Spelbörsen

Spelbörs med odds för både positiva och negativa utfall

En spelbörs är en relativt ny tjänst inom oddsspel (kallas även oddsbörs eller betting exchange). Det engelska bolaget Flutter.com var först med att lansera och erbjuda tjänsten på spelmarknaden år 2000. Det välkända engelska bolaget Betfair följde snabbt efter i samma fotspår och var det första bolaget inom spelhistorien med att vara en renodlad spelbörs. Idag är Betfair världens kanske största och mest kända spelbörs.

En spelbörs är en teknisk tjänst som ger spelbolagets kunder möjlighet att spela mot varandra istället för spelbolaget. Konceptet kallas för ”börs” på grund av likheten med t ex en aktiebörs där kunder via en mellanhand kan göra affär med varandra. Spelbolagets roll är att ha eventinformation, ge kunderna möjlighet att lägga ett spel, matcha spel mot varandra samt rätta dessa efter matchslut och fördela pengar enligt resultat och lagda spel.

Den största fördelen med en spelbörs är att oddsen kan vara betydligt bättre – skillnaden kan vara 10-30% högre än hos ett vanligt spelbolag. Du kan också agera bookmaker själv genom att erbjuda odds till andra spelare, och är det då någon som tror på motsatsen av ditt spel så matchas era spel ihop och den av er som har rätt får pengar av den andra enligt oddset.

Att spela på en spelbörs

Lite förenklat kan man säga att en spelbörs matchar de som t ex tror att Man U vinner en match med de som INTE tror att Man U vinner matchen, och det är dessa spelare som kommer att ge pengar till varandra beroende på vem som har rätt (minus en liten andel som spelbörsen tar som förmedlingsavgift).

På en oddsbörs så kan man spela eller boka odds. Att spela betyder att man tror att händelsen inträffar, t ex att Man U vinner matchen. Att boka betyder att man tror motsatsen, t ex att Man U INTE vinner matchen.

Testa på spelbörsen hos Betfair