Tjäna pengar på pokerturneringar – del 1

Har du funderat på att delta i en pokerturnering på eller utanför Internet? Eller har du kanske redan provat på det? För den som är van vid att spela cash games kan pokerturneringar innebära en stor omställning eftersom deras grundläggande dynamik skiljer markant från den man är van vid från cash game borden.

Detta oavsett om det är en gigantisk turnering med tusentals spelare eller en liten turnering begränsad till bara ett bord.

I den här artikelserien ska vi titta närmare på pokerturneringen som fenomen, och peka på vilka skillnader som finns mellan cash games och turneringar. Vi kommer också att gå igenom några av de vanligaste turneringstyperna samt bjuda på en hel del pokertips för dig som vill bli en bättre turneringsspelare och tjäna pengar på turneringsspel. Att nå framgång i pokerturneringar handlar inte bara om att vara en bra pokerspelare i största allmänhet – man måste också kunna välja sina turneringar med omsorg, anpassa sitt spel till just den turneringstyp man valt, samt klara av att ställa om från inledningsstadierna av en turnering till de senare stadierna, och förhoppningsvis även till finalbord och heads-up.

Vad är en pokerturnering?

Under det senaste decenniet har mångas första kontakt med fenomenet pokerturnering varit någon av de tv-sända megaturneringar som World Series of Poker (WSOP) och World Poker Tour (WPT) som lockar tusentals spelare och bjuder på miljontals dollar i prispengar. En pokerturnering behöver dock inte nödvändigtvis vara ett gigantiskt event med myriader av deltagare – det kan lika gärna handla om sex kompisar kring ett köksbord som bestämt sig för att ägna torsdagskvällen åt turneringsspel istället för sitt traditionsenliga cash game. Idag har det även blivit populärt med så kallade heads-up turneringar där man aldrig är fler än två spelare vid bordet samtidigt.

Hur och vad vinner man?

Det grundläggande konceptet för en pokerturnering är normalt att alla spelare startar med samma mängd marker. Sedan åker en efter en ut eftersom de får slut på marker, och den som vinner turneringen är den som lyckats ackumulera samtliga marker. Om man spelar om pengar brukar inköpet läggas i en hög som sedan antingen går till vinnaren, eller fördelas bland ett förutbestämt antal spelare baserat på hur nära förstaplatsen de nådde. I en turnering med tusentals deltagare kan det till exempel räcka att komma bland de sista hundra återstående spelarna för att få betalt.

I pokerturneringar arrangerade av en kommersiell organisatör, till exempel en pokersajt eller ett casino, brukar arrangören så gott som alltid ta en del av prispotten eller kräva att de som vill vara med förutom inköp betalar en särskild administrationsavgift som går till arrangören. Om kostanden för en pokerturnering till exempel anges som $100+$10 innebär det att $100 kommer att gå till prispotten och $10 till arrangören.

Vad menas med guarantee / garantipott?

Eftersom vinstpotten i en turnering avgörs av hur många som betalar inköp är det inte särskilt lockande att delta i en turnering med lågt inköp och få deltagare. För att locka deltagare till turneringar är det därför vanligt att arrangören garanterar en viss storlek på prispotten. Dock brukar arrangören då förbehålla sig rätten att ställa in turneringen om alltför få spelare anmäler sig, för att inte riskera att till exempel behöva dela ut en prispott på $10 000 till de fem spelare som anmälde sig och betalade $50+$5 var för att få vara med.

I nästa del av turneringsskolan ska vi titta närmare på varför turneringar och cash games skiljer sig åt och vad du bör tänka på för att få din bankrulle att växa när du spelar turneringar!

Del 2