Sklanskys metod – nybörjarhjälp för No Limit Texas Hold’em turneringar

David Sklansky är en framgångsrik pokerspelare och författare till boken ”Tournament Poker For Advanced Players”, där han argumenterar för sin tes att möjligheten att satsa alla sina marker kan eliminera den fördel en annan skickligare spelare har vid bordet.

Baserat på denna grundtanke har Sklansky utarbetat en enkel strategi för den som precis börjat spela No Limit Texas Hold’em turneringar och ännu inte hunnit skaffa sig särskilt mycket erfarenhet.

Sklanskys metod – som han själv kallar för ”The System” – är mycket lätt att förstå men för att följa den krävs ett visst mått av självkontroll. Metoden innebär att man som nybörjare följer mycket strikta regler och lämnar inte något utrymme för improvisation. Om någon har höjt framför dig, gå alltid all-in om du har par i ess eller kungar, eller ess och kung av samma färg. Om ingen har höjt framför dig, gå all-in med vilket par som helst, med ess + vilket kort som helst av samma färg, med vilken kombination av ess + kung som helst, samt med vilka kort som helst som följer på varandra (oavsett färg) med undtag för 2+3 och 3+4. I alla övriga situationer ska du kasta din hand, oavsett hur lockade det kan kännas att behålla den.

Viktigt att tänka på är att Sklanskys metod inte är avsedd att tillämpas förrän turneringen hunnit passera några blindsnivåer och potterna börjar bli större. Under de första nivåerna gäller istället att enbart gå all-in med ess och kasta allt annat. Precis som senare i turneringen är det alltså allt eller inget som gäller – antingen skjuter du alla dina marker till mitten av bordet eller så kastar du dina kort.

Tanken bakom Sklanskys metod är att du aldrig kommer att bli synad dåliga kort helt enkelt eftersom du aldrig är med i potten med dåliga kort. Samtidigt är din chans att vinna potten alltid hyfsat stor. Vid de händer motspelarna väljer att inte syna dig kommer du i alla fall att få blinds och antes, vilket gradvis får din markerhög att växa till sig.

Den som tillämpar Sklanskys behöver (på gott och ont) aldrig fatta några komplicerade beslut vid bordet, varken före eller efter floppen. Skickliga spelare med stor erfarenhet är bra på att tvinga sina motspelare att fatta beslut och genom att helt ta bort det momentet minskar du deras övertag gentemot dig. Genom att ständigt gå all-in är det tvärt om du som tvingar dem att fatta svåra beslut. Enligt Sklansky kommer den erfarne spelare som underlåter att anpassa sig till att en motspelare som använder ”The System” till och med hamna i ett visst underläge.

Om du befinner dig i en turnering där du märker att de flesta verkar vara betydligt bättre spelare än vad du är kan det alltså vara idé att konsekvent använda dig av Sklanskys metod. Återigen är nyckelordet konsekvens – det här är en metod som kräver karaktär. Faktum är att detta är en annan fördel med metoden, den tvingar nybörjaren att sluta agera känslomässigt vid bordet. När man först börjar spela om riktiga pengar är det lätt att svepas med i en storm av känslor och adrenalin, och den spelare som lär sig behärska sig själv och kanalisera sitt engagemang har mycket att vinna.