Fyra tips som kan ta ditt pokerspel till en högre nivå

För den som önskar ta sitt pokerspel till en högre nivå räcker det oftast inte med att bara fylla på bankrullen med lite extra pengar och köra igång – i alla fall inte om du har lust att se bankrullen växa snarare än minska.

Om du vill bli en spelare som går plus även på lång sikt bör varje upptrappning hänga ihop med att du faktiskt blivit en skickligare spelare. I den här artikeln ska vi titta närmare på fyra saker du kan göra för att bli en bättre pokerspelare, oavsett vilken typ av poker du föredrar.

”Much to learn, you still have.”
Inget kan ersätta den tid man lägger ned på att faktiskt spela poker när det gäller att öva upp sin skicklighet, men det innebär inte att praktiskt spel är den enda metod som bör tillämpas. För att bli en skickligare pokerspelare bör du ta för vana att både diskutera spelet med andra spelare och se på hur de gör för att lära dig av både deras framgångar och misstag. Du kanske upplevde att du gjorde precis rätt i en viss situation, men hur skulle tio andra spelare ha agerat? Det handlar inte om att slaviskt följa andra människors råd utan att få en större överblick över hur andra spelare resonerar. Ibland lär man sig någon man inser vore lämpligt att inkorporera i sitt eget spel, ibland får man ett jättedåligt råd som man – om tillräckligt många spelare faktiskt tror att det är ett bra råd – kan exploatera för egen vinning. Det finns gott om forum på Internet där man kan posta olika händer och få dem analyserade av spelare från hela världen. Att omge sig med pokerspelande vänner i den fysiska världen kan också vara praktiskt eftersom de ger ännu fler chanser att diskutera poker.

”Control, control. You must learn control.”
Att kunna läsa andra spelare och fatta bra beslut vid pokerbordet är givetvis en oundgänglig del av poker, men minst lika viktigt är att kunna kontrollera sin bankrulle. Om du inte har ordning på din ekonomi kommer det att bli mycket svårare för dig att arbeta upp din skicklighet vid spelbordet, dels för att du kommer att känna dig pressad att fatta vissa beslut på grund av din instabila ekonomi, dels för att den som behöver oroa sig för att kunna betala hyran lätt blir alldeles för splittrad för att kunna fokusera ordentligt. Ett bra råd är att hålla din bankrulle, det vill säga de pengar du använder för att spela poker, skild från din övriga ekonomi. Även om du mer eller mindre försörjer dig på att spela poker kan det vara idé att till exempel i början av varje månad sätta av den summa som ska gå till poker och den summa du har att röra dig med för privata utgifter. Bland de privata utgifterna får det gärna finns en post som går till sparande så att du har en buffert. Extra viktigt för en pokerspelare är att skilja sitt pokerkonto från de pengar som används till övrigt spel och dobbel. Det är inte särskilt konstruktivt att behöva gå ned till billigare bord bara för att man förlorat en massa pengar på ett turspel som roulette. Håll ständig koll på din bankrulle och se till att hålla dig på rätt bordsnivå så ökar du dina chanser att bli en pokerspelare som går plus på lång sikt.

”Much anger there is in him.”

När man ser bilder från stora turneringar som World Series of Poker är det lätt att tro att många elitspelare är instabila vettvillingar som utan eftertanke ger efter för varenda känsloimpuls, oavsett om det handlar om att förolämpa sina motspelare, riskera $1 miljon på ett bisarrt sidovad eller krypa ihop i en liten hög på golvet efter en förlust. Sanningen är dock att för att bli en skicklig pokerspelare måste du lära dig hålla dina känslor i schack och kunna välja om du ska agera efter dem eller inte. Efter en bad beat måste du kunna hålla kvar den spelstrategi du beslutade dig för tidigare och inte låta ilskan och besvikelsen få dig att ändra taktik. Alla någorlunda skickliga spelare kommer att förstå vad som hänt om du plötsligt börjar agera som en treåring vars hink och spade tagits ifrån honom och de kommer inte att dra sig för att exploatera din känslosamhet för egen vinning. Om någon bluffar sig till en pott från dig – försök inte ta revansch på honom eller henne personligen. Om du själv lyckas bluffa – tro inte att du kommer att komma undan med det varje gång. Att vara aggressiv vid spelbordet handlar inte om att gå okontrollerad bärsärkagång, tvärt om är många av de erkänt aggressiva elitspelarna oerhört kalkylerande personer vid spelbordet som vet exakt när de ska skrämmas och när de ska ta ett steg tillbaka.

”Too much pride in his powers.”
När man börjar spela poker är det vanligt att man startar med gratisturneringar eller vid cash game bord med låga insatser där man hyffsat enkelt kan plocka pengar av spelare som spelar berusade, spelare som inte har någon koll på poker över huvud taget, spelare som är extremt känslomässiga, spelare som blir uttråkade om de inte får se varenda flopp, och så vidare. Efter en längre tids framgång vid de här borden är det lätt att tro att man är en superspelare som lätt skulle ta hem WSOP Main Event bara man hade råd med inköpet. Sanningen är dock att när du väl tar steget upp på högre nivåer – oavsett om det rör turneringar eller cash games – kommer du att stöta på en helt annan typ av motstånd. Var inte för stolt och envis för att anpassa ditt spel till den nya situationen. De strategier du utmejslade på de billiga borden kommer att behöva justeras om du vill kunna gå plus, och den spelare som är villig att lägga ned tid och energi på att förbättra sig är den som kommer klara nivåökningen bäst.

Viktigt här är också att vara ärlig mot dig själv. Som nybörjare är det lätt att fokusera på sina starka sidor och de sessioner som gick bra, samtidigt som man blundar för de sidor som behöver förbättras och inte vill tänka på de gånger man hamnat rejält på minus. Försök få en så sanningsenlig bild av ditt spelande som möjligt, till exempel genom att ha stenhård koll på din bankrulle och använda någon form av statistikprogram. Då har du tillexempel möjlighet att se på vilken typ av poker och på vilken nivå du är som starkast.