Strategi för tvåpar på floppen

Tvåpar redan på floppen är en härlig situation när man spelar No Limit Texas Hold’em, men hur beter man sig för att få bäst betalt för handen och hur undviker man de vanliga fallgroparna?

Till att börja med är det viktigt att inse att alla tvåpar inte är lika mycket värda. Att sitta med de två översta paren är guld värt, eftersom den statistiska sannolikheten för att någon ska få en bättre hand är låg. Triss på floppen är ovanligt, och det faktum att du sitter med de två högsta paren reducerar risken ytterligare. I den här situationen kan man fokusera på att omsorgsfullt försöka bygga upp en rejäl pott. Viktigt att tänka på är dock att om du t ex sitter med dam-knekt på hand och dam och knekt ligger på bordet innebär det troligen att det finns stegdrag bland dina mostpelare.

Lägsta möjliga par på floppen kanske inte ser lika roligt ut, men faktum är att även den här handen är riktigt bra och bör spelas efter det. Om din motståndare fick högsta par på floppen finns det bara fem outs som kan förbättra den handen, och dina lägsta möjliga par kommer i 75% av fallen vara bra även efter att alla fem gemensamma kort lagts på bordet. Bäst är dock att försöka ta hem potten så fort som möjligt, för om ett par hamnar på bordet innebär det att vilken som helst av dina motspelare som sitter med ett par plötsligt får tvåpar. Försök därför få hem potten innan turnen och rivern, även om det innebär att det blir en något mindre pott.

Det svagaste tvåpar du kan ha är alltså inte lägsta möjliga par, utan en kombination av topp- och bottenpar. Detta eftersom en motståndare som sitter med ett högre par eller högsta möjliga par får en extra out. Ponera till exempel att du har dam och femma på handen, samtidigt som dam, sjua och femma ligger på bordet. En motspelare med dam-knekt behöver då bara få en sjua på bordet eller en knekt för att vinna över dig. Den här risken måste man vara medveten om när man sitter med topp- och bottenpar och anpassa sin strategi därefter.

Anledningen till att man rekommenderar den som sitter med tvåpar att försöka ta hem potten så fort som möjligt är att tvåpar visserligen är en stark hand, men den förbättras bara i 17% av fallen. Gå ut aggressivt och ta hem potten innan någon av dina motspelare hinner få något bättre.

Om du stöter på motstånd behöver du försöka bedöma hur pass skicklig din motspelare är. Om du har de två högsta paren kan det vara idé att gå all-in bara för att skrämmas. Om du inte har de två högsta paren bör du ha i åtanke att skickliga spelare i vanliga cash games inte brukar vilja riskera sin hög med något sämre än högsta par, vilket ger dig ett hum om vad personen kan tänkas sitta med – om du bedömer att han eller hon är en skicklig spelare.