Wales – England Odds & Speltips

Allting ska avgöras i grupp B i VM. Wales och England står öga mot öga mot varandra på Ahmad bin Ali Stadium i den tredje och sista gruppspelsomgången. Det är två nationer som har ställts mot varandra mängder av gånger i landslagssammanhang och nu gör det på den allra största scenen. Häng med när vi går igenom Wales – England: odds och förutsättningar.

Wales – England odds & analys

Vi kan räkna med en intensiv och dramatisk tillställning när Wales och England drabbar samman. Det är två nationer som känner varandra utan och innan och där flera spelare är bekanta efter spel i allt från ungdomslandskamper till klubblagen runt om i Europa, inte minst på de brittiska öarna.

Wales tar inte lätt på en chans att knäppa storebror på fingrarna och har dessutom en förmåga att överprestera när det gäller som mest. Med ett hårt jobbande kollektiv spetsat med ett par större stjärnor är vi inne på att Wales ställer till det för England här.

Oddsen talar till Englands fördel men vi tvivlar inte på att motståndarna kan hålla matchen jämn och till och med ta en poäng. Att ge Wales ett handicap av något slag är absolut ingen dum idé!

Wales har växlat upp på senare år

Landslagsfotbollen i Wales hade för ett par år sedan inte skördat några större framgångar. Detta ändrades under EM 2016 när laget hade kvalificerat sig för turneringen i Frankrike. Mästerskapet inleddes med att Wales vann sin grupp, framför just England, och sedan tog sig hela vägen till semifinal. Där tog äventyret slut när guldmedaljören Portugal vann med 2-0.

Wales främste målskytt i VM-kvalet
Wales tog sig till VM genom att vinna sitt playoff mot Ukraina. Den som var nationens bästa målskytt under kvalspelet var Gareth Bale som gjorde fem mål under resans gång. Bale gör sitt första världsmästerskap men har tidigare varit målskytt i EM-sammanhang under turneringen 2016.

England vill bättra på fjärdeplatsen från VM 2018

I VM 2018 tändes en gnista kring engelsk landslagsfotboll. Efter flera misslyckade mästerskap tog man sig hela vägen till semifinal efter att ha slagit ut bland annat Sverige i kvartsfinal. Det blev till slut en bronsmatch mot Belgien där England, tyvärr för deras egen del, inte lyckades knyta ihop säcken.

Englands främste målskytt i VM-kvalet
Inte helt oväntat var det anfallaren Harry Kane som gjorde flest mål för England i VM-kvalet. Kane, som just nu tippas som en av de främsta skyttekungar i VM, hann under kvalet att göra totalt tolv mål. Sedan tidigare har Kane spelat ett VM-slutspel, i Ryssland 2018, och gjorde då sex mål.

Inbördes möten i mästerskap mellan Wales och England

När Wales och England möts i VM i Qatar är det match nummer 104 nationerna emellan. I mästerskapssammanhang har det dock bara blivit en tillställning, i EM 2016 i Frankrike. Då fick vi se en underhållande och dramatisk match som slutade 2-1 till England. 

Wales – England matchinfo

Matchinfo
AvsparkTisdag 29 november 2022 (20:00)
ArenaAhmad bin Ali Stadium
TV-kanal/streamSVT, SVT Play

Vanliga frågor och svar

Vem är lagkapten för Wales?

I Wales är det Gareth Bale som är lagkapten. Han debuterade i landslagströjan så tidigt som 2006 och är den mest meriterade spelaren som någonsin har spelat i Wales. Över 100 landskamper har det blivit för anfallaren som idag spelar i Los Angeles FC.

Vem är lagkapten för England?

Inte nog med att han är deras främsta målskytt på senare år, Harry Kane är även lagkapten för Englands landslag. Han debuterade under våren 2015 och har därefter varit en gedigen målskytt och ledare för ett av världens främsta landslag.

Hur gick det senast mellan Wales och England?

Den allra senaste matchen mellan Wales och England var en träningslandskamp i oktober 2020. Då var det, som vid 67 tillfällen tidigare, England som drog det längsta strået genom att vinna med klara 3-0.

Missa inte våra andra VM relaterade artiklar