Omaha Hi Lo vs. Texas Hold’em

De flesta pokersajter erbjuder Omaha Hi Lo, men trots detta är det många spelare som aldrig provar på något annat än Texas Hold’em. En av anledningarna är troligen att Omaha har fått rykte om sig att vara väldigt krångligt.

Sanning är att en stor del av ”krånglet” handlar om att gå från Texas Hold’em till Omaha, eftersom de två spelen har förhållandevis stora likheter som gör dem enkla att blanda ihop. Den som går direkt till att lära sig Omaha utan att vara inkörd på Hold’em brukar normalt inte uppleva Omaha som särskilt krångligt.

I Texas Hold’em är det vanligt att många spelare sitter med praktiskt taget ingenting. I Omaha har varje hand många fler möjligheter att koppla sig till floppen. En annan skillnad mellan Hold’em och Omaha är att uträkningar spelar större roll i Omaha. Det går ofta att klara sig riktigt bra med att helt enkelt beräkna hur stora dina chanser är att vinna hela potten eller en del av den. Hur många outs har du?

Som nybörjare på Omaha kan man hålla sig till en enkel tumregel: innan floppen, spela händer som enkelt kan bilda en okomplicerad nöthand, och efter floppen, spela händer där dina chanser är stora att få nöthanden. I takt med att du blir mer erfaren kan du börja närma dig de mer avancerade strategierna för Omaha Hi Lo. Var dock på din vakt – många nybörjare förlorar rejäla summor pengar när de försöker gå från grundläggande strategi till mer avancerad strategi och börjar ägna sig åt överdrivet krångliga manövrar vid bordet. Särskilt viktigt är att inte börja spela skräpkort bara för att du övertygar dig själv om att de nog skulle kunna ta hem potten med hjälp av din fantastiskt invecklade strategi.

För att bli en framgångsrik Omaha-spelare behöver du kunna manipulera storleken på potten. Oftast sker detta genom satsningarna. En myt som av någon anledning vägrar att dö är den om att man aldrig ska höja innan floppen i Omaha Hi Lo. Om du spelar i enlighet med den här myten, sluta. Det finns gott om exempel på situationer där det kan vara helt rätt att höja innan floppen.

En annan vitt spridd Omaha-myt är att man aldrig ska höja när man har låga kort. Detta är precis lika orimligt som att fastslå att man aldrig ska höja innan floppen. Trots detta ser man ofta exempel på Omaha-spelare som inte tycks ha några problem med att höja efter floppen med det svagaste av drag, samtidigt som de vägrar höja efter att faktiskt ha fått en bra låg hand på turnen eller rivern.

En tredje myt är att man spelar fler händer i Omaha Hi Lo än i Hold’em. Sanningen är att dåliga spelare spelar fler händer i Omaha än Hold’em. För att inte bli uppäten av blindsen i Hold’em tvingas man ofta spela händer av andra- och tredjeklass, ibland även ur ofördelaktig position. Situationen i Omaha ser annorlunda ut, eftersom det finns flera bra eller bättre Omahahänder, samtidigt som det finns färre spelbara händer totalt sett. Men givetvis måste man ta hänsyn till bordets natur när man väljer sin strategi. När du spelar mot svaga, lösa och passiva Omahaspelare bör du förstås spela fler händer än vad du skulle göra vid ett Hold’em-bord fyllt av skickliga, tajta och aggressiva spelare.

Att tvinga bort sina motståndare är en av hörnstenarna i Hold’em. I Omaha ligger fokus snarare på att faktiskt kunna visa upp den vinnande handen. Detta innebär givetvis inte att bra kort är oviktiga i Hold’em eller att det inte finns något psykologiskt element i Omaha, bara att tonvikten är olika i de olika spelen. I Omaha är det betydligt svårare att ta hem potten med dåliga kort. Det är dessutom ovanligt för en dålig starthand att förvandlas till något tillräckligt bra med hjälp av korten på bordet.
::::::::::::::::::::::::::::::