Pokeruttryck du bör känna till

Om du inte förstår denna mening: ”När jag inte blev stejkad med 10K till WSOP Main satt jag uppe hela natten och grindade NL 1000 på Stars”, kan du lära känna några nya utrryck som kan komma väl till pass om du gillar att spela och diskutera poker.

Svenskan ligger väl i lä i jämförelse med engelska mätt i coolhet, inte desto mindre har en del svenska uttryck fått rotfäste bland svenska pokerspelare. Är du redo att frossa i pokerjargong kommer här svenska nyord på pokerns vägnar (detta är inget pokerlexicon – om du är ute detta efter vanliga pokertermer kan du hitta detta här).

Ställa in – detta är det svenska uttrycket som ofta används för ”all-in”.

Brädan – med detta menas de utdelade korten på bordet, community cards.

Slå om – ett försvenskat uttryck för re-raise, vilket är lite smidigare och rappare än ”kontrahöja”.

Stejkad – innebär att någon ställer upp och betalar ett turneringsinköp som en slags investering då denne i regel får en del av eventuella prispengar.

Varians – det obotliga slumpmoment som gör att en spelare ibland kan förlora eller vinna massor i ett kortare skede.

Grinda – att slita ihop pengarna vid pokerbordet. Används inte minst för den som multitablar på låga limits.

Utdragen – Att bli utdragen är att förlora mot en spelare som träffar en draghand. Att ”dra ut” blir därmed det motsatta – och mer uppmuntrande – att träffa sitt drag att ta hem potten.

Bomba – att göra en stor satsning. Spelare som Viktor ”Isildur1” Blom och Ilari ”IlariFIN” Sahamies vet hur dett agår till.

Gula – att förlora hela bankrullen, dvs rubbet  som finns på spelkontot.

Kall – att ha en dålig dag vid pokerbordet där få stora händer plockades upp eller att de stora händerna infann sig i fel lägen.

Turre – förkortning av pokerturnering för lata.

Stack – det fungerar fint att uttala engelska ordet ”staeck” som stack, vilket är detsamma som din hög med marker vid pokerbordet.

Frirulle – svensk ord för freeroll som används ibland.

Trebeta – att beta en ytterligare gång efter någon högt en satsning.

NL 1000 – detta nämndes ovan och betyder nivå med inköp 1000 i strukturen No Limit.

Betala av – Att syna en bättre hand. Kan användas nedvärderande av symaskiner (spelare som synar för mycket) som inte kan låta bli att syna en sista bet på river.

K – står för kilo, fast inte viktmåttet utan siffran tusen. $100K är därmed detsamma som 100 000 dollar.

Tilta – alla vet väl att tilta är detsamma som att bli frustrerad över något som händer vid pokerbordet och sedan spela mer irrationellt.

Raila – att se på när andra spelar, t.ex. att raila highstakes-borden på Poker Stars (i meningen i ingressen syftades för övrigt ”Stars” till just pokersajten PokerStars”).

Kommentarsfältet nedan är en utmärkt plats att bidra med uttryck som saknas i listan.