Detta innebär dock att du kommer att förlora om ditt lag vinner med bara ett mål.

Nackdelar för spelaren

 • Oddsen för denna spelform är lägre än vad motsvarande odds skulle vara om man placerade ett vanligt 1X2 vad. Detta kan man kompensera genom att välja att spela på en större målskillnad, men då ökar också riskerna.
 • Utbudet av Asian handikapp betting är ofta mindre än för 1X2 betting.
 • Det är inte alla vadslagningsfirmor som erbjuder denna typ av betting.

Fördelar och nackdelar för spelbolaget

Det är långt ifrån alla spelbolag som erbjuder Asian handikapp och även om det är en spelform som blir alltmer populär kommer det troligen att dröja innan spelformen finns överallt. Detta beror delvis på de för- och nackdelar som denna typ av spel ger. Den största nackdelen för spelföretag är att spelformen Asian handikapp ger väldigt små marginaler på accepterade spel och att spelföretagen därför tjänar mindre pengar per satsad krona än vad de skulle ha gjort vid 1X2 spel. Detta innebär att inte alla spelbolag vill binda pengar i denna typ av spel.

Den största fördelen med Asian handikapp för ett spelbolag är att eftersom varje spel bara har två olika utgångar (oavgjort är ju inte möjligt) blir det lättare för spelbolagen att balansera spelandet på en match mellan de båda sidorna. Detta innebär i sin tur att spelbolaget kan tillåta mer spel och ta en större position i varje match utan att ta en oacceptabel risk. Detta kan till stor del kompensera för de lägre marginalerna på varje spel.

Asian handikapp Termer

 • Vinst: Du vinner den summa som din insats och oddsen ger.
 • Halv vinst: Du vinner på halva din insats och får den andra halvan återbetald. Förekommer när du spelar på positiva handikapp, det vill säga när du spelar på en ”underdog”.
 • Insatsen tillbaka: Detta innebär precis som det låter att du får din insats tillbaka. Du varken vinner eller förlorar.
 • Halv förlust: Du får halva din insats tillbaka och förlorar andra halvan. Förekommer när du spelar på negativa handikapp, det vill säga när du spelar på en favorit.
 • Förlust: Du förlorar hela din insats.

Hur fungerar Asian handikapp

Asian handikapp innebär i princip att man med hänsyn till vadet inte startar en match vid 0-0 utan vid en annan ställning som avgörs av vilken typ av spel du gör. 1 i Asian handikapp är det samma som ett mål. 1.25 är det samma som 1.25 mål.

Det lag som är favoriten i en match måste slå handikappet, medan en underdog hjälps av handikappet. Man spelar med andra ord med negativa handikapp på favoriten och positivt handikapp på underdogen.

Låt oss säga att Manchester United skulle möta AIK. Manchester United är klar favorit i denna match. Om du då spelar på Manchester United -2 så innebär det i princip att de börjar matchen med -2 mål och att de måste vinna med minst tre mål för att du skall vinna. Om de vinner med två mål är det detsamma som om matchen slutat oavgjort och får alltså din insats tillbaka. Om du istället skulle ha spelat AIK +2 så är det detsamma som att AIK startar matchen med en två måls ledning. Om Manchester United sedan vinner matchen med ett mål så vinner du ditt vad eftersom detta egentligen är det samma som att AIK vann eftersom de har 2 mål mer än vad slutresultatet visar.

Fraktalerna

Nu vet vi hur Asian handikapp spel med heltal fungerar – de är helt enkelt det samma som fiktiva mål. Det är nu dags att titta på fraktalerna. Hur räknas egentligen halva mål och kvartsmål? Detta är lite mer komplicerat än heltal, men ändå ganska enkelt när man förstår principerna bakom handikappen.

Låt oss börja med att titta på halva mål, det vill säga spel som 0.5, 1.5 etc. Halva mål eliminerar möjligheten till oavgjort. Om du spelar ett positivt spel så vinner du vid oavgjort, och vid ett negativt spel så förlorar du vid oavgjort om du spelar en halva (det vill säga 0.5).

0.25 och 0.75 fungerar på samma sätt och ger möjligheten till halv vinst eller halv förlust. Vilket av de båda alternativen som ger halv vinst och vilket som ger halv förlust beror på om det är ett negativt eller ett positivt spel. Vid ett negativt spel så vinner man en halv vinst vid 0.75 och får en halv förslut vid 0.25. Vid positiva spel är situationen den omvända. Halva vinster och halva förluster inträffar bara när kvartsmålet är avgörandet för spelet. Om du till exempel spelar + 1.75 och ditt lag förlorar med endast ett mål så vinner du hela din insats multiplicerat med oddset. Om ditt lag däremot förlorar med mål så gör du en halv förlust eftersom -2 + 1,75 är -0,25, det vill säga mittemellan +1.5 som skulle innebära förlust och +2.0 som skulle ge insatsen tillbaka. Du får med andra ord halva insatsen tillbaka och förlorar halva eftersom du befinner dig mittemellan de två olika alternativen.

Vi hoppas att denna genomgång har gett dig lite större klarhet kring hur Asian handikapp betting fungerar. Det kan verka väldigt komplicerat i början, men när man väl har förstått hur systemet är uppbyggt är det relativt enkelt. Lycka till!