Position is power – grundläggande positionsstrategi för pokerbordet

Vilken position du sitter i vid pokerbordet bör alltid has i åtanke när du fattar ett beslut, eftersom din position påverkar hur mycket information du har till hands i jämförelse med övriga spelare. Även för en skicklig pokerspelare med stor erfarenhet kan det vara svårt att få full betalning när han befinner sig i en dålig position, eftersom poker är ett spel som till så stor del hänger på information – vilken info har du och vilken info har dina motspelare?

Exempel 1 – Du är den första att agera
Du håller 9c8c på hand och på bordet ligger 2d 7d 8h. Förra rundan höjde din motspelare pre-flop, och nu är det din tur att göra det första draget efter floppen. Ditt par är hyfsat högt, men är det tillräckligt? Var det ett pocketpar som fick din motståndare att höja innan floppen? Är det i så fall högre eller lägre än ditt? Eller kanske har han inget bättre än AK? Han agerade efter dig, så det finns alltid en möjlighet att han försökte ta hem omgången innan floppen trots att hans hand inte var så fantastisk. Om du satsar, kommer han att svara på det med en höjning? Om han har drag, låt honom inte se rivern eller turnen utan att betala för det.

Exempel 2 – Du är den siste att agera
När du är den siste att agera har du tillgång till betydligt mer information eftersom du har lyxen att kunna se vad dina motspelare gör innan du behöver fatta något beslut. Låt säga att situationen är den samma som ovan, men du sitter sistoch iakttar vad de övriga vid bordet gör. Passar din motspelare? Det kan innebära drag, troligen är det bäst att satsa. Satsar din motspelare? Det är troligen en upföljningssatsning, om du höjer tvingar du henne att visa vad hon går för. Visst är det en trevligare position att befinna sig i? Din möjlighet att fatta välunderbyggda beslut ökar och det brukar ha en positiv inverkan på högen.

Positionsstyrda beslut
Position är givetvis bara en av många faktorer som influerar en skicklig pokerspelares beslut vid bordet, men det är definitivt en av de viktigare. Att sitta med kort i följd som dessutom är av samma färg är till exempel betydligt bättre när man befinner sig i sen position än när man är bland de första att agera. Vid sen position vet du hur många motspelare som är kvar i potten, och ett högt antal innebär oftast att pott-oddsen råder dig att syna. Du kommer troligen inte att utsättas för någon höjning och det är hyfsat säkert för dig att halta in i potten. Om du skulle ha gjort samma sak i tidig position hade risken för höjningar varit betydligt större och spelet hade blivit betydligt mer riskfyllt för dig.

Position kan användas till betydligt mer än lägga/syna/satsa-beslut. En bra position kan till exempel göra det möjligt för dig att till hög grad styra vad som hamnar i potten. Eftersom du sitter inne med mycket information kan du ägna dig åt både bluffar och ”value bets” (satsningar som blir lönande om någon synar). Spelare i sämre position kommer, om de inte är helt galna, vara mer benägna att lägga sig och din möjlighet att ro hem en bluff är större.