Pokerordlista

I denna ordlista för poker går vi igenom all de vanligaste begreppen inom poker online.

Notera: I denna pokerordlista har termer som ”beta” valts framför ”satsa” då det tycks bli allt mer vedertaget att försvenska de engelska uttrycken.

All in
En spelare räknas som all in när alla hans marker ligger i potten.

Ante
Detta är ett belopp som en spelare måste lägga i potten för att få delta i handen. Beroende på pokervariant används ante eller blinds.

Bad beat
En vanlig term i poker som betyder att en spelare förlorar en pott på ett otursamt vis efter att ha varit stor favorit.

Beta
En försvenskning av engelska ”bet” som betyder satsa.

Blinds
Motsvarar ante, fast ska bara betalas av två spelare, vilket består av small respektive big blinds. Kallas på svenska för mörker (lilla och stora mörker).

Cashier / kassa / kassör
Den funktionen på en pokersajt som låter dig sätta in och ta ut riktiga pengar. Oftast kan man använda flera olika sätt att överföra pengar, som t ex Visa/MasterCard, Neteller, MoneyBookers samt banköverföring direkt till/från ens bankkonto.

Checka
En försvenskning av engelska ”check” som betyder passa.

Chipleader
Är en benämning på den spelare som leder en turnering eller på spelaren som har mest marker vid bordet.

Draghand
En hand som behöver ett kort till för att fullbordas, stegdrag samt färgdrag är de två typiska draghänderna i poker.

Fisk
Pokerslang för en dålig spelare, ofta någon som synar för många händer. En fisk äts upp av en haj, som är en bra pokerspelare.

Fixed limit
I Fixed limit har satsningarna och höjningarna ett fast belopp. Ett belopp gäller för satsningsrundan före och efter floppen och ett annat för satsningsrundan efter turn och river. Spelar man till exempel Fixed limit 3/6 kronor är satsningarna och höjningarna i de två första stasningsrundorna begränsade till 3 kronor, och i de två sista satsningsrundorna 6 kronor. Det får som mest förekomma tre höjningar under en satsningsrunda.
Regeln om max tre höjningar upphör dock att gälla om endast två spelare är kvar i given när satsningsrundan inleds. I så fall får ett obegränsat antal höjningar göras.

Flopp
De tre första korten som läggs på bordet i pokervarianter som använder s.k. community cards. Se också Turn och River.

Flush
Det engelska ordet för färg som ibland används i poker, till exempel ett flushdrag.

Freeroll
1. En gratisturnering (kallas också frirulle på svenska). Du kan hitta bra freerolls här: Freerolls. 2. En situation där en spelare minst vinner halva potten, men också har chansen att vinna hela. Detta är framför allt vanligt i pokervarianten Omaha där två spelare till exempel kan ha träffat stegen, men där den ena också drar till färg.

Folda
En försvenskning av engelska ”fold” som betyder lägga sig.

Hålkort
Korten som spelarna delas med baksidan upp, brukar också omtalas som starthanden.

Insättningsbonus / registreringsbonus
En bonus som ges till nya spelare på en pokersajt som just registrerat sig och gör sin första insättning av riktiga pengar. Ofta ges denna bonus i form av en viss procent av ditt insatta belopp, upp till ett visst maxbelopp. T ex kan bonusen vara 50% upp till $100, vilket kan betyda att sätter du in $100 får du $50 av pokersajten. Sätter du in $200 får du $100, och sätter du in $300 får du $100. Villkoren för registreringsbonusar kan variera så läs det finstilta.

In the money
En pokerterm som refererar till de prisplatser som finns i en turnering. Att ”hamna in the money” är för många den primära målsättningen i en turnering.

Kicker
Ett kort som ingår i en pokerhand men inte i själva kombinationen (par, triss etc.). Kallas också sidokort och är avgörande för vilken hand som vinner i situationer där två spelare till exempel har samma par. Det högsta sidokortet vinner alltså.

