Serbien – Schweiz Odds & Speltips

När grupp G i VM ska få ett avgörande stöter Serbien och Schweiz på varandra. Matchen spelas på Stadium 974 i Doha fredagen 2 december. Här har vi två spännande nationer vars respektive trupper innehåller spelare som är framstående i sina klubblag i den europeiska toppfotbollen. Serbien – Schweiz: odds och förutsättningarna inför matchen kommer nedan.

Serbien – Schweiz odds & analys

Mötet mellan Serbien och Schweiz såg vi redan under VM 2018, då med Schweiz som vinnare med 2-1 efter ett sent avgörande. Här är dock känslan att Serbien har tagit ytterligare kliv sedan dess och har en sylvass offensiv med hjälp av spelare från flera olika positioner.

Rakt igenom har Serbien ett mer namnkunnigt lag som blandar rutin och talang. Det schweiziska laget förlitar sig mycket på den kollektiva styrkan vilket i och för sig inte är att underskatta, men det räcker inte till när Serbien sätter fart.

Vi tror på en serbisk seger och att man därmed tar revansch för förlusten i VM för fyra år sedan. Matchen har å andra sidan ingredienserna för att bli en jämn tillställning som avgörs med uddamålet.

Framgångarna kommer smygande för Serbien

Även om Serbien under egen regi inte har lyckats ta sig vidare från ett gruppspel i VM finns det absolut resultat som talar för att det man har på gång är väldigt spännande. Det visade man inte minst i gruppspelet i Nations League där man på ett imponerande vis tog sig vidare från en grupp med Norge, Slovenien och Sverige.

Serbiens främste målskytt VM-kvalet
Aleksandar Mitrovic slog alla tiders målrekord när han gjorde 43 mål i Championship för Fulham FC säsongen 2021/22. I kombination med detta gjorde han åtta mål när Serbien tog sig till VM i Qatar 2022. Det är en anfallsspelare av absolut högsta klass som har fortsatt visa fin form i Premier League under hösten.

Schweiz fortsätter att visa framfötterna

Det är sällan som Schweiz har några större förväntningar på såg när man går in ett kvalspel eller ett stort mästerskap. Under resan till VM slutade man före bland annat Italien och har i mästerskapen på senare år sällan blivit utspelade på något sätt utan oftast fallit med små marginaler. Det är inte på något sätt en drömmotståndare för någon nation, absolut inte för Serbien.

Schweiz främste målskytt VM-kvalet
I kvalet till VM 2022 var det försvarsspelet, med endast två insläppta mål, som fällde avgörandet för Schweiz. Tre mål från Breel Embolo räckte därför för att vinna den interna skytteligan. Även i offensiven är det kollektivet som ser till att vinna matcher för laget.

Inbördes möten i mästerskap mellan Serbien och Schweiz

Det är just mötet i VM 2018 som är det enda mötet i historien mellan Serbien och Schweiz. Då tog Serbien en tidig ledning via Aleksandar Mitrovic innan Schweiz vände på steken. Det var Xherdan Shaqiri som avgjorde tillställningen när klockuret hade tickat upp på 90 minuter.

Serbien – Schweiz matchinfo

Matchinfo
AvsparkFredag 2 december 2022 (20:00)
ArenaStadium 974
TV-kanal/streamTV4, C More

Vanliga frågor och svar

Vem har flest landskamper för Serbien?

På flest landskamper för det serbiska landslaget står Branislav Ivanovic som även hade en framgångsrik karriär i framför allt Chelsea FC. Han spelade senast i West Bromwich Albion och representerade Serbien vid 105 tillfällen mellan åren 2005 och 2018.

Vem har flest landskamper för Schweiz?

Även om rekordet ligger inom räckhåll för flera aktiva spelare är det just nu Heinz Hermann som med sina 118 landskamper för Schweiz ligger i topp vad gäller antalet framträdanden. Han spelade i den schweiziska högstaligan under hela sin karriär.

På vilken arena spelas matchen mellan Serbien och Schweiz?

Stadium 974 i Doha är en av många arenor som har byggts specifikt för VM i Qatar. Den tar in strax under 45 000 åskådare och ligger precis vid vattnet i landets huvudstad. Här spelas totalt fem matcher under gruppspelet samt en åttondelsfinal under mästerskapet 2022.

Andra VM relaterade artiklar & speltips