Att spela nära prispengarna

Om du befinner dig nära prispengarna i en pokerturnering gäller det att hålla tungan rätt i mun och se till att du inte gör några misstag. Säg t ex att där är 11 spelare kvar i en pågående turnering, och topp 10 får del av prispotten – hur skall du tänka och spela?

Ligger du såhär nära en placering som ger pengar är det viktigt att din spelstil inte blir för tajt och tillbakahållen. Det är frestande att spela försiktigt för att klamra sig fast, och hoppas att någon annan begår misstag och ramlar ut. Detta är dock oftast en villfarelse och vi tittar här nedan på varför:

Om du har många marker: Sannolikt kommer spelare med färre marker kvar inte att uppskatta att du med ditt större innehav spelar aggressivt, då det kan trycka ut dem ur turneringen. De kanske stramar upp sitt spel, spelar tajtare och hoppas att du skall sparka ut någon annan med lika lite marker som dem. Detta gör dem till bra offer för en attack. Likaså vad gäller de med medelstort antal marker – de vill helst se att du straffar någon med färre marker än dem själva och vill därför inte begå några misstag. Angrip således dom som har små eller medelstora markerhögar först, och undvik de stora högarna  (om du inte sitter med en monsterhand dvs).

Om du har få marker: Säg istället att du bara har 8 blinds kvar. Alla med fler marker väntar bara på att du skall ramla ur så att de blir en av topp 10. Spelar du avvaktande så kommer du till slut att bli tvungen att spela på grund av att blindsen äter upp dina marker. Har du spelat tajt innan skall du nu växla över och vara aggressiv. Andra spelare med små högar vill inte utmana dig av rädsla för att ramla ur, och medelstora högar är rädda att tappa marker och bli lika fattiga som du. Både små och medelstora högar kommer således att hoppas att de stora högarna städar undan dig. Gå därför på de små och medelstora högarna och försök stjäla deras blinds.

Om du har medelstort antal marker: Även nu är ett tajt spel en dålig idé. Små högar kan börja spela supertajt eller väldigt aggressivt enligt resonemanget ovan. Spela normalt och sansat. Även med en halvbra hand kan du förmodligen utmana de offensiva små högarna, som måste spela aggressivt oavsett hand och omöjligen kan få bra händer hela tiden. Spelar de små högarna supertajt helt plötsligt kan du vara lite bufflig och stjäla deras blinds, hjälp dem att svälta sig själva tills de är ute ur leken.

Förhoppningsvis hjälper detta dig att klättra upp till en pengaplacering i nästa pokerturnering du spelar. Lycka Till!