Etikett för livepoker

När man ser TV-sända pokerturneringar kan man få intrycket att en pokerspelare bör försöka vara så otrevlig som möjligt och aktivt anstränga sig för att irritera övriga spelare vid bordet. Sanningen är dock att man sällan har något att vinna på att vara illa omtyckt i pokerkretsar, och det lilla vi får se på TV är normalt bara några få känslosamma utbrott eller väl valda kommentarer från pokerspelare som i övrigt följer pokeretiketten till punkt och pricka – de slowrollar inte, de diskuterar inte pågående händer de inte är inblandade i, de uppträder inte otrevligt mot dealern, och så vidare.

Om du är nybörjare och känner dig osäker på vad pokeretiketten stipulerar – oroa dig inte. Till största del bygger pokeretiketten på samma grundstenar som all övrig etikett, det vill säga uppträd trevligt och ta hänsyn till andra människor. Precis som det inte är särskilt uppskattat att högljutt kritisera sin bordsgrannes intelligensnivå på en middagsbjudning är det inte en bra idé att börja kasta ur sig elaka kommentarer när någon av dina motspelare agerar annorlunda än vad du skulle ha gjort. Om någon gör något du tycker är urbota dumt, håll tyst och var glad istället – troligen kan du komma på ett sätt att utnyttja personens spelstil till din fördel. Ur ren ekonomisk synvinkel är detta ännu viktigare vid cash games – du vill inte att en fisk ska känna sig obekväm i ditt sällskap och lämna bordet.

En viktig del av pokeretikett är att inte diskutera händer du inte är inblandad i. Poker handlar om information och kunskap, och de spelare som är kvar i potten vill definitivt inte att du lägger dig i. Särskilt olämpligt är det att prata om vilka kort du slängt eftersom det påverkar oddsen. Om du till exempel slängde två hjärter och någon vid bordet behöver en hjärter till för att få färg kan deras beslut påverkas drastiskt av att veta att två hjärter kastats. Det samma gäller de motspelare som misstänker att någon sitter med färgdrag. Om du absolut måste lätta ditt hjärta, vänta tills handen är över. Ha dock i åtanke att de flesta vid bordet förmodligen inte är intresserade av att slösa tid på att analysera hypotetiska händer. Om du vill ha input på ditt agerande är det bättre att vänta tills partiet är över. Det finns också flera bra och lärorika forum på internet när man kan posta händer och få höra andra pokerspelares synpunkter.

Slowrolling är mycket illa omtyckt bland pokerspelare och innebär att man låtsas fundera länge och väl över ett beslut som är mycket lätta att fatta. Såvida du inte är en total nybörjare som bjudits in för att få lära dig spela poker under lättsamma former kommer du att irritera dina motspelare till max om de tvingas vänta en evighet på att du ska agera när du sitter med vad som rent logiskt måste vara den bästa handen. Då måste inte kasta dig in i samma nanosekund som det blir din tur, det kan finnas goda anledningar att låtsas tänka över beslutet en aning, men dra absolut inte ut på tiden i onödan.

Ett annat etikettsbrott som tyvärr är ganska vanligt förekommande vid pokerborden är överdrivet storslagna firanden. Om du har tur och lyckas pricka precis rätt kort, begränsa dina triumfsånger till ett minimum. Du kanske i just det ögonblicket ser dig själv som en oerhört skicklig pokerspelare som förtjänar en liten segerdans, men för alla andra vid bordet är du bara en person som råkade ha tur i en hand som du lika gärna hade kunnat förlora.