Tre pokertips som kan göra dig till en bättre spelare

Spela inte på för dyra bord
Många nybörjare startar på bord med väldigt låga insatser eller nöjer sig med att spela för gratispengar, men när de väl tycker att de fått koll på hur man gör begår de misstaget att hoppa till ett alldeles för dyrt bord alldeles för snabbt.

Detta är negativt på grund av flera olika faktorer som kommer att samverka för att äta upp din bankrulle.

• Att spela med höga insatser innebär att din bankrulle inte klarar av att hantera tillfälliga svackor. Du får helt enkelt inte chansen att spela dåligt ett tag eller ha otur. Om du hade spelat på ett billigare bord hade du kunna komma tillbaka en annan dag och fortsätta förbättra din teknik, men nu var du på ett för dyrt bord och din bankrulle är därför slut.

• Spelet på gratisbord och billiga bord skiljer sig betydligt från det du kommer att uppleva på de dyrare borden. Spelare som spelar för låtsaspengar eller pyttesmå insatser är generellt sett mer lösa. De synar oftare, de går in i potten med sämre händer och de är allmänt mer riskvilliga. En del av dem kommer till och med att gå med i potten bara för att de tycker att det är tråkigt att sitta sysslolösa i väntan på nästa hand. Den här sortens beteende blir betydligt ovanligare när du kommer till borden där folk spelar med högre insatser. Om du väljer ett för dyrt bord kommer din bankrulle hinna försvinna innan du hinner anpassa dit spel för att passa vid det nya bordet.

• Rent psykologiskt är det lätt att bli alltför fokuserad på pengarna istället för att fokusera på själva pokerspelet om man går till ett dyrt bord alltför snabbt. Det är till exempel vanligt förekommande att en pokerspelare avviker från en vinnande pokerstrategi bara för att han helt enkelt inte klarar av att lägga sina kort när det finns en chans att vinna hela månadshyran på en pott. Genom att gradvis avancera uppåt ger du dig själv en chans att vänja dig vid insatserna och hålla huvudet kallt även när potterna börjar bli stora.

Stanna inte i potten bara för att du redan har pengar i den
”Jag har redan lagt in så mycket pengar i potten att jag inte kan lägga mina kort nu.” Det här är ett vanligt misstag bland pokerspelare. Om du bedömer att du inte har den bästa handen vid bordet, varför öka på dina förluster genom att ösa in ännu mer marker i potten?

De pengar du förlorar genom att envist hänga dig kvar i potter där både statistik och det du vet om dina motspelare talar emot dig kommer med tiden överstiga de summor du blir av med när du lägger dina förmodat dåliga kort trots att du la in pengar i potten under en tidigare satsningsrunda. Som pokerspelare måste man vara flexibel och klara av att fatta nya beslut baserat på den nya information som framkommer under spelets gång, till exempel de kort som läggs på bordet eller en motspelares agerande.

Särskilt olyckligt brukar det bli när en spelare – just eftersom hon vet med sig att hon troligen inte har de bästa korten – väljer att lägga in så lite som möjligt i potten i ett no-limit spel. Detta kommer naturligtvis att uppfattas som ett svaghetstecken av de övriga spelarna och hon kan inte räkna med att lyckas skrämma dem till att lägga sig.

Spela inte för pengar du inte har råd att förlora
Det här kan verka som ett självklart tips, men tyvärr är det inte helt ovanligt att spelare som haft några bra kvällar vid de billigare borden bestämmer sig för att börja spela för högre insatser än vad de kan hantera. När den bankrulle som avsats för pokerspel hastigt och lustigt försvinner slutar de inte spela eller flyttar ned till ett billigare bord, utan intalar sig själva att de bara haft otroligt mycket otur och att det måste vända nu. De gör en överföring från sitt bankkonto i tron om att de, som ju var så fantastiskt skickliga vid de billigare borden, kommer att börja vinna automatiskt så snart denna lilla episod av otur är över. Tyvärr har de överskattat sin förmåga och snart har hela månadens matbudget försvunnit iväg till de mer erfarna spelarna vid bordet.

Att spela för pengar du skulle behöva till viktigare saker är inte bara negativt för att det är tråkigt att tvingas äta enbart makaroner tre gånger om dagen fram till den 25:e, utan för att det kommer att påverka ditt spel. Du kommer högst troligen att bli nervösare vid bordet, vara mer benägen att tilta och risken är stor att du agerar tvärt emot vad du borde eftersom du låter dina känslor ta överhanden. Bara det faktum att du är villig att riskera pengar du vet att du behöver ha till något viktigare bevisar att du för tillfället agerar känslomässigt, inte kyligt, logiskt och beräknande, så låt bli!

Poker är mycket roligare och mer njutbart när man använder sig av en förutbestämd bankrulle och kan fokusera till 100% på att finslipa sin strategi, inte på att oroa sig över eventuella pengaproblem.