Poker Strategi: Online Sit And Go Turneringar

Enbords “Sit And Go” poker turneringar kan vara ett utmärkt sätt att bygga din bankrulle samtidigt som det ger dig värdefull erfarenhet som är nödvändig om du skall lyckas på de högre nivåerna i flerbordsturneringar. Nedan hittar du vår strategiguide till att spela och vinna på online“Sit And Go” poker turneringar.

Sit And Go ( ibland enbart kallade ”SnG”) poker turneringar är alltid populära till följd av deras spontana natur. Vem vill sitta och vänta hela kvällen på att en turnering skall starta när man istället kan registrera sig för en Single Table Tournament (STT) som startar inom några minuter? Men vad behöver man egentligen tänka på om man skall spela långsiktigt framgångsrikt Sit And Go spel som låter en vinna pengar över tid?

Sit And Go strategi – turneringens början.

I början av en Sit And Go turneringen, dvs under de första nivåerna finns det två enkla och väldigt viktiga regler att komma ihåg om man vill få en bra start. ”tight is right” och ”spela din position”. ”Tight is right” betyder att man skall spela tajt och försiktigt.

När blindsen är låga så finns det ingen direkt poäng att bli indragen i konflikter eftersom det inte är värt att riskera en stor, eller möjligtvis all in konfrontation, för att försöka plocka upp blindsen som troligen inte är värda mer än några få procent av markerhögen du börjar med. Marker är värdefulla så slösa inte bort dem på tidiga nivåer.

Bluffa inte, spela inte tillbaks aggressivt mot spelare som du misstänker bluffar och undvika att spela marginella händer. Det finns gott om tid att stjäla marker senare i en Sit And Go så fokusera på att vårda din markerhög och att bygga en image som en tajt spelare.

Detta innebär dock inte att du skall spela passivt. Om du får en bra hand skall du vara beredd att spela den aggressivt men glöm inte att ta din position i beaktande.

Det finns ingen anledning att höja från en tidig position med händer som A-Q. Ett högt par i hålet kan givetvis alltid spelas aggressivt från vilken position som helst men bli inte för aggressiv om du inte har en monster hand. Var inte rädd att lägga ner händer som lätt blir dominerade senare under en hand såsom A – J, A – T, K – Q . Lägg ner dessa händer och undvika att bli inblandad i potten överhuvudtaget.

I en senare position är det säkert att höja med en hand av typen A – Q eller A – J men under de tidigare nivåerna av en Sit and Go så är det vanligtvis bättre att bara syna och få se en flervägspott. Detta för att få högsta möjliga värde i potten. Detta är extra sant med små par och höga sekventiella kort i samma färg.

Glöm aldrig bort Sklansky’s “Gap Concept” under den tidiga delen av en Sit and Go turnering. Det krävs alltid en bättre hand att syna än det krävs för att börja betningen så glöm inte att “Tight is Right”.

Under de tidiga nivåerna av en Sit and Go turnering så är allt A-B-C poker. Om du känner att du har problem med dessa koncept så är det möjligt att Sit and Go turneringar inte är rätt för dig.

Sit And Go Strategi – Mitten på turneringen

Under mitten på en Sit and Go turnering, vilket vanligtvis anses vara någonstans mellan nivå fyra till sju beroende på exakt struktur för bindslen, är det troligen dags att börja spela lite mindre tajt och lite mer aggressivt om omständigheterna så tillåter. Detta innebär dock inte att det blir okay att halta sig fram till floppen med marginella händer.

Det är en bra ide att öka de händer du höjer med så att vissa marginella händer blir mer värde att höja med men tiden när man kunde syna sig till floppen är över och man skall aldrig bara syna ett minimum bet och halta till floppen under denna del av en Sit and Go turnering. Om en hand inte är bra nog att höja med är den inte bra nog att spela.

Det är troligt att medelstaken vid border nu är ungefär 20 stora blind så att bara halta in innebär att du riskerar 5% av dina marker utan någon chans att vinna potten. Om du vill vara med i potten så höj. Detta ger dig chansen att vinna handen och blindsen i den på en gång utan att ens behöva se en flopp. Om någon synar och handen går till floppen så har du initiativet och en ny chansen att ta hem potten genom ett continuation bet även om du inte träffar floppen.

