Pokertips för de medeldyra borden

Om du det har gått bra för dig under en längre tid de låga borden och din bankrulle ser fet och fin ut kan det vara läge att prova på de högre borden.

Att gå upp i insatsnivå för dock normalt med sig många förändringar som du måste kunna hantera. Räkna med att en del av din bankrulle försvinner innan du hunnit komma till rätta, och tveka inte att regelbundet spela vid lägre bord för att fylla på den. I den här artikeln ska vi ta en titt på några pokertips som kan vara bra att ha i bakhuvudet medan du försöker hitta en vinnande spelstil för medeldyra bord.

Räkna med hårdare motstånd
Under den första halvan av 00-talet gick det ofta att hitta massor av fisk vid de medeldyra borden. Spelare med stor plånbok och liten förmåga som trots att de var nybörjare tyckte det kändes fånigt att spela för mikroinsatser. Den här typen av spelare existerar förstås fortfarande, men de har blandats upp med en stor grupp spelare som slipat sina talanger på mikrobord och låga bord innan de slutligen tagit steget upp till lite högre nivåer. Du måste alltså räkna med att stöta på rejält motstånd när du rör dig uppåt, och rigid ABC-strategi är sällan tillräckligt för att gå plus över tid.

SWOT
Högre insatser har en tendens att ta fram våra olika vanor och ovanor vid pokerbordet och förstora dem. Om du redan nu är skicklig på att uppmärksamma dina motståndare för att lära dig läsa dem kan högre insatser innebära att du skärper till dig ännu mer och verkligen fokuserar på spelet till 100%. Om du har lätt för att bli irriterad och tilta efter att ha förlorat några stora potter är risken hög att du blir tio gånger mer tiltad så snart du börjar spela för tio gånger så stora insatser. Genom att utvärdera ditt spel på den låga nivån kan du lära dig vad du bör vara uppmärksam på hos dig själv vid de högre borden. Gör en SWOT-analys, det vill säga identifiera Strenghts, Weaknesses, Opportunities och Threats (styrkor, svagheter, möjligheter och hot).

Bluffar
Att använda sig av komplicerade bluffar bland nybörjarna på låga bord är ofta bortkastad energi och sällan lönsamt eftersom de flesta spelare inte ens kommer att förstå vad det är du försöker signalera. På medelhöga bord blir situationen annorlunda eftersom du kan räkna med att en större andel av dina motståndare kommer att försöka analysera dina olika manövrar. Bluffar, dubbelbluffar och trippelbluffar har alla sin plats här. Lär dig vad tekniker som double barreling, triple barreling, double float och check bluff raising innebär, både så att du kan använda dem och så att du kan känna igen när någon försöker använda dem mot dig.

Var uppmärksam
Att spela vid högre bord kommer att kräva mer uppmärksamhet av dig. Vid de lägre borden har du kanske kunnat hämta hem pengar samtidigt som du tittat på film, chattat, pratat i telefon och spelat backgammon men att spela på en högre nivå kommer, åtminstone initialt, att kräva en högre uppmärksamhetsgrad av dig. Om du har svårt att hålla koncentrationen uppe under vänteperioderna kan det vara idé att prova om spel på flera bord samtidigt fungerar för dig. Väljer du att spela vid flera bord är det bäst att nöja dig med att låta ett bord ha den högre insatsen. Låt de övriga borden vara billiga bord som du känner dig bekväm vid. Obs! Du bör alltid vänja dig vid flerbordande på lägre nivåer först. Har du ingen erfarenhet av flerbordsspel från lägre nivåer är det här inte rätt tillfälle att lära dig. Välj i så fall istället någon typ av underhållning där risken att du ska ryckas med är låg, till exempel musik som inte är distraherande för dig eller en film du redan har sett. Det samma gäller om du märker att du har problem med att ha igång spel på olika nivåer samtidigt utan att bli förvirrad.