Förstå vad som sägs vid pokerbordet – del IV

Nu är det dags för fjärde delen av vår lilla språkskola för pokerspelare och turen har kommit till turneringarna. Det finns många olika pokerturneringar att välja mellan både på och utanför nätet, och det dignande smörgåsbordet kan ibland kännas överväldigande – särskilt om man inte riktigt förstår vad de olika termerna betyder. Vad skiljer egentligen en rebuy från en double chance, och är en freezout det samma som en shooout? Efter att ha läst den här artikeln kommer du förhoppningsvis ha större koll på vad de olika benämningarna betyder och veta vad du ger dig in på när du anmäler dig till en viss typ av turnering.

Freezeout: Freezeout kan i det närmaste översättas med ’utfrysning’ och är en traditionell utslagstävling. Alla spelare startar med samma summa marker och när ens marker är slut måste man lämna turneringen. Den som sitter kvar längst vid bordet vinner.

Shootout: Turneringsformatet shootout baserar sig på spelrundor. Du placeras vid ett bord och får inte gå vidare i turneringen förrän du slagit ut alla (eller nästan alla) motspelare vid just det bordet. En shootout med 32 deltagare kan till exempel bestå av 4 bord med 8 spelare vid varje, och låta de 2 spelare som klarar sig längst vid varje bord går vidare till finalbordet.

Cashout: Cashout är i grunden en freezeout, men prispotten delas på mitten innan spelet startar. Hälften av pengarna används för att skapa en utbetalningsstruktur precis som vid en normal freezout, medan andra hälften reserveras för att ge samtliga spelare möjlighet till ”cash out”, det vill säga att frivilligt lämna bordet och därigenom erhålla en summa pengar. När turneringen når finalbordet försvinner möjligheten till ”cash out” och de återstående pengarna delas upp mellan spelarna vid finalbordet i förhållande till deras markerhögar innan finalen inleds.

Rebuy (återköp): I en turnering med rebuy, även känd som turnering med återköp, kan du köpa nya marker under spelets gång. Återköpet är ofta hårt reglerat, det kan till exempel bara vara tillåtet att köpa nya marker en gång, under en viss tidsperiod i början av turneringen, innan turneringen nått en viss nivå eller när ens hög är helt slut. Vanligen betalar man samma summa som för inköpet och får samma mängd marker. I turneringar med möjlighet till återköp växer normalt prispotten varje gång någon utnyttjar möjligheten att köpa nya marker.

Double Chance: Double chance påminner om rebuy, men kostar inget extra. Redan när du börjar spela finns en extra hög marker reserverade för dig och allt du behöver göra är att begära att få den för att den ska adderas till din hög. Extrahögen måste begäras inom en viss tid, oftast under den första timmen.

Bounty (prisjägarturnering): I den här typen av turnering har alla eller vissa deltagare ett pris på sitt huvud. Du behöver dock inte fånga in någon och transportera denne till sheriffen för att få dina pengar – allt du behöver göra är att skicka personen från bordet.

Deep Stack: I en deep stack turnering startar deltagarna med en större hög än normalt, och det är också vanligt med längre blindsnivåer. Tanken är att låta turneringen dra ut på tiden för att tillåta mer spel. Deep stack turneringar är särskilt populära bland spelare som vet att de klarar av att hålla på länge utan att tappa fokus.

Turbo: Turbo är motsatsen till deep stack och passar spelare som inte vill sitta för länge vid pokerbordet. Markerhögarna är mindre och blindnivåerna kortare, allt för att försäkra sig om att snabbt kunna kora en segrare.