Lär dig överbeta som Viktor Blom

blomViktor ”Isiludr1” Blom är sedan ett par år en av världens bästa cash game-spelare och hans spel kännetecknas av mycket aggressivitet där överbet är en viktig ingrediens i hans vinnarrecept.

Överbet betyder att man betar mer än vad som egentligen krävs i situationen. Överbet kan ibland ha en negativ klang då nybörjare emellanåt satsar väldigt (läs: onödigt) mycket i relation till potten med en monsterhand. Fast sedan de hyperaggressiva spelarna som Phil Ivey och Viktor Blom visat hur effektiv denna manöver kan vara har överbet blivit något du definitivt borde känna till och eventuellt använda dig av.

Det finns lägen där det är dåligt spel att satsa mycket i relation till potten. Har du till exempel nutsflush och få saker tyder på att din motståndare har en stark hand är det betydligt bättre att göra en mindre satsning för att motståndaren ska övertygas att syna med en medioker hand.

De bästa tillfällena att överbeta är:

  • När du har en stark hand och misstänker att motståndaren har en något svagare hand, men som är svår att lägga.
  • Som bluff då det är troligt att motståndaren inte kan syna en riktigt stor bet.

Vi ska nu titta på två exempel från ett uppvisningsparti i samband med Unibet Open 2014 då Viktor Blom använder detta koncept med framgång.

Exempel 1

Blom: 4r 2k

Barny: As Ar

Brolin: Jr Tr

Potten inför floppen: £240

Flopp: 9r Kk Jk

Att floppen ger 3 stycken överkort är ingen överraskning när man spelar 4-2, men åtminstone ger 2 stycken klöver en backdoor flush.

Samtliga spelare checkar, inte särskilt konstigt med tanke på ett dragigt bord. Dock vore det inte fel för varken Barny eller Brolin att satsa här för att eventuellt kunna vinna potten eller åtminstone få behövlig information.

Turn: 6k

En klöver ger Blom ett flushdrag och gör brädan än mer skräckinjagande.

Blom: satsar 300

En stor satsning som det krävs en stark hand för att syna och därmed ger mycket information.

Barny: synar

Brolin: lägger sig

Potten inför river: £840

River: Qh

Blom träffar inte sin flush, men damen innebär inte desto mindre ett scare card då hans motståndare måste frukta för både stege och flush. Blom utnyttjar detta faktum och ökar potten till £3945 och sätter därmed Barny all in.

Barny lägger sig.

Exemplet visar hur Blom överbetar och tvingar till sig potten trots att han har en klart underlägsen hand.

Exempel 2

Blom: 5s 4s

Quentin: Tt Ts

Spelare 3-5: (hålkort nämns ej då samtliga dessa lägger sig tidigt i handen)

Potten inför floppen: £340

Flopp: 9r 6h 2s

Quentin: satsar 140

Viktor Blom: synar

Övriga spelare lägger sig. Quentings satsning är liten, vilket ger Blom möjlighet att syna med sitt hålstege drag. Även om inte pottoddsen ensamt legitimerar en syn gör de implicerade oddsen plus Bloms förmåga att bluffa till sig potter det.

Potten inför turn: £620

Turn: 5h

Quentin: checkar

Viktor Blom: checkar

Blom kunde övertagit kommandot efter Quentins passiva check, men eftersom han har outs inför river är det helt i sin ordning att checka.

River: Ah

Quentin: checkar

Blom: satsar £2235

Viktor som vädrar en medelstark hand hos Quentin efter att denne inte utnyttjat sin sista chans att satsa överbettar och sätter maximal press på motståndaren. Denne lägger sig.

Som synes kan en överbet vinna många potter om det utförs i rätt lägen.