Därför kräver bubblan aggressivt spel

Har du någonsin tagit dig precis så långt i en pokerturnering att du åkt ut just innan placeringarna börjat rendera prispengar? I så fall har du åkt ut ”på bubblan” – eller on the bubble som man säger på engelska.

Låt säga att prispotten ska delas mellan de spelare som placerar sig på platserna 1 till 20. Den deltagare som slås ut till 21:e plats åkte ut på bubblan (”burst on the bubble”). I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på hur man bör spela när man närmar sig bubblan och hur du kan öka dina chanser att stanna kvar tillräckligt länge för att faktiskt vinna några pengar.

Att närma sig bubblan
När man börjar närma sig bubblan kan en pokerturnering ändra karaktär markant. Alla deltagare känner att de är nära pengarna och många blir extra försiktiga i hopp om att någon annan ska hinna åka ut innan dem. Knepet för att framgångsrikt spela nära bubblan är att vara medveten om detta och utnyttja det till sin fördel. Det kan kännas lockande att spela extremt tajt, men i själva verket är det så gott som alltid bättre att vara aggressiv och våga ta risker när pengaplaceringarna börjar komma inom räckhåll.

Om du har stor hög – var aggressiv
Om du har stor hög när du närmar dig bubblan bör du använda den för att attackera spelare med små och medelstora högar. Dessa spelare kommer troligen att vara mycket rädda om de marker de har och börja spela överdrivet försiktigt för att inte åka ut. De med riktigt små högar kommer ofta strama upp sitt spel rejält i hopp om att någon med ännu mindre hög ska åka ut först, medan de med medelstora högar vill ta det försiktigt eftersom de hoppas på att någon av småhögarna ska åka ut snart. Båda grupperna är därför utmärkta måltavlor för dig om du sitter med en stor hög. Däremot kan det vara oklokt att angripa andra spelare med stora högar utan att ha rejält på fötterna.

Om du har liten hög – var aggressiv
Om du sitter med en liten hög som inte kommer räcka till många fler blinds är det lockande att spela extremt försiktigt och försöka få högen att räcka så länge som möjligt samtidigt som du håller tummarna för att någon annan spelare med liten hög ska tvingas lämna bordet. Att strama upp ditt spel som en rädd liten kanin är dock inte rätt väg att gå, eftersom det bara kommer att få de med större högar att angripa dig eller tålmodigt vänta på att ante och blinds ska äta upp din hög. Nu är det istället dags att vara aggressiv. Om du tidigare under partiet gjort dig känd som en tajt spelare är denna strategi normalt ännu mer effektiv.

Så här nära bubblan är det inte troligt att små högar vill utmana dig om de inte sitter med en riktigt bra hand, och medelstora högar kommer ängsligt vakta sina marker för att inte riskera att hamna bland småhögarna. Båda grupperna kommer att hoppas på att de spelare som sitter med stora högar ska dra det tunga lasset och se till att du åker ut. Detta är därför det perfekta läget att börja göra spelet jobbigt för små och medelstora högar och stjäla blindsen. Däremot är det sällan en bra idé att börja utmana de stora högarna.

Om du har medelstor hög – var aggressiv
Inte ens med en medelstor hög är det rekommendabelt att strama upp sitt spel och ängsligt vänta på att någon annan åker ut. En bra strategi är att istället hålla koll på de små högarna – har någon förvandlats till överaggressiv kamikazepilot och börjat gå all-in hela tiden? I så fall är det dags att börja syna, det är inte särskilt troligt att han eller hon får bra händer varje gång. De små högar som gått åt den andra extremen och blivit superförsiktiga ska istället få sina blinds stulna hela tiden. Överstrama spelare kommer snabbt spendera alla sina marker på antar så länge du inte låter dem fylla på sina högar med blinds.