Att gå plus på Double or Nothing SitnGo-turneringar

Double or Nothing SitnGo är en variant av vanligt SnG som närmast kan liknas vid kvitt-eller-dubbelt. Istället för en normal betalningsstruktur där förstapristagaren får mest pengar, tvåan något mindre och så vidare, innebär en Double or Nothing SnG att hälften av deltagarna kommer att dubbla sin insatts och den andra hälften går hem tomhänta.

En Double or Nothing SnG brukar normalt spelas med tio deltagare vid bordet, och är ett mycket intressant alternativ för den som brukar hamna på tredje eller fjärde plats i traditionella turneringar och gå miste om den största prissumman. Innan man ger sig in i en double or nothing turnering bör man dock ha i åtanke att eftersom betalningsstrukturen skiljer sig från en traditionell turnering skiljer sig även spelarnas strategier.

Eftersom det viktigaste blir att hänga sig kvar vid bordet tillsammans med fyra andra spelare, inte att aggressivt få bort samtliga spelare, brukar double or nothing SnG:s innebära extremt tajt spel. Ingen spelare är särskilt sugen på att ta risker tidigt och det brukar dröja till de högre blindsnivåerna innan man börjar se någon riktig action.

När man spelar double or nothing SnG:s brukar det löna sig att inledningsvis fokusera på att stjäla blinds och vinna småpotter. Det är viktigt att inse när det är dags att lägga sig. Att slå ut spelare från bordet är givetvis lockande, särskilt om vissa spelare har förlorat mycket och börjar bli desperata och spela virrigt, men tänk på att alla förluster försvagar din position. Bäst är att låta andra ta risken. Återigen, du behöver inte komma först i en double or nothing, allts som krävs är att inte vara bland de fem sämsta. Disciplin är viktigare än mod här.

När 3-4 spelare har lämnat bordet brukar spelets dynamik förändras nämnvärt. Nu är ni bara 6-7 spelare kvar, varav fem kommer att få betalt. Samtidigt ökar blindsen kontinuerligt, vilket brukar få spelare att bli mer intresserade av att ta större risker pre-flop. Många kommer att vilja stjäla blinds, och många kommer troligen att ertapas med värdelösa kort. Om du under första delen av turneringen lyckats bygga upp en rejäl hög behöver du dock inte ta sådana vilda chanser.

Double or nothing är fortfarande förhållandevis obskyrt och det är vanligt att spelare dyker upp vid borden utan att riktigt inse hur pass mycket spelstilen förändras av utbetalningsstrukturen. De är vana vid betydligt lösare spel, något som du kan dra fördel av. Håll utkik efter den här typen av spelare och använd dem som hävstång till en bra position.

Som tidigare nämnts brukar första delen av en double or nothing SnG vara tämligen händelselös. Ingen vill ta risker och alla spelar supertajt. Detta innebär att en skicklig spelare utan några större problem kan hålla igång flera bord samtidigt utan at behöva stressa nämnvärt. Tänk dock på att tajma turneringarna väl i förhållande till varandra så att du inte når de höga blindsen samtidigt på alla bord. Välj turneringsstart med omsorg och njut av att se din rakeback växa.

Double or Nothing kan bland annat spelas hos Betsson Poker, Pacific Poker och Titan Poker.

För den som gillar double or nothing finns numera även trippel or nothing tillgänglig på vissa sajter, normalt med enbart sex spelare vid varje bord.