Hur du avgör om spelare är bra eller dåliga i poker

Att indela spelare i termer som ”fiskar”, ”regs” och så vidare låter kanske en aning förenklat, men det görs här för att tydliggöra skillnader som karaktäriseras av dessa benämningar. Att känna till dessa skillnader är en fördel då du snabbt kan läsa av spelstyrkan på motståndarna vid bordet. För att precisera dessa benämningar något ska vi bekanta oss med dessa kategorier:

Fiskar: dåliga spelare som ofta är nybörjare eller sådana som spelat länge utan att tillägnat sig sunda strategier.

Regs (regulars): sådana som spelar regelbundet, men som aldrig fördjupat sig i spelet tillräckligt för att tillägna sig verkligt god spelkännedom.

Grinders: seriösa spelare som behärskar spelet i stor utsträckning. Dessa går plus på poker och vissa kan till och med leva på det.

Hajar: de rikligt skickliga spelarna som besitter verklig talang och drar in ordentliga pengar på poker.

Ursäkta blandningen av svenska och engelska, fast det beror på att termerna ofta inte har någon bra översättning.

Fiskar är uppenbart dåliga spelare medan regs är relativt dåliga spelare. Således är grinders och hajar bra till mycket bra spelare.

Kännetecken för fiskar

Listan kan göras mycket lång, men vi ska försöka oss på en sammanfattning. Som kan noteras är det vanligt att denna kategori inhyser både överdrivet passiva och överdrivet aggressiva spelare. Detta är dock ingen motsägelse då det i poker handlar om att hitta ett balanserat spel.

Höjer aldrig pre flop – detta underlättar för dig på flera sätt: 1)du kan limpa in utan risk att senare bli höjd, 2) du själv kan höja oftare och ta över initiativet i många potter.

Check/call agerande – med detta menas att spelaren för det mesta antingen checkar eller synar. Detta passiva spelsätt gynnar dig då du kan: 1) se fler gratiskort, 2) bygga upp potter då du har starka händer.

Överdriven aggressivitet – många dåliga spelare överbetar och gör allmänt många omotiverat stora höjningar, till exempel all in pre flop i felaktiga lägen. Du kan tjäna pengar på detta genom att vänta in deras impulsiva ageranden.

Kännetecken för regs

Denna kategori spelare gör misstag av mindre storlek, men eftersom du förmodligen kommer stöta på en mängd spelare från denna kategori är det viktigt att du lär dig utnyttja dem till fullo.

Bluffar i fel lägen och med fel storlek på satsningen – det kan röra sig om en bluff på river med en liten höjning då potten redan är relativt stor. Detta kan du utnyttja om du vet när det är läge att syna för värde.

Spelar för lite händer – en del regs har anammat den goda egenskapen att spela tight i något överdriven utsträckning. Detta är något du kan tjäna på långsiktigt eftersom dessa spelare för sällan är med och utmanar om potter, vilket leder till att det blir mer pengar till övriga spelare vid bordet.

Post flop weak – en engelsk term väljs här som bra sammanfattar beteendet då en spelare höjer pre flop, men sedan ofta lägger sig direkt efter floppen om motståndaren höjer. Dessa spelare är viktiga att känna igen då du kan vinna en majoritet höjda potter mot dem.

Grinders och hajar lider inte av dessa brister. Ifall du märker att du inte har en ”edge” mot en spelare vid bordet bör du undvika att spela många potter mot denna.

Detta var ett urval av kännetecken som hjälper dig på vägen att bli mer lönsam i poker. En stor fördel kan också vara ifall du använder ett program som förser dig med statistik under spelets gång och därför hjälper dig att ringa in spelartypen du möter ytterligare.