Så sätter spelbolagen oddsen

Så sätter spelbolagen oddsen

Detta är en fördjupningsartikel i Bettingskolan. I denna artikel tittar vi på hur spelbolagen sätter sina odds.

För att reda ut begreppen intervjuade vi André Nordberg, oddssättare på Betsafe.

Hur fungerar oddssättning generellt?

– Det är lite olika men i grunden så handlar allt om att värdera en match. Hur stor chans har ett lag att vinna? Hur stor chans är det att det blir två mål eller mer i en match osv. En procentvärdering är alltid grunden, sen är det lite olika från oddssättare till oddssättare. Jag vet vissa som sitter och räknar hit och dit och kommer fram till ”detta laget ska ha 47 % chans att vinna, krysset 30 % och bortalaget 23 % chans”, sen finns det de som ”höftar” fram ett odds, går mer på känsla. Hur man än gör så måste man ha rätt mycket kunskap om sportsbetting såklart.

Vilka faktorer går ni efter när ni ska sätta ett odds?

– Det finns mängder med faktorer som spelar in. Grundkapacitet är såklart det viktigaste, sen har vi allt från skador, form, motivation, hemmaplan/bortaplan, inbördes möte osv. Det finns hur mycket som helst att gå på.

Vad gör ni för att minska risken för en felvärdering från er sida?

– Det uppenbara är att sänka oddset såklart, det gör alla bolag ständigt. Det handlar väldigt mycket om riskhantering i detta yrke. Vart man vill ha risken, hur man får den dit och hur mycket risk man vill/kan ta. Väldigt ofta blir det dock inte som man vill, den stora massan spelar oftast favoriter och även om man sänker oddset så får man in mycket spel ändå.

Hur inhämtar ni information om ett objekt som ska oddssättas?

– Även här skiljer det sig mycket från oddssättare till oddssättare. Alla har olika ligor och alla tar fram information på olika sätt. Jag har själv bland annat Premier League och diverse annan engelsk fotboll samt en hel del svensk fotboll. Informationen i Premier League är lika enkel för mig att få fram som en 12 årig supporter i princip. All skadeinfo och dylikt finns överallt medan man måste ha ett helt annat kontaktnät när det gäller en match mellan Nybro och Höllviken i division 2 Södra Götaland i Sverige. I vissa ligor går det bra att endast läsa matchrapporter och få en uppfattning, medan man i andra inte kan få tag i någon info alls.

Hur fungerar oddssättning av ett underhållsobjekt t ex melodifestivalen?

– Nu är det inte jag personligen som satt oddsen i Melodifestivalen men jag vet att ”vår kille” på Betsafe gjorde ett stenhårt jobb inför detta evenemang. Han såg såklart alla deltävlingar och lyssnade igenom låtarna gång på gång. Dessutom är det ju många länder som röstar på grannländer, i år var det också nytt system med juryn så utan tvekan fick han jobba hårt. Men sedan hade vi också oerhört många spel och kunderna har gett oss mycket positiv feedback. Dessa ”nöjesspel” har vi mycket för att göra kunderna nöjda. För att komma tillbaka till din fråga så handlar det liksom i fotbollen om att göra en värdering, hur stor chans har den och den att vinna osv..

Vilket är det svåraste objektet att oddssätta?

– Personligen tycker jag att odds på över/under är lurigt, det är mycket tillfälligheter. När det gäller vilka sporter som är svårast att sätta odds på så skiljer det sig mycket mellan oddssättare. Jag har i princip noll intresse av hockey och basket så där hade jag nog haft det tufft.

Hur fungerar det med liveodds? Sköts det manuellt eller är det automatiserat?

– Det är olika från bolag till bolag men vi sköter det manuellt. Det är väldigt stressigt kan jag meddela, beroende på matchbilden såklart. En match i fotbollsallsvenskan kan vara ganska lugn men jag minns också under Handbolls-VM, det var oerhört tufft när målen flyger in hela tiden, tittar du bort i 20 sekunder så ligger du efter.

Förekommer det att ni följer andra spelbolags odds?

– Jo liksom alla andra bolag så blir det en del odds där man följer marknaden, på ett fulare sätt kan man kalla det att kopiera. Inom oddssättning handlar det dock minst lika mycket om att följa upp matchen, se rörelsemönstren och justera, detta tar mer tid än själva oddssättningen. Ofta har oddssättarna en hel del ligor att sätta odds på, då är det tyvärr omöjligt att göra exakt allting ”from scratch”.
I en liga som League Two i England t ex, där finns ingen särskild anledning för mig att läsa på stenhårt och lägga ner massvis med timmar på egna odds när det finns en sådan stor marknad där flera bolag ofta har ”rätt odds”. Då lägger jag mer energi på andra ligor istället.

Vilka bra egenskaper bör en bra oddssättare ha?

– Först och främst måste man ha ett stort intresse för sportsbetting och såklart även kunskaper inom området. Jag själv startade med bettingen för ca 6 år sedan, då var jag 18 år och amatör. Efter ett par år hade man lärt sig grunderna och de senaste åren har jag levt på bettingen. Nästa naturliga steg för mig var att jobba som oddssättare, dels som en utmaning men också för att det var trist att bara sitta hemma även om många tycker det är en lyx. Du behöver hur som helst grundläggande kunskaper inom sportsbetting och sen skadar det inte att vara duktig på siffror. Att vara intresserad av Sport och Spel är såklart givet också.

Finns det något du själv vill tillägga ifall det finns framtida oddssättare bland våra läsare?

– Jag kan bara säga att det är väldigt mycket att lära sig men också ett oerhört kul jobb. Det är mycket frihet under ansvar vilket jag tycker är skönt. Själv är jag inte personen som vill ha ett 8-17 jobb, jag får väl dock tillägga att det inte bara är lyx. Det är en hel del jobb på helger och några röda dagar finns inte, fast i slutändan är det trots allt ett mycket bra jobb.

Vi vill tacka utmärkta spelbolaget Betsafe som ställde upp på att svara på dessa frågor. Vi skickade även dessa frågor till ett antal andra bolag som avböjde att svara.