Tells i livepoker

Till skillnad från nätpoker ger livepoker dig en chans att analysera dina motspelares kroppsspråk. Tells existerar även i nätpoker, men av naturliga skäl har de inte att göra med en spelares hållning hemma framför datorn eller hur hon flackar med blicken när hon får bra kort på hand.

Oavsett om man spelar poker på eller utanför nätet är en av nycklarna till framgång observation. Istället för att läsa en bok eller twittra när du väntar på att dina motspelare ska agera, ägna dig åt att skärskåda dem och avslöja deras mönster och vanor. Sådan information kan bli avgörande senare när du måste fatta svåra beslut.

Till att börja med – det finns inga hundraprocentiga regler för hur tells fungerar. Alla människor är olika, så myter om att den som tittar åt vänster bluffar eller att spelare som leker med sina marker är otajta bör man ta med en stor nypa salt. Poker handlar om att kunna bedöma varje enskild individ, och dessutom vara medveten om att människors beteende kan förändras. Dagsformen, hur lång man kommit i en turnering, hur övriga spelare vid bordet beteer sig – det finns en lång rad faktorer som kan påverka en spelares mönster och tells.

Trots detta finns det vissa generella hållpunkter man kan ha i åtanke när man börjar analysera sina motspelare. Vi kommer i den här artikeln dela med oss av några tips som stämmer ofta, men långt ifrån alltid. Det är upp till dig att begagna dig av dem med omdöme. Viktigt att tänka på är också att vissa spelare kan komma att försöka lura dig genom att skicka ut medvetna tells.

Munnen
En vanlig tell som är särskilt tydlig hos småberusade spelare är gå från bubblande pratkvarn till att bli tyst som en mussla när en riktigt bra hand dyker up. Om en av dina motspelare som låtit munnen gå konstant plötsligt slutar skämta, kommentera och diskutera är det troligen för att han fått något riktigt intressant på hand som fångat hans uppmärksamhet.

Ögonen
Det är inte för inte som man ser så många solglasögon vid borden när man tittar på tv-sända pokerturneringar. Många spelare vet med sig att deras ögon avslöjar mer än vad de önskar dela med sig av, och väljer därför att bära solglasögonen när de spelar poker – oavsett hur mörkt det är i lokalen. En vanlig tell är att titta på sin markerhög direkt efter att ens hand förbättras. Andra spelare kommer att förstå att du funderar på hur mycket du ska satsa. Givetvis kan denna tell medvetet användas för att försöka signalera att man har något riktigt bra, ungefär som när en spelare omedelbart sträcker sig efter sina marker efter att korten delats ut i hopp om att signalera styrka och skrämma övriga spelare från potten.

Hållning mm
Om en ihopsjunken spelare plötsligt sträcker upp sig och verkar betydligt mer alert än tidigare kan detta vara en indikation på att hon fått något riktigt trevligt på hand. Jmfr med den tystnande skränfocken. Detta samma gäller den spelare som lägger ifrån sig sin smörgås, slår ihop sin bok, osv. Allt som signalerar ökat fokus på själva spelet.

Betänketid
Det här är en tell som går att lägga märke till både på och utanför Internet. Som tidigare nämnts är det vanligt att försöka signalera styrka genom att utan tvekan satsa sina marker så snart man får chansen. Viktigt att tänka på är dock att det hos vissa spelare, särskilt hos nybörjare, faktiskt är ett tecken på att de fått en riktigt stark hand och inte kan hålla sig utan puttar in sina marker till mitten så fort de bara kan. Det krävs alltså en hel del sidoinformation för att man korrekt ska kunna tolka denna tell. Stark hand, bluff, eller dubbelbluff?