Har du utvärderat ditt pokerspel tillräckligt? 3 tips till spelare som vill börja vinna mer

vita kortEn del pokerspelare kan leva på pokern medan andra sliter hårt utan att få till det. Här kommer några korta men viktiga tips som kan få dig i rätt riktning. Tipsen är tänkta att ge lite nya perspektiv och få dig att hitta nya vägar som du kanske missat även om du redan tagit del av ett antal pokertips.

1. Systematisk analys

Det ligger inget komplicerat i att praktisera detta råd, däremot krävs det ett visst mått av ambition och förmåga att vara systematisk. Att utvärdera sitt spel på ett seriöst sätt stannar inte vid att efter en avslutad session konstatera ett plus- eller minusresultat eller att göra ett kortare bokslut varje månad.

Du kan vinna mycket på en mer omfattande analys. Om du inte har massa tid över och lust till att ständigt mata in massor av siffror i ett Excel-dokument handlar det här om att använda ett program. Poker Tracker eller Holdem Manager är bäst på detta. Att köpa ett av dessa program kostar förvisso några hundralappar, men det är en liten investering om du har allvarliga avsikter med ditt pokerspel.

Med dessa program kan du bland annat analysera resultatet mellan olika spelformat. Efter att ha spelat ett par tusen händer i diverse spelformat får du kanske svart på vitt att du vinner mer pengar på snabbpoker än vanlig poker eller att du har bättre timlön i turbo SNGs än i vanliga. En del av denna fakta kan visa sig vara tvärtemot vad du trodde.

2. Pröva nya vägar

Om du läser detta är risken att du kört fast i viss mån snarare än att du rusar framåt med ständigt förbättrade plusresultat. Att pröva nya vägar är en fortsättning på tips nummer 1: kanske har du missat att du har ett större övertag i Omaha än du har i Texas hold’em? Eller om du redan testat Omaha utan större framgång kanske du inte hunnit testa 2-7 Tripple Draw?

Bara för att Texas hold’em är varianten framför andra i TV-sändningar behöver det inte betyda att inte det finns stora pengar att vinna i andra pokerspel. Att vara konservativt lagt gynnar dig inte som pokerspelare. Många av de framgångsrika spelarna prövar då och då nya spelvarianter för att om möjligtvis kunna generera mer profit.

Även vid pokerbordet bör du vara beredd om omdana ditt spel. Brukar du limpa in med låga och mellanstora par? Kanske är det dags att börja höja potten med dessa eller kanske bör du slänga en del av pocketparen? Även här behöver du förmodligen ett pokerprogram för att statistiskt kunna jämföra hur ditt resultat exempelvis är med limp kontra raise med pocketpar.

3. När presterar du bäst?

Att bokföra ditt resultat efter perioder, exempelvis per månad är bra fast kanske kan du utvidga detta än mer. Här kan du avskilja dag och kväll samt vardagar och helger. Visar det sig ditt resultat tenderar vara bättre på kvällar än dagar, på helger än vardagar kanske det är läge att ändra om schemat?

Att välja att spela vissa tider på dygnet eller i veckan behöver inte enbart gälla din egen prestation utan det kan självklart vara så att fler svaga spelare tenderar finnas vid bordet vid vissa tidpunkter. Att många ”regulars” är inloggade på förmiddagen och fler ”sporadiskt-spelande” dyker upp vid kvällstid är till exempel inget vågat antagande.

Om du inte vinner lika mycket som du hoppas behöver det alltså inte bara handla om perioder av oflyt eller otillräcklig skicklighet, det kan även bero en del på dina egna rutiner och tillvägagångssätt.