Vad menas med förväntat värde (expected value)?

När man studerar pokerstrategi brukar begreppet expected value (EV) dyka upp, eller förväntat värde (FV) som det heter på svenska.

Konceptet kan verka komplicerat, men handlar egentligen bara om hur stor chans du har att ta hem en pott i förhållande till hur stor del av potten som kommer från din egen hög. Många framgångsrika pokerspelare räknar mer eller mindre automatiskt ut förväntat värde och använder det för att fatta beslut när de spelar poker – vissa av dem utan att ens veta om vad det är de gör.

Den som kan räkna ut förväntat värde får viktig vägledning i sina beslut och ökar sina chanser att gå plus på lång sikt. Det är inte en mirakelmetod som gör all övrig kunskap överflödig, utan ett av många olika verktyg i en skickig pokerspelares verktygslåda.

Låt säga att någon erbjuder dig att singla slant, och du kommer att gå 3 kr plus om du vinner men bara 1 kr back om du förlorar. Eftersom chansen för att du vinner är 50% har du här en situation med positivt förväntat värde. Det samma gäller vid pokerbordet, även om det brukar vara något mer komplicerat att få fram de exakta siffrorna där.

Ponera att du befinner dig i tidig position vid pokerbordet med hålkorten klöver ess och klöver knekt. På bordet ligger klöver åtta, klöver sju och ruter tre. Din position innebär att du normalt skulle checka på turnen, men en spelare i mittenposition väljer att satsa och alla de tre spelare som sitter i sen position synar. Nu är det din tur att fatta ett beslut. Om du räknar ut det förväntade värdet kommer det att indikera att du bör höja nu.

Såhär fungerar det: Just nu har du chans att få högsta möjliga färg. För att detta ska ske behöver ett klöver landa på bordet. Det finns 47 kort du inte kan se, och nio av dem är klöver. Chansen för att ett klöver ska dyka upp på bordet är alltså 9/47 (=cirka 19%). Om turnen inte är ett klöverkort är chansen för att rivern ska vara klöver 9/46 (=cirka 20%). 19 procent + 20 procent är 39 procent, vilket också är chansen för att du ska få färg. I vadslagningstermer skulle de anges som oddsen 6/4.

Detta är dock bara första delen av att räkna ut förväntat värde. I nästa steg gäller det att ta hänsyn till hur stor del av potten du själv bidrar med. Om du väljer att syna nu skulle det innebära att du bidrar med en femtedel (20%) av de pengar som behövs för att göra potten fullständig. Detta motsvarar 4/1. I denna situation är det en god idea att höja för att maximera dina vinster då de verkliga oddsen för att du ska vinna är 6/4, men du får 4/1 bär du höjer.

Låt oss titta på ett annat scenario. Scenen är som ovan, men de tre spelarna som satt i sen position valde att lägga sig istället för att syna. I den situationen skulle det förväntade värdet inte vara positivt. Din chans att få färg är fortfarande 6/4, men du skulle bidra med en mycket större del av potten. Beroende på dina kunskaper om bordet kan det ändå vara vettigt att syna (dock inte höja), till exempel om du misstänker att den spelare som satsade har en överdrivet aggressiv spelstil.