Strategier för Spin & Go

spin_goSpin & Go har sedan introduktionen på PokerStars under 2014 blivit en otroligt populär form av poker. Du kan registrera dig till en turnering och det rör sig bara om fåtal sekunder innan turneringen är igång. Dessförinnan sker också det spännande momentet då prissumman slumpas fram och alla hoppas förstås att det ska bli stora pengar att spela om – vilket det kan bli och detta är det största dragningskraften med Spin & Go.

Kort introduktion om Spin & Go

Innan vi går in på strategier så ska det i korta drag bjudas på en introduktion av Spin & Go. Spin & Go kan alltså spelas på PokerStars, även om det finns mer eller mindre exakt likadana spelupplägg på andra pokerrum, och du kan välja mellan 6 olika inköp: $1, $3, $7, $15, $30 och $60.

Precis innan turneringen startar slumpas prissumman fram och det finns 8 olika prissummor för varje nivå. Som minst kommer prissumman vara det dubbelt så stor som inköpet och som mest kan det bli 3 600 gånger inköpet.

I Spin & Go-turneringar är det alltid 3 spelare och alla vinstpengar går till vinnaren.

Strategier

Spin & Go har knappast hyllats av seriösa spelare då denna pokerform ansetts alltför chansbetonad. Det stämmer att det är mycket chansbetonat då tre shortstacks gör upp med hyper-turbo fart mellan blindshöjningarna (3 min).

Men du har trots allt 500 marker från start och första blindnivån är inte högre än 10/20. I vilket fall som helst kommer du inte ha några större möjligheter att vänta in bra händer förutom i de första faserna då du bör spela tight.

Före floppen

Spelet är ofta mycket aggressivt och du kommer få se många spelare som går all in i tidiga skeden. Såvida du inte har en mycket stark hand kan du oftast tjäna på att hålla dig undan från dessa situationer. Fördelen är uppenbar, du riskerar inte din existens i turneringen och genom att låta de andra två spelarna göra upp om alla sina marker kan du få en motståndare i stället för två.

Nackdelarna är att du ofta kommer starta heads up i 1:2 underläge. Dock är det inte alls omöjligt att vinna när du har ca 500 och motståndaren ca 1000 marker. Det är sammantaget klart mer fördelaktigt än om ni är 3 spelare som vardera står på 500 marker.

Det bästa är förstås om du kan slå ut en spelare och du bör vara medveten att på flera av dessa nivåer, åtminstone inköpen $1 upp till $7 gäller mycket löst spel och en hand som AQ är för det mesta favorit när två spelare går all in före floppen, inklusive första blindnivån.

Händer som 78 och 89 är inte mycket värda då det för det mesta är heads up och aldrig mer än tre-vägspotter.

Alltför tight spel är alltså inte ett vinnande koncept, du måste vara beredd att gambla mer än vanligt. Fast då spelet ofta är mycket löst kan du göra detta och ändå ha en edge i de flesta situationer.

Övergång till push/fold

Push/fold innebär att du antingen går all in eller lägger dig. När dina marker är en bit under 10 big blinds har du inte utrymme att limpa in eller göra mindre höjningar. Det är push/fold som gäller. Är till exempel blindsen uppe på 40/80 och du har under 300 marker är det bästa alternativet att gå all in med alla par alla ess och en del andra starka starthänder. Resten bör du folda. Undantaget är ifall du möter en spelare som är väldigt passiv då kan du syna och hoppas på träff.

Spin & Go är inget för dig som gillar att spela metodiskt och utdraget. Saker som du bör bemästra för att vinna pengar på dessa turneringar är att spela rätt när du är shortstaked, veta när du ska gå all in före floppen och utnyttja spelares överdrivna passivitet respektive aggressivitet.

Motivationsaspekter vid skiftande prisutdelning

Då en Spin & Go startar är varje spelare upphetsad inför vad prissumman kommer bli framslumpad till. De flesta gångerna (över 70%) kommer det bli den minsta, dvs dubbla inköpet. Detta gör många besvikna och eventuellt kommer deras fokus minska i dessa fall. Det finns också många som multitablar och ifall de spelar på andra bord samtidigt där prissummorna är högre kommer de antagligen lägga mer fokus på dessa turneringar.

Även om det är viktigare hur resultatet blir då prissumman är större spelar resultaten från alla turneringar in i långa loppet. Se därför till att du är fokuserad även på dessa och var uppmärksam på att vissa spelare är intresserade att få ett snabbt avslut på Spin & Go-turneringar med minimal prispott och eventuellt ökar sin range angående all in före floppen med mera.

Rake

Vi inledde avsnittet om strategier med att nämna att många spelare har kritiserat Spin & Go för att vara alltför chansbetonat och därmed svårt att slå. En viktig faktor kring hur lönsamt ett visst pokerspel kan vara är rejken. Spelar du Spin & Go kan du få räkna med relativt hög rake. Som mest är den 7% om du spelar Spin & Gos med $1 inköp. Väljer du inköp $15 eller mer är rejken reducerad till 5%. Med tanke på att en turnering ofta har 10% i avgift är detta acceptabelt, men samtidigt liknar Spin & Go i hög grad Sit & Go heads up och där brukar gälla max 5% och normalt mindre om det är turbo. Spin & Go är trots allt hyper-turbo.

Så med en relativt hög rake plus en chansbetonad poker än normalt, är Spin & Go något att satsa på? Vad som finns på pluskontot är att spelet är mer löst än vanligt då många som inte har tålamod att spela cash game drivs till dessa turneringar. I övrigt är det ditt eget beslut, men har man väl börjat kan Spin & Go vara en aning beroendeframkallande.