Friidrotts-VM

Friidrotts-VM är en av de absolut största händelserna inom sportvärlden och arrangeras av friidrottsorganisationen IAAF (International Association of Athletics Federations) motsvarande FIFA:s roll inom fotbollen. Här samlas atleter från den absoluta eliten, specialiserade inom en bred mängd av grenar, för att tävla och göra upp om ära och medaljer.

Innan friidrotts-VM i Helsingfors år 1983, så fanns inget samordnat världsmästerskap. De olika grenarna arrangerade istället sina egna mästerskap, ofta på olika platser och vid olika tidpunkter. Men för första gången valde man istället att plocka samman alla grenar och arrangera ett samlat världsmästerskap. Detta väckte givetvis större intresse och drog därmed större publik till arenan för att följa grenarna. Sedan dess har det hållits 10 gånger (2009). Fram till år 1991 hölls det med samma tidslucka som Olympiska Spelen, alltså med fyra års mellanrum, men på senare tid ökat i frekvens och arrangeras nu vartannat år.

Sverige har stått värd för friidrotts-VM en gång, i Göteborg år 1995. Idén uppstod redan 1985, då Svenska Friidrottsförbundet firade 90 år, och tanken var att Friidrotts-VM då skulle arrangeras samma år som de hade sitt 100-årsjubileum. Tyvärr blev det inga medaljer för den svenska truppen på hemmaplan.

Atleterna som ställer upp i respektive grenar har under föregången säsong eller tidigare under samma år kvalat in till tävlingarna, alltså presterat över kravgräns resultatmässigt, för att få tävla. Allt från löpgrenar, både kortdistans, medel- och långdistans, hoppgrenar på längden och på höjden, kastgrenar som slägga och spjut, samt ett par fler grenar, ingår i mästerskapet.