Spela eller kasta

”Now every gambler knows that the secret to surviving, is knowing what to throw away and knowing what to keep,” sjunger Kenny Rogers och inget kunde vara mer sant.

Ett av de största beslut du fattar vid pokerbordet är om du överhuvudtaget ska spela den hand du fått eller om du gör bäst i att lägga dig direkt.

Ett vanligt nybörjarfel är att vilja vara med i så många potter som möjligt, helt enkelt för att man tycker det är tråkigt att tvingas sitta och vänta på att övriga spelare ska bli klara med omgång man själv klivit ut från. Om du tittar på erkänt skickliga spelare som drar in mycket pengar på poker, oavsett om det handlar som turneringar eller cash games, så har de en sak gemensamt – de kan lägga en hand när situationen så kräver.

När du försöker avgöra om du ska vara med i potten eller ej finns det tre faktorer som är extra viktiga att ta hänsyn till: värdet på dina kort, din position vid bordet samt spelstilen hos dina motspelare.

Att känna till så mycket som möjligt om sina motspelare och dynamiken vid det aktuella bordet är till stor hjälp när man försöker avgöra om en hand ska spelas eller kastas. Om du till exempel sitter vid ett väldigt tajt bord kan du behöva vara försiktig så att du inte skrämmer iväg alla från potten och tvingas nöja dig med blindsen, såvida du inte sitter med en halvdålig hand förstås och kan känna dig nöjd med att stjäla blinds. Vid ett aggressivt bord kan du behöva se till att ha en starkare hand innan du ger dig in i potten eftersom du troligen kommer att få slåss för din seger och inte kan räkna med att motspelarna lämnar över sina pengar utan kamp.

Din position i förhållande till dealerknappen är också av stor vikt. När du befinner dig direkt till höger om dealerknappen har du ett informationsövertag, eftersom alla andra spelare utom dealern redan har gjort sina drag innan du behöver bestämma dig. Detta eftersom varje omgång startar med spelaren till vänster om dealerknappen. Bäst position av alla har den som för tillfället har dealerknappen. Generellt sett är det därför lättare att få riktigt bra betalt för fina händer när man sitter i sen position eftersom man kan använda sitt informationsövertag för att kontrollera bordet.

Om du sitter i tidig position gör ditt informationsunderskott att du bör se till att ha riktigt bra på fötterna innan du ger dig in i potten, eftersom du inte vet vad övriga spelare kommer att ta sig till. Om du däremot befinner dig i sen position kan du tillåta dig själv att spela lite lösare, givetvis förutsatt att du tar hänsyn till vad som skett tidigare under handen. Om en monstersatsning skett innan dig kanske det inte riktigt är läge att gå in i potten med ett medelhögt par.

Sist men inte minst – glöm inte bort att göra det svårt för andra spelare att läsa dig. Om du konsekvent håller dig till att exempelvis aldrig spela något sämre än medelhöga par från sen position kommer en skicklig motspelare att inse detta och använda kunskapen för att ta dina marker. Blanda upp ditt spel för att säkerställa att dina motspelare aldrig känner sig helt säkra på vad du har på hand.