Undvik pokertells på nätet

En ”tell” är något som avslöjar en pokerspelare, till exempel kroppsspråk. Bland pokernybörjare existerar en tämligen vitt spridd myt om att tells bara är något man behöver tänka på när man sitter öga mot öga mot sina motståndare vid ett vanligt fysiskt pokerbord, men sanningen är den att tells är väldigt vanliga bland nätspelare också – det gäller bara att kunna upptäcka dem.

När man spelar poker online är det naturligtvis inte möjligt att se hur en motspelare rör sina ögon, håller sina kort eller skruvar på sig i stolen men det innebär inte att tells inte finns där. Det är till exempel viktigt att försöka lägga märke till mönster i hur en spelare satsar och hur länge han eller hon tänker över beslut. Det är till exempel lätt att låta känslorna rusa iväg och satsa mer än normalt när man fått en riktigt bra hand. Om du normalt spelar tajt och plötsligt öser in massor av pengar i potten kommer skickliga spelare vid dit bord att ana ugglor i mossen. Denna tell går givetvis, som de flesta andra tells, att utnyttja till sin fördel också, för att få dina motspelare att tro att du är en oskicklig spelare som satsar stort för att hon fått oslagbara kort.

Tidsåtgång är också värt att lägga märke till bland sina motspelare. Om en person som brukar ta gott om tid på sig att fatta beslut plötsligt utan att blinka går all-in är det läge att fundera på vad som egentligen pågår. Många nybörjare ger ifrån sig denna tell innan de lär sig att bli mer jämna och har därför svårt att få bra betalt för bra händer.

I takt med att man blir allt skickligare vid pokerbordet kan man börja upptäcka mer subtila och svåranalyserade tells bland sina motspelare. Säg till exempel att spelare A fram till rivern checkat / synat ekonomiskt, men när riverkortet dyker upp tar sig en längre funderare och gör en mastodontsatsning. Hur ska vi tolka det här? Om du vet att A inte är särskilt skicklig kan det hända att han träffade rivern och behövde lite tid på sig för att bestämma sig för hur pass stor satsning han behövde göra för att locka någon att syna. Men risken finns ju alltid att A faktiskt är bra mycket bättre än vad du tror och gjorde hela manövern just för att få övriga bordet att tro att han träffat rivern. Det gäller alltså att väga den här sortens tells på guldvåg och göra en samlad bedömning baserat på vad man vet om spelaren och vad som försiggått fram tills nu.

Ett annat tips är att försöka identifiera spelare som har för vana att använda check/fold-knappen för att gör sitt val i förväg. När en sådan spelare väl börjar ösa in marker i en pott brukar det beror på att han eller hon har en bra hand.

Bästa sättet att undvika att själv göra tells på nätet är att granska dig själv på samma sätt som du skulle granska en motspelare. Vilka mönster uppvisar du? Tror du att andra ser dig som en tajt eller lös spelare? Brukar du ta ungefär lika lång tid på dig inför varje drag eller svänger det vilt? Om det svänger, vad är det som avgör hur lång tid du tar på dig? Ballanserar du dina satsningar efter position eller är det bara styrkan på din hand som gäller? Brukar du alltid höja inom ungefär samma intervall (med hänsyn till position) eller anpassar du dina höjningar efter någon annan faktor?

Kort sagt – studera dig själv utifrån och se om det är så att du faktiskt sitter och delar med dig av en massa information till dina motspelare. När du väl upptäckt dina tells kan du arbeta med att ta kontroll över dem, både för att slipa bort dem och för att kunna utnyttja dem till din fördel.