Poker Nation av Andy Bellin

Boken Poker Nation av Andy Bellin är en klassiker inom pokerlitteraturen och består av underhållande läsning där instruktioner blandas med anekdoter och historier om beryktade personer, som t ex casinolegenden Benny Binion.

Detta är en bok som börjar med orden: ”I am an excellent poker player”. Det är en del i författaren Andy Bellins humor som med en sofistikerad touch präglar boken. Bellin är en beläst man vilket märks av de historiska referenser han infogar titt som tätt och han har också skrivförmågan som gör honom till en utmärkt författare och inte bara en skrivande pokerspelare.

Vad som gjort Poker Nation till en bästsäljare inom sin genre är förmodligen att det är en levande framställning till skillnad från en del andra böcker där det teoretiska ibland tar överhanden – vilket så klart kan vara ändamålet med en bok om just pokerteori. Det ska också sägas redan här att Poker Nation inte bör vara förstavalet för dig som främst är ute efter att utvecklas som spelare.

Andy Bellin har en bakgrund med studier i astrofysik, men fick större intresse i poker där han spelar halvprofessionellt. Som läsare förstår man snart att Bellin förfogar över stora kunskaper om spelet som han uppenbarligen ägnat väldigt många passionerade timmar åt. Många vetgiriga kommer att lära sig ett och annat om poker och gambling i allmänhet från denna bok.

Även nybörjaren får chansen att hänga med och de första kapitlen har rent pokermässigt kanske inte så mycket att tillföra åt vana spelare. Det har hänt en del i pokervärlden sedan 2002 då Poker Nation först publicerades, poker har med viss överdrift blivit var mans egendom och de flesta som börjar läsa den här boken har förmodligen redan koll på reglerna i Texas hold’em. Men man får hålla till godo med Bellins förmåga att underhålla, vilket gör även dessa kapitel värda att läsa.

Det är också i inledningen han introducerar vännerna/medspelarna på sin pokerklubb, vilka han sedan ofta återkommer till och använder som exempel. Här finns bland annat den självgode Wilson som efter ett utmärkt drag med stor vana utbrister: ”Jag ger lektioner på tisdagar” och den självutnämnde experten Dave som har en fusklapp med de olika pokerhändernas inbördes ranking vid bordet.

Trots dessa ingredienser är det inte frågan om en ytlig skildring av poker, utan det finns som sagt en del att lära här för de flesta. Till exempel hittar man ett intressant avsnitt där det redogörs för nackdelarna att vara en skeptiker som pokerspelare – det blir ett nytt sätt att se på en loose-passive spelare.

Poker Nation har återutgivits i flera upplagor, men finns tyvärr än så länge inte översatt på svenska.