5 tips för multitabla i poker

screenshot pokerMed onlinepoker infann sig möjligheten att spela på flera bord samtidigt, att multitabla. För många är multitabling detsamma som att maximera sin inkomst. Vi ska här med några tips sammanfatta vad du behöver känna till för att lyckas med multitabling i poker.

1. Öka antal bord successivt

Övergången från ett bord till flera måste rimligtvis ske ett steg i taget. Om du är van att spela på ett bord och plötsligt sätter igång att köra på fyra kommer din prestation sjunka omgående och du kommer sannolikt uppleva stress.

Börja därför med att öka till två bord och se till att du behärskar detta innan du går vidare till tre. Det är inte rimligt att sätta målet till att du ska spela lika bra på två bord som du gör på ett, men du måste anpassa dig tillräckligt mycket till speltempot för att kunna spela avslappnat innan du eventuellt går vidare till tre och fyra bord.

Hur många bord du spelar på samtidigt beror också på andra faktorer. Att spela 6-max bord har högre tempo än fulla bord (longhanded), för att inte tala om heads-up. Det finns också en skillnad mellan cash game och turneringar. När du spelar cash game är det något viktigare att observera dina motståndare än det är i flerbordsturneringar eftersom där skiftar bordsplaceringarna oftare. Sedan spelas turneringar för det mesta longhanded.

2. Se till att du har rätt utrustning

Att spela på flera bord och förlora en pott för att du har sett fel är inte särskilt kul. Multitabla går inte ut på att sitta en decimeter från skärmen så du måste ha utrustning som gör att du kan spela problemfritt.

Se först och främst till att du har en skärm som är tillräckligt stor för att du kan se varje bord tillräckligt. Till detta rekommenderas skärmar från 19 tum och uppåt. Widescreen är perfekt om du vill spela 6 bord.

Upplösningen bör gärna komma i närheten av 1600×1200 pixlar. Det finns också andra åtgärder du kan göra för att påverka din spelmiljö, vilket vi ska gå vidare med i nästa punkt.

3. Skräddarsy din spelmiljö

Att du använder en pokerklient med många inställningsmöjligheter underlättar då du multitablar. För det första är det ganska vedertaget att man låter spelfönstren placeras intilliggande och inte överlappande (se bild ovan). Detta ska du inte behöva trixa med själv utan det ska kunna göras genom ett klick i menyn någonstans i spelfönstret.

Om du vill ha det tydligare ska du leta efter pokersajter där du kan använda fyrafärgskortlek (numera ett alternativ hos de allra flesta klienter) och även förenklad kortlek. Med förenklad kortlek används kort där det är större symboler och få bilddetaljer för klädda kort.

Du kan också välja bland olika bordsteman och eventuellt välja en plats där du alltid sitter på nya bord som öppnas.

4. Strategiska skillnader

Att multitabla medför oftast att en spelare spelar färre starthänder och blir mer tight. Det är i regel ingen nackdel att vara tight i poker så länge du inte förlorar för mycket blinds och blir lättläst. Det är fullt naturligt att du lägger fler händer när du spelar på fyra bord än du gjorde då du spelade på ett bord.

Det är också nödvändigt att du begränsar din närvaro i potter eftersom det annars blir alldeles för stressigt och du kommer fatta dåliga beslut som följd. Eventuellt bör du också skära ned på din bluffrekvens eftersom du lätt missar någon detalj under handens utveckling och många gånger saknar tillräcklig information om spelarens tidigare aktioner.

5. Pokerprogram

För att kompensera villervallan av mängden spelare som inte längre kan observeras lika ingående väljer många att använda någon form av pokerprogram som sammanställer statistik från dina motståndares agerande. Detta förser dig med massor av information du själv kanske inte hinner samla in. På detta sätt kommer din uppsikt över bordet du sitter vid ändå fungera på ”konstgjord väg” så att säga och du kommer slippa många osäkra situationsbedömningar. Ett tips är Poker Tracker som finns både för Texas hold’em och Omaha.