Myter om Omaha Hi Lo

Vid sidan om Texas Hold’em är Omaha Hi Lo ett av de vanligaste pokerspelen på internationella pokersajter. Trots detta är det många spelare som aldrig provar på Omaha Hi Lo, och det finns stora missuppfattningar kring hur spelet fungerar.

För att kasta lite ljus på denna vanliga men ändå så okända pokervariant tänkte vi i den här artikeln reda ut tre vitt spridda myter kring Omaha Hi Lo.

Myt 1: Det går inte att bluffa i Omaha Hi Lo
Det här är en myt som blivit så vitt sprid att många medelmåttiga Omaha-spelare knappt ens tänker på möjligheten att bluffa. De missar därmed chansen att själva bluffa, och kan inte heller ta med i beräkningen att deras motståndare kanske bluffar. Sanningen är att både rena bluffar och semi-bluffar kan vara till stor nytta i Omaha Hi Lo.

En av anledningarna till att den här myten har uppstått är förmodligen att ”nut hands” (nötterna) tämligen enkelt uppstår i Omaha Hi Lo jämfört med till exempel Texas Hold’em. För skickliga spelare innebär detta dock inte att det inte går att bluffa, bara att man måste ta hänsyn till spelets natur när man gör det. En situation när det kan vara läge att bluffa i Omaha Hi Lo är när kompletta nöt-händer är svåra att få till.

En skicklig spelare kan givetvis dra nytta av den här myten. Sitter du vid ett bord med mediokra spelare som tror på den kan du använda det till din fördel.

Myt 2: Pocketess vinner aldrig i Omaha Hi Lo
Trots att alla spelare givetvis rent logiskt inser att det går att vinna med pocketess i Omaha Hi Lo finns det många som envist hävdar att de aldrig vinner med ess på fickan. Efter några förluster blir detta lätt en självuppfyllande profetia eftersom deras nervositet gör att det spelar dåligt, eller att de till och med slänger sina ess. Med två ess på hand är det oftast bäst att gå ut hårt och aggressivt om du väljer att spela handen, eftersom passivt och svagt spel lätt leder till att du får flera motståndare kvar i potten, något som minskar dina chanser att vinna med ess på fickan.

Myt 3: Floppad triss vinner aldrig i Omaha Hi Lo
Den här myten har stora likheter med myten om ess, fast här handlar det om triss på floppen istället. Många spelare som förlorat några gånger med triss på floppen ger upp och ställer in sig på att det är ”omöjligt” att vinna med floppad triss.
Till att börja med är det givetvis fel att bunta ihop alla sorters triss. Tre sexor är inte samma sak som tre kungar i ett spel som Omaha Hi Lo. Den som får tre femmor på floppen bör i många situationer lägga sig eftersom chansen att ta hem potten är låg. Den som däremot får tre kungar bör i många fall inte bara spela handen utan dessutom se till att spela den riktigt aggressivt och ställa in sig på att skopa upp hela potten. Att nöja sig med att checka brukar ta ände med förskräckelse, även om det givetvis finns situationer där det är motiverat. Gör det inte billigt för dina motspelare att fortsätta spela i hopp om att träffa sina drag. Spela aggressivt och försök få dem att kasta sina kort.

Vidare är det viktigt att tänka på att du måste använda FEM kort i Omaha Hi Lo. Detta är anledningen till att pocketpar generellt sett är svagare i Omaha Hi Lo än i Texas Hold’em, och det är också anledningen till att triss på floppen inte leder till samma glädjerus för den som spelar Omaha som för den som sitter vid Hold’em-bordet. Att utifrån detta dra slutsatsen att ”triss på floppen vinner aldrig” är dock helt fel.