Det mentala i poker påverkar resultatet mer än i andra spel

tre pokerkortAlla sporter och många spel har psykologiska sidor som påverkar utgången för dess utövare. Poker tillhör ett av spelen där de psykologiska aspekterna spelar en ytterst stor roll.

Ett av de största problemen för många pokerspelare är att utvinna sin egen potential. Många är de skickliga spelare som i slutändan hamnar på minus eller som har svårt att få ett plusresultat värd namnet.

I poker handlar det inte bara om att behärska spelets förutsättningar utan också att kunna kontrollera de egna känsloutbrotten som lätt kan infinna sig då oturen dominerar. Detta är av extra vikt eftersom en pokerspelare kan förstöra sitt resultat för lång tid om känslorna inte kan kontrolleras.

Att lösgöras från spelet

Vi kan jämföra en pokerspelare med en tennisspelare. Vi har en tennisspelare som klättrar uppför rankingen precis som en pokerspelare som försöker tjäna in alltmer pengar. Vår tennisspelare har under tre månader klättrat från plats 250 till 210 på rankingen, fast då han förlorar en match faller han tillbaka till plats 215.

Det här skapar stor irritation och revanschbegär hon honom. Men han är utslagen ur turneringen och det dröjer flera dagar tills han på nytt får chansen att spela om rankingpoäng.

Om vi övergår till poker och framställer ett liknande exempel. Vi har då en pokerspelare som under tre månader ökat sitt spelkapital från 2000 kr till 8000 kr. Under en vinstsession förlorar han dock flera inköp under en del oturliga förhållanden och backar tillbaka till 7000 kr.

Hans kraftiga irritation över detta och det stora revanschbegäret får honom att fortsätta spela, vilket alltid är möjligt i ett pokerrum på nätet. Han är trött och irriterad samt har satt sig vid ett bord med större insatser. Efter tre ytterligare timmar har han förlorat 5000 kr och spelkapitalet är reducerat till samma summa som för tre månader sedan, 2000 kr.

Denna jämförelse visar att samma känslostämningar kan få helt olika utslag i tennis och poker sett till resultatet. Tennisspelaren förlorar inga rankingpoäng alls på grund av sin irritation och revanschlusta eftersom en paus lösgör honom från spelet medan pokerspelaren förlorar tre månaders vinst eftersom någon naturlig paus inte förekom.

Att spela poker kräver alltså verklig självkontroll för att inspelade pengar inte ska bli förlorade pengar. Spelaren måste här själv se till att lösgöra sig från spelet eftersom någon naturlig paus aldrig infinner sig.