Knappen
En bricka (vanligtvis med den engelska texten ”button”) som läggs framför spelaren som agerar dealer för att markera dennes position under handen.

Limpa
Kallas det när en spelare bara betalar kostnaden för big blinds för att delta i handen. Från engelskans ”limp in”, dvs att man haltar in i spelet lite svagt.

No limit
No limit innebär att du när som helst kan satsa alla dina marker,  fast inte mer än du har framför dig på bordet för tillfället.

Nutsen
En försvenskning av engelska ”nuts” som betyder den bästa möjliga handen. Ligger korten 567 på bordet i Texas hold’em har en spelare med 89 nutsen eller nöthanden eftersom han/hon då har en stege vilket lär vara det bästa du kan få med dessa kort.

Off suit
Refererar till två hålkort som är i olika färger. Se också Suited.

Outs
De andra korten i kortleken som du behöver för att fullborda en viss hand. Om du till exempel har AK finns det sex outs som kan ge dig ett par i kungar eller ess.

Pocketpar
När spelarens hålkort består av ett par.

Position
Position i poker refererar till var spelarna sitter vid bordet inbördes samt i förhållande till blindsen. Positionen avgör vems tur det är att agera och den medför också en rad strategiska omständigheter.

Pot limit
Pot limit innebär att du kan satsa eller höja det som redan ligger i potten. Till potten räknas då även tidigare satsningar under given plus synen från den spelare som vill höja. Säg t ex att det ligger 60 kronor i potten innan satsningsrundan inleds. Den förste spelaren satsar 30 kronor. Näste spelare kan nu satsa maximalt 150 kronor (egen syn=30 kronor + höjning av den nu totala potten=120 kronor.)

Pottodds
Har att göra med vilka odds en spelare får i en viss situation baserat på hur mycket pengar det ligger i potten kontra vad kostnaden är för honom att syna ett visst belopp.

Reload bonus
En bonus som ges till existerande kunder på en pokersajt om de gör en insättning av pengar. Ofta ges denna bonus i form av en viss procent av ditt insatta belopp, upp till ett visst maxbelopp. T ex kan bonusen vara 50% upp till $100, vilket betyder att sätter du in $100 får du $50 av pokersajten. Sätter du in $200 får du $100, och sätter du in $300 får du $100. InterPoker är ett pokerrum som är känt för sina gigantiska reloadbonusar.

River
Det femte och sista kortet som läggs på bordet i pokervarianter som använder s.k. community cards. Se också Flopp och Turn.

Royal Straight Flush
Den bästa handen i poker, vilken består av tio, knekt, dam, kung och ess i samma färg. Heter även Royal Flush.

Set
Kallas en triss då en spelare träffar med sitt pocketpar.

Shorthanded
Då poker spelas med 6 spelare eller färre vid bordet, vanligast är sex spelare.

Slowspela
Att av taktiska orsaker spela en stark hand ”långsamt”, dvs. spelaren betar inte utan försöker i stället dölja handens värde genom att bara syna eller checka.

Split pott
Detsamma som delad pott, dvs. två spelare eller fler delar på potten eftersom deras händer har lika värde.

Straight
Det engelska ordet för stege i poker. En stege är 5 kort i nummerföljd, t ex 5 6 7 8 9 eller 8 9 10 J Q.

Suited
Refererar till kort som är i samma färg. Se också Off suit.

Tell
En spelare har en ”tell” om han på ett omedvetet sätt ger ifrån sig information om hans hand genom sitt kroppsspråk, ansiktsuttryck eller något på något annat sätt som ger ledtrådar till motståndarna.

Tight
Ett begrepp som syftar på en viss spelstil. En ”tight spelare” väljer enbart att spela starka starthänder och spelar för det mesta konservativt utan att ta så mycket risker.

Turn
Det fjärde och näst sista korten som läggs på bordet i pokervarianter som använder s.k. community cards. Se också Flopp och River.

Under the Gun
Refererar till den position en spelare har som sitter direkt efter floppen och därmed är först att agera.