Strategier för HORSE och andra mixade pokerspel

Idag är Texas Hold’em och Omaha de två pokervarianter man oftast stöter på, både på och utanför nätet och både när det gäller turneringar och cash games.

Det finns dock en lång rad andra pokervarianter att prova på, inklusive en hel del gamla klassiska varianter som idag trängts ut av den förhållandevis nya Texas Hold’em.

För den som vill prova på olika sorters poker kan mixade turneringar vara ett bra alternativ, eftersom det ofta är svårt att hitta turneringar eller cash games helt hängivna till ovanligare pokervarianter som Razz Stud eller Seven Card Hi/Lo. Dessutom är mixade turneringar omväxlande och riktigt bra hjärngymnastik eftersom man ständigt måste vara beredd att ändra strategi.

Den mixade pokerturnering du är mest trolig att stöta på är HORSE (även skrivet H.O.R.S.E.), ett namn som står för Hold’em, Omaha eight or better, Razz, Seven card Stud, Seven card stud Eight or better. Detta är dock långt ifrån alla pokervarianter som existerar, så för den som gillar att lära sig nya saker och simma ut i okänt vatten finns det goda möjligheter att kontinuerligt prova på nya sorters poker.
Här nedan följer lite kortfattade strategitips för åtta olika sorters poker. Lycka till!

Limit 2-7 Triple Draw

Limit 2-7 Triple Draw går ut på att få de fem lägsta korten utan att få färg eller stege. Ess är alltid högt, så den perfekta handen är 2-3-4-5-7 där minst ett kort är av en avvikande färg. Detta är en form av stötpoker och man får byta kort tre gånger. Mellan varje byte sker en satsningsrunda, och ett viktigt pokertips är att inte låta satsningarna skjuta i höjden eftersom det är lätt att övervärdera sin sitts när man är ovan vid det här spelet.

Limit Hold’em
Stora tv-sända mångmiljonturneringar brukar nästan alltid innebära No Limit Hold’em och det är idag ett av de mest välkända pokerspelen. Limit Hold’em har samma regler som No Limit Hold’em, förutom att satsningarna är begränsade. Om man är van vid No Limit är det viktigt att inse att satsningsreglerna ändrar hela dynamiken vid bordet, så det går inte att bara tuffa på med den strategi man utmejslat för No Limit och tro att det ska gå vägen.

Omaha Hi/Lo
Håll koll på hur mycket du lägger in i potten när du spelar Omaha Hi/Lo och se till att du verkligen har pottoddsen på din sida. Har du till exempel tänkt på att om ni är tre spelare som går med i potten och en av händerna är oavgjord, kommer två spelare att vinna färre marker än vad de bidragit med?

Razz

Razz är ett idealt spel för den som har bra minne och kan hålla ordning på vilka kort som delats ut och sedan använda informationen för att göra statistiska beräkningar. Hur stor är din chans att få lägsta handen? Hur stor är chansen för var och en av dina motspelare? Till skillnad från Limit 2-7 Triple Draw är ess lågt i Razz, något som är viktigt att hålla reda på om man vill vinna. Dessutom räknas varken färg eller stege. När nybörjare spelare mixed games är det vanligt att Razz blir en dyr affär för dem eftersom de blandar ihop reglerna för Razz med reglerna som gäller för Limit 2-7 Triple Draw.

Seven Card Stud
Seven card stud, eller sjukorts stötpoker som vi säger på svenska, är ytterligare ett exempel på en pokervariant där det gäller att hålla koll på vilka kort som delats ut under satsningsrundorna. Spelar man HORSE brukar SCS komma direkt efter Razz, vilket gör det viktigt att ställa om hjärnan så att man inte fortsätter jaga låga händer.

Seven Card Hi/Lo

Sven Card Hi/Lo är en stötpokervariant som ofta leder till delade potter. En taktik som ofta fungerar bra är att vänta tills man får en någorlunda fin låg hand och då satsa aggressivt i hopp om att få stege

No Limit Hold’em

No Limit Hold’em behöver förmodligen inte någon närmare introduktion eftersom det nuförtiden är en av de mest välkända pokervarianterna. Viktigt att tänka på om No Limit Hold’em dyker upp när man spelar mixed turnering är att din position vid bordet nu blir viktigare eftersom det är lättare att manipulera de övriga spelarna när satsningarna inte är reglerade. Om alla pokervarianter hittills i turneringen är varit limit är det också viktigt att inse att du i princip inte har någon information alls om hur dina motspelare kan tänkas reagera när de får fritt spelrum för sina satsningar.

Pot Limit Omaha
Precis som i No Limit Hold’em brukar position vara av stor vikt när man spelar Pot Limit Omaha. En strategi som brukar fungera bra är att agera aggressivt när man sitter i sen position, och vara försiktigare när man befinner sig i en sämre position.