Lär dig känna igen dina bubbelmotståndare

När en turnering börjar närma sig bubblan, det vill säga placeringen där pengar börjar betalas ut, brukar det ha en markant effekt på spelet.

Ingen vill åka ut precis innan pengarna börjar regna ned och för många spelare är frestelsen stor att spela så försiktigt som möjligt i hopp om att andra, mer våghalsiga personer ska åka ut innan dem.

Att automatiskt och oreflekterat tajta till ditt spel och vägra ta några som helst risker är dock inte en bra väg att gå. Dels ger det dig ingen bra utgångspunkt för att nå riktigt långt i turneringen, dels kommer skickligare spelare vid bordet se vad som hänt dig och göra allt de kan för att dra nytta av det. Har du någonsin funderat över varför vissa spelare är jättebra på att nå betalplatserna med i princip aldrig dyker upp på ett finalbord? Hur du spelar under perioden då alla väntar på att bubblan ska brista kommer att ha en markant effekt för bra du klarar dig efter att folk har börjat åka ut till betalplatserna.

En av nycklarna till att få sin stack att växa i väntan på att bubblan ska brista istället för att gömma sig som en rädd kanin är att lära sig läsa sina motståndare och tillämpa olika taktiker beroende på hur olika motståndare agerar. I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på några olika karaktärer du kan komma att stöta på under perioden innan bubblan brister och diskutera hur du på bästa sätt hanterar dem.

Inköpskramaren
Inköpskramaren vill absolut inte riskera att lämna turneringen med mindre pengar än vad han köpte in för. Istället för att ta risker och ha chans att nå finalbordet är inköpskramarens uttalade eller omedvetna mål att nå pengarna för att inte gå minus, även om det innebär att han når pengarna med en så liten stack att han åker ut strax efteråt.

Inköpskramare sitter sällan med en stor stack när turneringen börjar närma sig bubblan utan leta bland de som har medelstack eller något mindre. Ibland lämnar de ifrån sig övertydliga ledtrådar, som att till exempel under en liveturnering flera gånger fråga personalen om hur många spelare som är kvar innan bubblan brister – ibland långt innan bubblan ens kan siktas vid horisonten. När bubblan börjar närma sig kan du ibland se hur inköpskramaren i det närmaste stänger av och börjar kasta kort han knappt har hunnit titta på.

Om du misstänker att du har en inköpskramare framför dig är det full aggression som gäller. Han är en fegis och bästa sättet att utnyttja det är att bli stora stygga vargen. Det är sant att han förmodligen kommer att ha något vettigt på hand när han väl vågar sig in i potten, men ofta går det ändå att skrämma iväg honom genom att re-raisa varenda bet. Var särskilt uppmärksam på bet som läggs när han har en bra position, dessa är normalt försök från hans sida att hålla sin stack vid liv trots det i övrigt så passiva spelet och han kommer förmodligen lägga sig om du utmanar honom, såvida han inte sitter med knektar eller bättre.

Viktigt att tänka på är dock att det finns en typ av inköpskramare som inte höjer över huvud taget utan att vara beredda att gå all-in. Om den här typen höjer från tidig position eller höjer med mer än 10-15% av stacken kan du räkna med att han är beredd att putta in allt han har i mitten. Om du inte har en hand du är villig att ta till showdown, lämna potten och vänta på ett bättre tillfälle att angripa.

Storstacken
Storstacken har den största, eller en av de största, stackarna vid vid bordet och kommer försöka dominera spelet. Om han märker att du också spelar dominant och aggressivt kommer han förmodligen undvika att angripa dig eftersom det är mindre riskfyllt att köra med passivare spelare vid bordet, till exempel ovan nämnda inköpskramare.

Ofta är det bäst att acceptera den här temporära vapenvilan, även om det innebär att storstacken kommer att samla på sig ännu mer marker. Om han däremot börjar utmana dig gäller det att sätta ned foten och få honom att inse att det finns lämpligare objekt att bråka med vid bordet. Att till exempel låta honom höja din stora blind några gånger kan vara okej, särskilt om du inte har vettiga kort att sätta emot, men om han börjar göra det till en vana är det en god idé att satsa tillbaka mot honom när du sitter i bra position. Låt honom känna att det är bättre att ni båda ägnar er åt att stjäla blinds från övriga motspelare just nu än att gå i närkamp mot varandra i det här skedet av turneringen.

Ändraren

Ändraren är en inköpskramare som efter en period av passivt, räddhågat spel inser att det kanske inte är den bästa strategin och då börjar ändra sitt spel. Vissa inser sitt misstag i tid, men det är inte heller ovanligt att se inköpskramare förvandlas till ändrare först när de upptäcker att de bara har marker kvar för några få rundor till. Mot en ändrare bör du agera försiktigt eftersom det är svårt att veta var du har henne. Utmana henne inte med mediokra händer, för det kan mycket väl hända att hon, trots att hon var så lättskrämd tidigare, nu tar handen hela vägen och du antingen tvingas lägga dig eller visa upp för hela bordet att du spelar mediokra händer, något som kommer att göra det svårare för dig att skrämmas framöver.

Pyttestacken

Pyttestacken befinner sig i ett riktigt utsatt läge och det måste man ha i åtanke. En liten stack kan det ofta fungera att skrämma, men en pyttestack har så få marker kvar att han i princip kommer att tvingas gå all-in snart för att inte blindas ut ur turneringen. Därför är det sällan en god idé att utmana pyttestacken utan något bra på hand. Det värsta är egentligen inte de pengar du förlorar om han tar hem potten, utan det faktum att pyttestacken plötsligt har dubbelt så mycket marker – en fantastisk förbättring för hans del.

Värt att tänka på: Om en pyttestack sitter på blindsen och du misstänker att du kan få honom att lägga sig, kontrollera alltid hur stor del av hans totala stack blindsen utgjorde. Har han över huvud taget råd att lägga sig?