Saker att känna till om du vill leva på poker

poker_sandAtt leva på sina pokerinkomster framstår som åtråvärt för många. Inget alarm som väcker dig alldeles för tidigt på morgonen och bekräftar det ständiga faktumet att snart börjar kneget. Lyckas du leva på poker kommer du på sin höjd vakna av grannens alarm.

Att leva på poker är förmodligen svårare än många påstår, men samtidigt möjligt för den som verkligen är målinriktad. Här listas ett antal saker att känna till för dig som skulle vilja leva på poker.

Tid

Tiden är en realitet på flera sätt. Det kan gälla för dig som kanske har en anställning, men spelar på lediga timmar och har det svårt att få tillräcklig tid att utvecklas samtidigt som det finns en osäkerhet inför att helt välja bort jobbet. Är du arbetslös slipper du åtminstone denna problematik.

Tid är också i högsta grad en realitet för den som spelar poker professionellt. Spelar du online – vilket för det mesta är en förutsättning – slipper du åtminstone restider och du kan spela mer händer per timme genom att multitabla.

Tid sammanfaller också med din motivation. Kan du spela poker 5-6 timmar eller mer 5 dagar i veckan utan att tappa lusten? Det är faktiskt här – en aning ironiskt – som en del pokerkarriärer dör i sitt embryo.

Skatt

Här kan vi fatta oss kort. Spela på en sida som erbjuder skattefria vinster.

Program

Kanske har du redan ett program som du använder för ditt pokerspel. Har du inget program och inte ens hört talas om PokerTracker eller Hold’em Manager är det dags att bli uppmärksam.

Det är ett faktum att de flesta professionella spelare använder ett pokerprogram och de just nämnda brukar vara något av dem.

Pokerprogrammens intåg är kanske rentav den största förändringen av onlinepoker någonsin och för många är tillgången till avancerad mjukvaran skillnaden mellan att plussa marginellt och att vinna stort. Det finns en särskild artikel om pokerprogram som du hittar här.

Träningssajter

Det som just omtalades, pokerprogram, är en betydligt större faktor ju bättre spelaren som använder det är. En av de bästa sätten att snabbt bli bättre på poker är att se på när experter spelar och visar sina kort i varje hand.

Även böcker rekommenderas naturligtvis, men att se på träningsvideos kan ge andra slags aha-upplevelser eftersom du ser en spelare i action hand för hand i stället för att instruktioner ges för utvalda situationer.

Det finns idag många träningssajter och några kan här rekommenderas – vilka för övrigt är på engelska:

  • Dueces Cracked
  • Card Runnes
  • Run It Once
  • Ivey Leauge

Att få tillgång till videomaterialet på dessa sajter kostar pengar, men det finns också gratisvideos. Har du tänkt att tjäna tillräckligt från poker för att bekosta dina dagliga utgifter bör du förmodligen också kunna tänka dig att investera i din egen utveckling som spelare.

Forum

Att komma i kontakt med andra spelare och posta inlägg med frågor och kanske händer du spelat för bedömning är något du kan göra på pokerforum. Det finns bra forum både på svenska och engelska, men det allra största där praktiskt taget allt som händer när det gäller poker diskuteras är Two Plus Two.

Studera vinnarna på din pokersajt

Något som ytterligare kan föra dig på rätt spår är om du lyckas hitta och sedan studera de som vinner mest på din pokersajt och på nivån där du spelar. Välj hellre att studera spelarna som krossar borden på din nivå än de som håller till på Olympen och gör upp i hundratusendollars potter. Spelet är annorlunda på varje nivå och nyckeln är att finna svaret på vad som renderar i vinst där du själv spelar.

Kost och träning

Kost och träning lämnas ofta obeaktat då det gäller poker. Saken är den att du helt enkelt spelar bättre om du äter rätt och även tränar då och då.

Det är ingen hemlighet att forskning har visat att vi klarar att koncentrera oss bättre och under längre tid om vi håller oss i form och har intagit bra kost. I poker handlar mycket om koncentration och uthållighet (det krävs långa sessions om du vill ha en månadsinkomst värd namnet).

Högst troligt var pokerlegenden Stu Ungar aldrig innehavare av ett gymkort, men är du inte århundradets geni på kortspel bör du kanske ändå överväga att skaffa ett.

Boende

Med ett jobb som utförs via en dator uppstår också nya möjligheter. Du kan åka på semester och ”jobba” några timmar om dagen medan du ägnar dig åt nöjen eller sola och bada andra timmar.

Skulle det visa sig att slantarna som utvinns från poker inte riktigt får dig att nå upp til en vanlig svensk medelinkomst, kan du alltid byta ditt relativa armod mot högre standard i ett annat land. Det finns till exempel pokerspelare som flyttat till Thailand där livskostnaderna är lägre.