Strategi för Short Handed Poker

Short handed poker är en term som används för att beskriva två olika företeelser.

Ordagrant betyder det ”få händer” och begreppet short handed poker kan antingen syfta på cash games bestående av endast sex deltagare, eller på en turnering eller Sit’n Go som nått så pass långt att endast ett fåtal spelare återstår. Den som spelar pokerturneringar eller Sit’n Go:s kommer förhoppningsvis få uppleva short handed play förr eller senare, men även för den som håller sig till cash games kan det vara en bra idé att lära sig mer om short handed play och förbättra sin kapacitet på området.

Att gå från fullsatt bord till att få färre och färre motspelare kan vara knepigt eftersom det ofta påverkar hela dynamiken vid bordet. Vikten av starka händer minskar samtidigt som faktorer som position och satsningskontroll blir allt viktigare. Detta beror på att ju färre spelare, desto lägre chans att någon ska få en riktigt stark hand. Riktigt bra händer dyker helt enkelt upp oftare vid ett fullsatt bord än vid ett bord med färre deltagare. Istället för att spela tajt och tålmodigt vänta på att få något riktigt bra måste man därför börja fokusera på att manipulera de satsningar som sker innan floppen och ta kontroll över vad som sker vid bordet.

När du befinner dig vid ett fullsatt cash game bord väntar du troligen med att gå ut hårt och aggressivt tills du hunnit lära känna de övriga spelarnas stil en smula. Om du i slutstadiet av en turnering placeras vid finalbordet kan du ofta inte unna dig den lyxen – du måste spela dina bästa händer aggressivt redan från början om du ska ha en chans till vinst. Ett vanligt nybörjarmisstag är att låta bli att satsa och istället nöja sig med att syna i hopp om att få se fler kort billigt. Detta är sällan en bra strategi på ett bord med sex eller färre spelare, eftersom en så hög andel av potterna kommer att vinnas utan motstånd för den som satsar rejält. Mot slutet av en turnering är det alltså tillrådligt att låta sitt spel bli lösare än tidigare. Detta innebär inte att du måste vara med i många fler händer än normalt – bara att du kan behöva blanda ge dig in i kampen med svagare händer än vad du normalt skulle.

Psykologi är alltid en viktig del av poker och short handed play är definitivt inte något undantag. Samtidigt som du anpassar ditt spel för att passa short handed play måste du försöka avgöra vilka spelare vid bordet som gör det samma, helst samtidigt som du inte avslöjar allt för mycket av din nya taktik för dina motspelare. Försök att inte bli allt för förutsägbar. Medveten tvekan vid väl valda tillfällen, ett spel som på ytan verkar oregelbundet, samt att inte ha ett alltför uppenbart satsningsmönster är alla exempel på metoder som spelare använder för att bli mindre enkla att läsa vid pokerbordet. Om du befinner dig i slutet av en turnering kan det hända att du stött på en del av motståndarna tidigare under turneringen, men ta inte för givet att de agerar på samma sätt nu som de gjorde tidigare.