England – Iran Odds & Speltips

Under turneringens andra dag drar grupp B igång när England och Iran inleder mästerskapet. Matchen går av stapeln på Khalifa International Stadium i Al Rayyan, den äldsta arenan i VM. Vi kollar in i vilka spännande England – Iran odds som finns att tillgå samt vad som finns att vänta av matchen.

England – Iran odds & analys

På förhand är det möte mellan David & Goliat, där England får ta rollen som den sistnämnde. Man har erfarenhet i mängder av stora turneringar och en stjärnfylld trupp redo återigen. Samtidigt är det ett motstånd i Iran som man inte riktigt kan få grepp om. Ett starkt VM-kval gör att ett varningens finger måste höjas.

För Iran är det inte här som tre poäng ska bärgas för att drömmen om avancemang ska leva. Vi tror att man kommer lägga sig på en rejäl defensiv för att försöka kriga sig till ett kryss. Man visade redan under kvalet att försvaret är lagets starkaste lagdel.

England gjorde ett svagt Nations League-gruppspel och det kan mycket väl sätta sig i spelarnas huvud här. Den pressen som dessutom ligger på nationen gör att det mycket väl kan bli en tillknäppt match där segern bärgas först i slutet av matchen.

Vill du veta mer om världsmästerskapet i fotboll 2022, klicka här.

Svajig sommar och höst från England

Under landslagssamlingen i juni, där fyra Nations League-matcher spelades, förlorade England två gånger om mot Ungern. Det blev en nedflyttning till B-divisionen i turneringen och ett till misslyckade kommer inte att accepteras av den inhemska pressen och supporten. Av tradition är ett England i motvind sin egen värsta fiende.

  • Nyckelspelare: Harry Kane blev hela mästerskapets bästa målskytt när han i VM 2018 gjorde sex mål för England. Anfallaren blir vital även här då det finns många skickliga kreatörer på mittfältet men där Tottenhamspelaren till stor del får stå för målen framåt.
  • Tidigare framgångar i VM: England har som nation ett VM-guld, från turneringen på hemmaplan 1966. VM i Ryssland 2018 var ett fall framåt där man efter seger mot Sverige i kvartsfinalen till slut tog en fjärdeplats. EM-silvret 2021 väckte ett visst hopp kring att man räcker till även vid stora mästerskap.

Iran tog sig bekvämt till VM

Iran gör sitt sjätte VM i Qatar 2022. Det är en av nationerna som hade den mest bekväma resan i kvalet. I en kvalgrupp på sex lag med bland annat Sydkorea och Förenade Arabemiraten blev det 25 poäng av 30 möjliga samtidigt som man bara släppte in fyra mål på tio matcher.

  • Nyckelspelare: Sardar Azmoun, till vardags i Bayer Leverkusen, stod för totalt tio mål under kvalspelet. Han blir viktig inte minst då Iran kommer behöva göra mål för att komplettera för deras defensiv, som vi tror kommer att göra jobbet.
  • Tidigare framgångar i VM: Iran gjorde sitt första framträdande i ett VM 1978. Nationen har kvalificerat sig för turneringen 1998, 2006, 2014, 2018 och nu 2022. Man saknar fortfarande ett avancemang från gruppspelet men har med USA och Wales som övriga motståndare en bra chans här.

England – Iran matchinfo

Matchinfo
AvsparkMåndag 21 november 2022 (14:00)
ArenaKhalifa International Stadium
TV-kanal/streamSVT1/SVT Play

Vanliga frågor och svar

När spelas matchen mellan England och Iran?

Matchen mellan England och Iran är den tredje i ordningen i VM och den första för båda nationerna. Avspark är 14:00 måndagen 21 november. Senare i gruppspelet väntar USA och Wales.

På vilken arena spelas matchen mellan England och Iran?

England och Iran gör upp på Khalifa International Stadium. Det är en arena som byggdes redan 1976 till skillnad från många andra arenor under mästerskapet. som är direkt nybyggda. Kapaciteten är strax över 40 000 åskådare.

Vilka övriga nationer deltar i grupp G?

I grupp B finns alltså även USA och Wales. Förutom Wales och England är det inga vana motståndare, men däremot en väldigt intressant grupp att sätta tänderna i. England är av förklarliga skäl favoriter till att avancera men det finns mycket kvalité i samtliga lag.

Läs våra VM relaterade artiklar & speltips här