Det är som alltid viktigt att beakta sin position i mitten av an Sit and Go turnering eftersom spelare till skillnad från senare i turneringen fortfarande kommer syna pre-flop höjningar och det är därför viktigt att inte fångas ut position på flop, turn och river.

Fortsätt att spela enligt en tajt strategi från tidiga positioner, spela aning mer aggressivt från en mitten position men om du sitter på eller nära knappen är det dags att börja höja med fler händer och allmänt bli mer kreativ. Kreativ innebär dock naturligtvis inte att skicka alla marker mot bordets mitt utan något som helst på handen men överväg att göra framstötar med händer såsom låga sekventiella kort i samma färg, med små hålpar och t.o.m. Med händer såsom A-T eller A-9, speciellt om de är av samma färg.

Syftet med en höjning ur en sen position är att stjäla blindsen, men om du blir synad och måste se en flopp så är det viktigt att din hand har ett visst värde om du skall ha någon chans att vinna så fortsätt att kasta skräp såsom 7-2.

Glöm inte att inte alla dina Sit and Go motståndare kommer vara aningslösa. Vissa kommer ha märkt att du ofta höjer från knappen och kommer därför att spela tillbaka mot dig. Kom ihåg din bordsimage och agera därefter. Om du spelade de första nivåerna super tajt så bör detta ha gett dig en viss respekt på bordet men om du börjar möta motstånd så skall du inte vara rädd att dra ner på dina försök att stjäla blinds under en nivå eller två tills du verkligen behöver göra det.

Sit And Go Strategi – Turneringens slutfas

Om du har tur nog att överleva till turnerings slutfas, när det bara finns tre, fyra spelare kvar, så är det när din Sit and Go upplevelse blir mycket roligare. Genomsnittliga stacken kommer troligen vara på mellan 10 och 12 stora blind och ultra aggressivt spel är att föredra.

Din position är mycket mindre viktig i slutet av en turnering eftersom man inte behöver oroa sig för post-flopp spel. De flesta spelare antar en ”all in eller lägga sig” strategi och i all ärlighet så är det troligen hur du skall tänka också. Strukturen i de flesta Sit and Go turneringar är inte designade för mycket spel på dessa senare nivåer så försök inte vara för smart.

Målet i en Sit and Go turnering ät att vinna. Vinnaren får ungefär 50% medan andra och tredje platsen kommer vara värda ungefär 30 och 20% av prispotten. Du skall därför undvika att försöka halta dig in på en pengaplats genom att bara betala blindsen och spela passivt. Om du spelar positivt över tid så kommer du tjäna pengar så glöm bubblan och tredjeplatsen eftersom det är framtiden och första platsen som spelar någon roll. Var positiv.

Positivt spel kräver en aggressiv strategi. Eftersom blindsen kommer så mycket oftare än i tidigare stadier av Sit and Go turnerigen så är det mycket viktigt att stjäla blinds för att håla sig flytande. Detta innebär att du skal gå all in oftare för att stjäla blinds och antar.

Eftersom oddsen att någon skall få en bra hand är så mycket lägre när bara några få spelare är involverade så kan du dramatiskt öka antalet händer som du höjer med. Vem bryr sig om du bara har K-T? Oddsen säger att dina motståndarnas händer kommer vara ännu värre så se till att få dina marker i potten. Och glöm inte Sklansky’s “Gap Concept” som säger att det krävs en bättre hand för att syna än det krävs för att höja, eller i detta fall för att gå all in. Om du blir synad, vilket är ett värsta falls scenario, så är oddsen höga att du har två levande kort och du kommer hur som helst bara vara i ett 40 – 60 underläge. Och om du vinner så for du ju förstås ett bra tillskott av marker.

Detta är speciellt viktigt vid Heads up spel där vanligtvis anständiga kort helt plötsligt är monster händer. De enda händer som förlorar i värde heads up är spekulativa händer såsom sekventiella kort i samma färg eftersom dessa händer egentligen endast är värdefulla i flervägspotter under en Sit and Go turnerings tidigare delar. Även om floppen ger dig ett drag så är oddsen stora att potten inte kommer ge dig rätt odds för att stanna i handen med ditt drag.

Förhoppningsvis kommer denna Sit and Go strategiguide visa sig vara värdefull för ditt spel och förhoppningsvis kommer din bankrulle växa som ett resultat. Vi önskar dig att lycka till med ditt pokerspelande online!