Tjäna pengar på pokerturneringar – del 2

I denna andra del av vår turneringsskola ska vi titta närmare på vad som skiljer pokerturneringar från cash games.

Det finns gott om exempel på fantastiska cash game spelare som aldrig ens vill komma i närheten av en turnering, precis som det finns många pokerstjärnor som dragit in enorma summor på turneringsspel men ses som high stakes fiskar när de besöker cash game borden. För att kunna bli en bra allroundspelare måste man sätta sig in i vad som skiljer de båda tävlingstyperna åt och sedan kunna tillämpa sina färdigheter.

Den ursprungliga formen av poker är cash games, pokerturneringar är en betydligt senare innovation. En pokerturnering kan bestå av bara ett bord, eller till och med bara två spelare (heads-up turnering), men den kan lika gärna bestå av tusentals spelare spridda över mängder av bord. I 2010 World Series of Poker Main Event deltog till exempel över 7000 spelare trots att inköpet låg på saftiga $10 000.

Markerna

När man spelar turneringar startar alla spelare med samma mängd marker, och när man gjort slut på sina marker måste man lämna turneringen. På så sätt skiljer sig turneringen från det typiska cash game bordet där det står en spelare fritt att fylla på sin markerhög genom att köpa fler marker om det skulle behövas. Det går givetvis att arrangera cash games där alla spelare startar med samma mängd marker och det är förbjudet att köpa fler, men det hör inte till vanligheterna. På samma sätt finns det turneringar där man har chansen att fylla på sin markerhög under turneringens gång, till exempel genom re-buys eller add-ons, men möjligheter brukar vara starkt begränsade både vad gäller både hur och när påfyllningen kan ske, samt hur stor den kan vara. Att alla startar med lika mycket marker och att inga marker tillförs spelet (såvida det inte är en re-buy eller add-on turnering) påverkar naturligtvis spelets dynamik. Det spelar ingen roll hur många miljoner du har på banken – när du väl gett dig in i turneringen spelar du på samma villkor som alla andra.

Tiden

I ett cash game kan en spelare när som helst välja att lämna bordet och få sina marker inlösta till kontanter, men i en turnering används markerna bara för att hålla räkningen. Om du väljer att avbryta turneringen i förtid slutar du på noll, såvida du inte klarat dig kvar tillräckligt länge för att hamna på en placering som innebär vinst. Det gör att man framåt slutet av en långdragen turnering ofta finner sig själv vid samma bord som spelare som egentligen skulle vilja sova, äta, andas lite frisk luft, osv. Om du har sett till att själv vara utvilad och har tillgång till fräsch luft och bra mat som inte gör dig däst ger det dig ett övertag. Extra lönsamt kan det bli att spela mot spelare som befinner sig i en annan tidszon, så att man själv är pigg och utvilad när deras klocka börjar närma sig småtimmarna.

Blindsen

Under en pokerturnering cirkulerar en begränsad mängd marker och vinnaren är den som lyckas ackumulera samtliga. För att inte denna process ska bli alltför långdragen använder man sig av blinds vars storlek höjs med vissa intervaller. Blinds är en form av obligatorisk satsning och genom att höja blindsen i en turnering höjer man automatiskt storleken på potterna. Det går alltså inte för tre återstående spelare som alla har flera miljoner i marker att sitta och spela om pyttepotter.

Eftersom blindsen framåt slutet av turneringen är så höga kräver det mer risktagande av spelarna. I ett cash game kan du, om du drabbas av en period av usla kort, helt enkelt lägga dina kort om och om igen i hopp om att nästa timme blir bättre. Detta fungerar inte under slutskeendena av en turnering eftersom blindsen, kan gröpa ur hela din hög och göra att du skickas ut ur turneringen. Detta påverkar naturligtvis dynamiken i spelet. I början av turneringen kan du (såvida det inte är en gratisturnering) räkna med att dina motspelare kommer att vara ovilliga att gå all-in. Går de all-in med sina $2000 startmarker och förlorar är turneringen över för deras del. Går de all-in med sina $2000 och vinner har de ändå bara vunnit $2000. I senare skeenden blir det tvärt om vanligt att de kvarvarande spelarna går all-in eftersom blindsen är höga och mer står på spel. Dominans och tur blir därför viktigare i turneringar jämför med cash games, helt enkelt eftersom du kommer att vara tvingad att ta mycket större risker för att inte blindsen ska äta upp hela din hög.

Under den sista fasen av turneringar är det vanligt att spelare går all-in redan innan floppen och sedan håller tummarna för att bordet ska hjälpa dem. Höga par på fickan blir värdefulla, eftersom de inte kräver hjälp från bordet för att bilda en pokerhand. Det brukar också gå att vinna potter med ess + högt kort. Däremot ska man vara försiktig med de lägre paren. Att kasta sig all-in innan floppen med till exempel två femmor på hand är sällan lönande, även om det givetvis finns situationer där det kan ge vinst. Låga par är bra för att stjäla blinds, men om du stöter på motstånd är det bäst att lägga sig.

Del 1