Pokerregler

PokerreglerHär hittar du  fullständiga regler för olika pokervarianter. Pokerregler kan i början verka något invecklade, men egentligen handlar det bara om att hålla reda på ett fåtal saker. Det viktigaste och som i stort sett gäller i alla pokervarianter är att turordningen går medsols och att varje spelare kan välja mellan att lägga sig, syna/checka eller satsa/höja.

Här är en kort översikt över de olika pokervarianternas regler och under respektive variant finns en länk till mer information.

Texas hold’em

Om du bara ska lära dig reglerna i en pokervariant är det Texas hod’em som de flesta spelar och som du också kan hitta på alla pokerrum online och i stort sett på alla casinon. Kan du reglerna i denna pokervariant kommer du dessutom lätt förstå reglerna i andra typer av pokerspel då det oftast handlar om mindre skillnader.

Det som utmärker Texas hold’em är att varje spelare har 2 egna kort (hålkort) och att det finns 5 gemensamma kort (community cards). Spelet går sedan ut på att kombinera dina kort med de som ligger på bordet och bilda bästa möjliga hand med totalt 5 av de sammanlagt 7 korten.

Hålkorten delas ut i början av handen och sedan delas de andra korten ut på bordet i 3 omgångar. Däremellan sker 4 satsningsrundor under given. Handen vinns slutligen av den spelare som kan uppvisa starkast hand eller med hjälp av satsningar lyckats driva ut de andra spelarna från potten.

Regler för Texas hold’em

Omaha

Omaha liknar i hög utsträckning Texas hold’em och kan du redan reglerna där så kommer du lära dig reglerna i Omaha på nolltid. Den enda egentliga skillnaden är att varje spelare har 4 egna kort i stället för 2. De stora skillnaderna mellan Texas hold’em och Omaha ligger på det strategiska planet och inte på det regelmässiga.

Det finns dock en sidovariant av Omaha som heter Omaha Hi/Lo och där är reglerna betydligt mer invecklade. I detta spel delas potten mellan den högsta och lägsta handen – förutsatt att det finns både en hög och låg kvalificerad hand. På senare tid har det även dykt upp ytterligare sidovarianter i form av Five-Card Omaha och Courchevel [https://www.spelaspel.se/poker/lar-dig-five-card-omaha-och-courchevel].

Regler för Omaha

Draw Poker

Här är reglerna enkla och du har kanske till och med spelat detta spel i någon variant tidigare. Varje spelare delas fem kort och sedan ska man med hjälp av ett byte försöka förbättra sin hand. Före och efter bytet sker satsningsrundor.

På senare tid har varianten 2-7 Tripple Draw blivit populär och detta är i grunden Draw, fast med en del modifieringar. Den stora skillnaden är att nu vinner i stället den sämsta handen.

Regler för Draw Poker, 2-7 Single Draw och 2-7 Triple Draw

Stud Poker, Razz och Seven Card Hi/Lo

Det pokerspel som avviker mest bland de medtagna på denna regelöversikt är förmodligen Stud. Till skillnad mot Texas hold’em och Omaha finns det inga gemensamma kort och till skillnad mot Draw delas du sammanlagt 7 kort i stället för 5 och några av dessa är dessutom synliga. Det andra som avviker är att turordningen inte alltid är medsols utan bestäms av spelarnas kort. Två sidovarianter till Stud som du också kan lära dig reglerna för på denna sektion är Razz och Seven Card Hi/Lo.

Regler för Stud Poker

Mixed Games

”Mixed Games” står som en samlingsbeteckning på en rad pokerspel där det gemensamma draget är att dessa är kombinerade pokerspel där den aktuella pokervarianten skiftar under spelets gång. Det finns flera olika varianter vilka antingen har döpts efter antalet spel (7-Game, 8-Game osv.) eller av begynnelsebokstäverna i de inkluderade spelen (HORSE, HOSE osv.).

Det med störst tradition är HORSE eller H.O.R.S.E., där spelen Hold’em, Omaha, Razz, Stud och Eight-or-better ingår. Eight-or-better är ett annat namn för Stud Hi/Lo och du hittar reglerna för samtliga dessa spel i denna regelsektion.