7 vanliga tells i livepoker

I pokerfilmen ”Rounders” har John Malkovich karaktär Tony KGB en mycket tydlig tell. När han har en stark hand äter han en Oreo, när han bluffar nöjer han sig med att leka med en Oreo.

I verkligheten är det dock sällan så här lätt att läsa sina motspelare och de allra flesta pokerspelare skickar kontinuerligt ut en strid ström av motsägelsefull information som kan vara oerhört komplicerad att avkoda. Detta innebär dock inte att man ska strunta i allt vad tells heter – som pokerspelare behöver du lägga ned tid och energi både på att lära dig läsa dina motståndare och på att blir uppmärksam på hur du själv agerar vid pokerbordet. Detta gäller oavsett om du spelar online eller offline.

I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på en handfull tells som ofta dyker upp när man spelar poker live. Det är inte en checklista att bocka av och följa blint, utan snarare en lista över saker som kan vara värda att fästa uppmärksamhet vid, både hos andra och hos dig själv. Som alltid är det till syvende och sista den sammantagna information du sitter med i den aktuella situationen som måste ligga till grund för din analys. Alla pokerspelare är individer och vi beter oss dessutom olika i olika situationer, till exempel beroende på insatsnivå, trötthet, alkohol och vilka vi spelar mot. Dessutom kan spelare medvetet använda sig av falska tells för att försöka lura sina motståndare.

Ögonen
Det är inte en slump att så många pokerspelare bär solglasögon vid bordet. Många spelare, även de som är medvetna om sina tells, har svårt att låta bli att göra avslöjande ögonrörelser. Det är till exempel vanligt att en spelare som får riktigt bra kort på hand vill titta mycket på dem. För en del människor är det svårt att ljuga bra när de ser rakt in i ögonen på någon, en egenhet som vissa pokerspelare drar nytta av genom att se till att söka ögonkontakt med dig innan de frågar något om dina kort. Tänk på att även en bortvänd blick är en form av information. En annan vanlig ögontell är att kasta en blick på sin markerstack när bordet har gett dig något du vill ha. Orsaken är lätt att förstå; du har fått en hand du vill spela och undrar nu hur mycket marker du ska satsa.

Ansiktsuttryck
Ansiktsuttryck kan precis som ögonen avslöja mycket, vilket är varför många spelare bär huva och keps med skärm vid bordet så att deras ansikte är skymt ur åtminstone en del vinklar. Vore det tillåtet skulle säkert många gärna dyka upp i full burka! Vissa spelare ser avslappnade och säkra ut när de har en bra hand, och osäkra och nervösa ut när de vet att risken är stor att de blir av med sina satsade pengar. Som vanligt är de individuella variationerna stora. Det finns också de som utvecklar ticks.

Nervositet
Många människor visa tecken på nervositet när de blir konfronterade eller förväntar sig att bli konfronterade. Vår logiska hjärna vet att vi befinner oss helt inom reglerna vid pokerbordet, men vår primitiva hjärna blir ändå rädda för att bli avslöjade med en bluff eller konfronterade av någon som är ”starkare”. Trots att risken för att någon ska ge ge dig en rak höger vid pokerbordet för att du blivit avslöjad med en bluff (troligare är ju dessutom att motspelaren blir glad över att få håva in dina marker), kan en sådan här situation ändå få igång den primitiva instinkten att slåss eller fly. Detta kan visa sig i form av spända muskler, darrande händer, utvidgade pupiller, ökad puls, förändrad andning, högre tonläge och torr mun. Ibland kan man till och med se hur en ven i pannan sväller upp. Som vanligt är det svårt att veta exakt vad alla dessa tecken tyder på. Bluffar han och är rädd för att bli avslöjad? Eller har han tvärt om en så stark hand att han har bestämt sig för att ta den till showdown och därför gör sig redo för konfrontation? En bluffande spelare som bestämt sig för att lägga sig om hon blir synad igen kan dessutom se helt lugn ut – hon vet ju att det inte kommer att bli någon konfrontation.

Svag är stark och stark är svag

Bland nybörjare är det vanligt att spelare försöker sig på lite skådespeleri vid bordet, men utan den skicklighet som kommer av många händers träning och erfarenhet av ”pokerteater”. Du kan därför till exempel få se hur någon anstränger sig överdrivet mycket för att se oberörd ut när han har en monsterhand, till exempel genom att leka med sina marker, behöva påminnas om vems tur det är, läsa lite i någon tidning han tagit med sig eller efter en lång stunds funderade utbrista ”hmmm…okej då….jag spelar väl de här korten”.

Hur ser din markerstack ut?

När du slår dig ned vid pokerbordet kan det vara idé att studera hur dina motspelares stackar ser ut. Det är inte helt ovanligt att tajta spelare har prydligt ordnade högar medan lösa spelare är betydligt slarvigare med sina marker. Till denna regel finns det givetvis en myriad undantag, och skickliga pokerspelare kommer dessutom att variera sitt spel mellan tajt och löst, dels för att bli mer oförutsägbara, dels för att dynamiken vid bordet kan ha ändrats och kräver en anpassning. Ändå är det ofta så att den halvfulle, högljudda spelaren vars marker ligger huller och buller troligen inte är lika tajt som den fokuserade unge mannen i solglasögon och keps som bara dricker mineralvatten och har sina marker i perfekt ordning. Som alltid är det en samlad bedömning som ger de bästa resultaten.

Satsningsmönster
De flesta spelare utvecklar med tiden olika satsningsmönster. Var extra försiktig när du är trött eller uttråkad, för du är då extra benägen att bara låta spelet rulla på och därmed bli lätt att läsa för skickliga och uppmärksamma motståndare vid bordet. Ett satsningsmönster kan till exempel vara att du alltid checkar istället för att höja när du har riktigt bra kort på hand, eller att du aldrig går all-in utan att sitta med nötterna.

Kroppshållning

Sist men inte minst kan din kroppshållning vid bordet vara avslöjande. Det är till exempel vanligt att en spelare som fått skräphand efter skräphand plötsligt stramar upp sig själv och rätar på ryggen när någonting riktigt spelbart landar i handen. Det finns också spelare som när de bluffar eller semi-bluffar försöker skrämma bort andra från potten genom att anta en konfrontativ kroppshållning. Axlarna höjs, de lutar sig framåt, andningen ändras, de kanske stirrar ut sin motståndare, och så vidare.